Nieuwe transformator moet stroomstoringen Biddinghuizen oplossen

BIDDINGHUIZEN • Vr 24 mei 2024 | 17:05 • Vrijdag 24 mei 2024 | 17:05

Als het aan netbeheerder Liander ligt zijn de elektriciteitsproblemen in Biddinghuizen verleden tijd. Begin mei hadden meer dan 300 huishoudens last van een reeks stroomstoringen die werden veroorzaakt door hun zonnepanelen. Een nieuwe transformator moet de problemen gaan oplossen.

Vijf keer viel de stroom in de maand mei uit in twaalf straten in Biddinghuizen. De huishoudens zaten gemiddeld één tot vier uur zonder stroom. De oorzaak van de problemen lag bij de zonnepanelen van de bewoners. De hoeveelheid teruggeleverde stroom bleek te veel voor een transformator huisje in de wijk.

Grootschalige operatie
Vrijdag is er een nieuwe transformator geplaatst die dus een einde moeten maken aan de problemen in Biddinghuizen. "Om te voorkomen dat dit vaker gebeurt, zijn we bezig met een grootschalige verbouwing van het elektriciteitsnet bezig", zegt Niels Stet, woordvoerder bij Liander.

De nieuwe transformator

Zo komen er volgens Liander in de toekomst meer dan 1.900 transformatorhuisjes bij of worden aangepast en wordt er 1.300 kilometer aan extra elektriciteitskabels aangelegd. "Dat is een gigantische operatie", zegt Stet. "Maar zo zorgen we dat in alle wijken in Flevoland een toekomstvast elektriciteitsnet hebben."

Buurt tevreden
Een aantal buurtbewoners dat de afgelopen weken last heeft gehad van de stroomstoringen is blij dat er een nieuwe transformator is geplaatst. ''De werklieden hebben mij uitgelegd dat het een veel grotere trafo is die dat makkelijk aan kan", vertelt Bart die naast het transformatorhuisje woont.

Maar niet iedereen in de wijk is er even gerust op dat hiermee de problemen verholpen zijn. "Ik vertrouw er wel op dat ze hun best doen", zegt Kees die een paar huizen verderop woont. "Maar of het iets aan deze netcongestie doet valt nog te bezien."

De beide heren vinden het wel jammer dat ze door de stroomstoringen opbrengsten van hun zonnepanelen zijn misgelopen. Volgens woordvoerder Stet krijgen zij geen compensatie voor gemiste zonnestroom. "Maar bij een storing van meer dan vier uur heeft iemand bij ons wel recht op compensatie."

Meer storingen
Ook Liander is bang dat dit soort storingen mogelijk vaker gaan plaatsvinden. Volgens de netbeheerder zijn sinds 2022 het aantal zonnepanelen met ruim 25 procent per jaar toegenomen en niet alle stroomnetten zijn daarop gemaakt.

Hoe vaak en wanneer dit soort storingen weer de kop opsteken is volgens de netbeheerder niet te voorspellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel