Man verkocht illegaal vuurwerk 'om hoge tandartsrekening te kunnen betalen'

LELYSTAD • Do 23 mei 2024 | 21:23 • Donderdag 23 mei 2024 | 21:23

"Die zeecontainer met vuurwerk had gemakkelijk kunnen ontploffen", zei de politierechter donderdag tegen een 52-jarige man uit Lelystad. Hij werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Op 1 november vorig jaar vond de politie in een zeecontainer in Lelystad 7.000 stuks knalvuurwerk waaronder de illegale Super Cobra. De Lelystedeling was eigenaar van de explosieven. Hij vertelde de rechter 4.000 euro nodig te hebben voor de tandarts. Zoveel geld zou het vuurwerk hebben moeten opbrengen. De man kocht het materiaal bij iemand die hem ook al sigaretten verkocht.

Bij dit soort hoeveelheden illegaal vuurwerk past alleen gevangenisstraf vond het Openbaar Ministerie, dat een jaar cel waarvan negen maanden voorwaardelijk eiste.

De advocate van de Lelystedeling vroeg de rechter om hem niet tot een gevangenisstraf te veroordelen. Volgens haar werken korte gevangenisstraffen niet goed. Bovendien moet de man voor zijn vader en zijn kinderen zorgen. Zij wees er verder op dat haar cliënt had meegewerkt aan het onderzoek en direct had toegegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel