Dronten gaat broeden op bezuinigingen om miljoenentekort te voorkomen

DRONTEN • Vr 24 mei 2024 | 12:10 • Vrijdag 24 mei 2024 | 12:10

Er is nog even tijd, maar de gemeente Dronten komt volgend voorjaar met een pakket bezuinigingen en maatregelen om te voorkomen dat zij vanaf 2026 miljoenen tekort komt.

Net als andere gemeenten vreest Dronten in 2026 het zogeheten "ravijnjaar". Daarin krijgen gemeenten minder geld uit het Gemeentefonds omdat het Rijk hierop bezuinigt.

Dronten heeft in kaart gebracht dat er in 2026 en 2027 een tekort dreigt van bijna zeven miljoen euro per jaar en in 2028 van bijna zes miljoen. Met 2025 erbij zou de gemeente 21,6 miljoen in de min komen. Dit komt vooral doordat lasten met acht miljoen euro per jaar toenemen.

De bedragen zijn nog onzeker, omdat de gevolgen van besluiten die het demissionaire kabinet deze maand heeft genomen nog niet zijn verwerkt. Ook is onduidelijk wat het nieuwe kabinet precies van plan is. Het totale tekort van 21,7 miljoen tot 2028 is dus vooral een "winstwaarschuwing."

Formatiestop
Al voor volgend jaar dreigt er een tekort van 2,5 miljoen, maar het college van burgemeester en wethouders denkt dit met de hand op de knip te kunnen wegpoetsen. Zo geldt er een formatiestop: de ambtelijke organisatie mag niet verder groeien en de inhuur van extern personeel moet worden beperkt.

Sommige extra uitgaven zijn onvermijdelijk, zoals hogere personeelslasten en hogere kosten voor aanbestedingen. Voor nieuwe maatschappelijke investeringen zal de gemeente moeten lenen, al kost dat extra aan rente. Aan uitgaven voor de groei van Dronten richting 2050 wil het college niet tornen.

Geen overhaaste besluiten
Voor de jaren vanaf 2026 neemt het college geen overhaaste besluiten. Het wil voorkomen dat beleid wordt afgebroken, dat de afgelopen jaren juist in gang is gezet. Maar het is onvermijdelijk dat er maatregelen worden genomen om de structurele tekorten weg te werken. "We zijn een financieel gezonde gemeente en we willen dat blijven," aldus het college in de Perspectiefnota.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel