PvdA erkent: beleid nieuwe coalitie "gaat pijn doen" 

ALMERE • Zo 2 juni 2024 | 9:00 • Zondag 2 juni 2024 | 9:00

"Het gaat pijn doen, bij iedereen in de stad en het stadhuis." Dat zegt PvdA-raadslid Aya Selman over de maatregelen van de nieuwe Almeerse coalitie. Selman voerde namens haar partij de coalitieonderhandelingen en staat in het programma Over Flevoland Gesproken stil bij het akkoord dat afgelopen week werd gepresenteerd.

Nadat VVD en ChristenUnie eerder dit jaar uit de coalitie stapten, is er met het toetreden van PvdA en GroenLinks weer een college dat kan rekenen op steun van een meerderheid in de gemeenteraad. PvdA is nu de grootste partij in de coalitie, waar ook D66, SP, Leefbaar, Partij voor de Dieren en CDA deel van uitmaken.

Almere krijgt daarmee een sterk links gekleurd stadsbestuur, terwijl het politieke klimaat juist naar rechts verschuift. Toch heeft Selman niet geaarzeld of de PvdA er wel in moest stappen. "Er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt en dan vinden wij het heel belangrijk dat er sociale keuzes worden gemaakt. Doordat je aan de knoppen zit, kun je daar de juiste keuzes in maken."

"Pijn voor kwetsbare inwoners verminderen"
De aangekondigde lastenstijging is onvermijdelijk gezien de financiële problemen van de stad, stelt het PvdA-raadslid. De forse verhoging van de OZB en de parkeertarieven stuitten op fel verzet bij de oppositie in de raad, maar die kritiek legt ze naast zich neer. "Er ligt een hele grote bezuinigingsopgave en het is niet denkbaar om dat te doen zonder de lasten te verzwaren."

Wel probeert de coalitie de pijn voor de meest kwetsbare inwoners te verminderen. "Voor mensen die het niet kunnen dragen, hebben we de kwijtschelding verruimd." Ook wil de coalitie kijken wat ze met de parkeerkosten kan doen voor Almeerders die naar het Flevoziekenhuis moeten. "Zo hebben we bij alle beleidsstukken gekeken: hoe ontzien we de meest kwetsbaren en hoe verruimen we de mogelijkheden om ze tegemoet te komen."

Drieduizend extra sociale huurwoningen
Het opvoeren van de sociale woningbouw ziet Aya Selman als het belangrijkste punt dat ze voor de PvdA heeft binnengehaald bij de onderhandelingen. "Voor het eerst in Almere gaan we 40 procent sociaal bouwen."

In het coalitieakkoord wordt de bouw aangekondigd van 3.000 extra sociale huurwoningen aangekondigd. Hoewel het Almere de laatste jaren niet lukte de bouwambities te halen, vindt Selman deze belofte realistisch: "We roepen dit niet zomaar. We hebben gesprekken gehad met woningcorporaties en met ambtenaren om te kijken: is dit mogelijk? Ja, het is mogelijk. Maar daar moeten politieke keuzes in worden gemaakt en wij zijn bereid om die keuzes te maken. We gaan echt het verschil maken, we gaan meer bouwen."

Wethouder moet snel verhuizen
Selman hoopt dat ook de nieuwe PvdA-wethouder Paul Tang snel woonruimte zal vinden. Tang verklaarde donderdagavond in de gemeenteraad dat hij daartoe bereid is, maar dat zijn gezin in Amsterdam blijft wonen en dat de situatie op de Almeerse huizenmarkt lastig is. Selman: "De eis van de Partij van de Arbeid was: je komt in Almere wonen, en dat is hij ook van plan. Ik heb daar niet echt een termijn voor, maar ik hoop echt zo snel mogelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel