Gesprek over straaljagers op Lelystad Airport levert weinig op

LELYSTAD • Wo 29 mei 2024 | 7:34 • Woensdag 29 mei 2024 | 7:34

Een gesprek van het ministerie van Defensie met de gemeente Lelystad en de provincie heeft weinig extra duidelijkheid gebracht over de plannen om Lelystad Airport te gebruiken voor straaljagers.

Dat zegt wethouder Dennis Grimbergen van Lelystad. Volgens hem heeft Defensie slechts een mededeling gedaan dat Lelystad Airport één van de burgerluchthavens is, die in beeld zijn voor gebruik door de Koninklijke Luchtmacht.

Vorige week zei de Drentse gedeputeerde Turenhout tegen RTV Drenthe dat Groningen Airport Eelde en Lelystad Airport als enige twee burgerluchthavens op een lijstje staan. Zij baseerde zich op een gesprek met de staatsecretaris. Daarnaast kijkt de Luchtmacht of militaire vliegbasis zoals Leeuwarden en Volkel plek kunnen bieden aan meer F-35 gevechtsvliegtuigen.

Ook Twente op lijstje
Tijdens de Flevolandse Statenvergadering op woensdag zei BBB-Gedeputeerde Jan Klopman dat ook Vliegveld Twente op het lijst van burgerluchthavens staat. Tijdens het gesprek van dinsdag heeft Defensie geen voorkeur uitgesproken voor Lelystad Airport. Hiervoor is ook nog een milieueffectrapportage (mer) nodig.

Naar verwachting brengt het kabinet komende vrijdag de Nota van Antwoord naar buiten, waarin het ministerie van Defensie reageert op alle zienswijzen op de plannen van Defensie. Tot die plannen behoren ook een kazerne in Zeewolde of Dronten, munitiedepots in Dronten en oefengebieden voor helikopters en drones in Noordoostpolder.

Het nieuwe kabinet neemt pas eind dit jaar een voorlopig besluit over de voorkeurslocaties voor alle plannen. Medio 2025 wordt dan definitief de knoop doorgehakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel