Eelde en Lelystad nog in race voor F-35 straaljagers: Eelde wil ze niet

LELYSTAD • Vr 24 mei 2024 | 14:30 • Vrijdag 24 mei 2024 | 14:30

Lelystad Airport en Groningen Airport Eelde staan nog als enige burgerluchthavens op een lijstje van Defensie als mogelijke locaties voor de F-35 straaljager van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat heeft de Drentse gedeputeerde Yvonne Turenhout gezegd tegen RTV Drenthe. Turenhout heeft onlangs een gesprek gehad met demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat om daar over onder meer de F-35's te spreken.

De provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en de directie van Lelystad Airport laten weten dat ze door Defensie zijn uitgenodigd voor een gesprek voor komende week. Over de inhoud kunnen ze niks zeggen, maar het gaat vrijwel zeker over de reactie van het ministerie op de Flevolandse zienswijzen.

Kazerne en meer
Defensie onderzoekt in het plan Nationaal Programma Ruimte voor Defensie waar in Nederland extra plekken voor de krijgsmacht kunnen komen. In Flevoland gaat het om onder meer een kazerne, munitiedepots en oefengebieden voor helikopters, maar dus ook een mogelijke locatie voor straaljagers.

Hoewel de Luchtmacht in eerste instantie kijkt naar de mogelijkheden op militaire vliegbasis in Leeuwarden en Volkel of in Gilze-Rijen, Woensdrecht en De Peel, worden ook burgerluchthavens meegenomen in het onderzoek.

"Er worden op dit moment twee locaties onderzocht: Lelystad en Eelde. Afhankelijk van dat onderzoek zal de Rijksoverheid een finale afweging maken", zegt de Drentse gedeputeerde Turenhout.

No-go
Drenthe en Groningen zijn fel tegen de komst van de F-35 straaljagers. Dat heeft Turenhout ook duidelijk gemaakt aan de staatssecretaris. "Onze inwoners hebben al genoeg voor hun kiezen gehad met betrekking tot de gaswinning, dus wat ons betreft is het een no-go", zegt Turenhout tegen RTV Drenthe.

Het ministerie van Defensie wil inhoudelijk niet reageren op de uitspraken van de Drentse gedeputeerde. Naar verwachting verschijnt in de komende weken de antwoordnota, waarin het ministerie ingaat op alle zienswijzen die over de plannen zijn ingediend.

Bijna gemist
In de eerste versie van de zienswijze van de provincie Flevoland ontbrak aandacht voor de mogelijke komst van straaljagers naar Lelystad Airport.

In februari paste de provincie de reactie op het laatste moment aan meldde aan het ministerie dat zij actief wil worden geïnformeerd als er plannen met Lelystad Airport zouden zijn. In de brief maakte de provincie ook bezwaar tegen de voorstellen voor een kazerne en munitiedepots. Ook de Flevolandse gemeenten hebben hierover hun zorgen kenbaar gemaakt.

Lelystad Airport zei eerder dat Defensie de plannen voor de F-35 geheel buiten haar om heeft gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel