Oud-wethouder gaat hardlopen in Oeganda, zodat arme kinderen eten, zorg en onderwijs krijgen

EMMELOORD • Zo 26 mei 2024 | 18:00 • Zondag 26 mei 2024 | 18:00

Hij is er helemaal klaar voor. Na een jaar lang intensief trainen en zoeken naar sponsoren, vertrekt Anjo Simonse deze week naar Oeganda. In dit Afrikaanse land gaat de oud-wethouder uit Emmeloord 63 kilometer hardlopen. Met zijn actie zamelt Simonse 42.000 euro in voor arme kinderen in het land.

Wereldwijd leven 800 miljoen kinderen in armoede, miljoenen zelfs in extreme armoede, vertelt Simonse. Ze krijgen geen medische zorg, geen onderwijs en niet elke dag een warme maaltijd. "Ik vind dat we daar niet bij weg mogen kijken. Daarom doe ik dit", zegt Simonse, die tegenwoordig wethouder in Elburg is.

Dankzij sponsorgeld krijgt een aantal kinderen in Oeganda straks wel onderwijs, eten en medische zorg. "Het is geen druppel op een gloeiende plaat'', vertelt hij. "Ook het gezin krijgt ondersteuning voor bijvoorbeeld gezondere voeding. En zo profiteert het hele gezin van de hulp voor het kind.”

Op meerdere plekken in de wereld worden dergelijke sponsorprojecten gedaan. De zogenoemde Muskathlons. Het idee daarbij is dat je een jaar lang opkomt tegen onrecht en verhalen daarover deelt. Daarnaast ga je een ultieme uitdaging aan op een extreme locatie met het doel een substantiële bijdrage te leveren aan de bestrijding van extreme armoede. Voor Simonse is dat Oeganda. Hij sponsort daar al langer drie kinderen en hoorde zo over de soms barre omstandigheden waarin de kinderen er leven.

Hij wilde aanvankelijk minimaal 10.000 euro sponsorgeld ophalen. Maar dat is inmiddels opgelopen tot 42.195 euro. Simonse is niet enige die gaat rennen. In totaal gaan ruim 70 lopers in Oeganda van start. Samen lopen ze bijna 1 miljoen euro bij elkaar. Daarmee kunnen duizend kinderen in Oeganda geholpen worden aan goed onderwijs, voeding en medische zorg.

De loop in Oeganda is op 6 juni. Simonse wil niet 42 kilometer, de gebruikelijke afstand van een marathon, maar 63 kilometer hardlopen. Fysiek is hij er klaar voor. Mocht het in Oeganda uiteindelijk toch niet lukken, dan loopt hij de 63 kilometer in Nederland alsnog, dan van Emmeloord naar Apeldoorn.

Wie meer wil weten of Simonse nog wil sponseren kan hier terecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel