Opnieuw therapeut Oostvaarderskliniek ontslagen na relatie met patiënt

ALMERE • Di 11 juni 2024 | 16:24 • Dinsdag 11 juni 2024 | 16:24

Een sociotherapeut van de Oostvaarderskliniek in Almere is dinsdag ontslagen vanwege een relatie met een patiënt. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Binnen de tbs-kliniek waren er vermoedens dat er meer speelde dan een werkrelatie. Dat bleek na onderzoek ook zo te zijn, zegt DJI.

Volgens de Oostvaarderskliniek is het vertrouwen geschaad. Een dergelijke relatie is schadelijk voor patiënten die afhankelijk van de inrichting zijn, zegt directeur Elles Tillema. "En ook voor de collega's die hun werk wel elke dag integer uitvoeren." Tillema spreekt van niet-professioneel gedrag waarvoor geen plek is.

Tweede relatie in korte tijd
Ook in april is een sociotherapeut van de Oostvaarderskliniek ontslagen vanwege een relatie met een patiënt. In deze kwestie werd een brief onderschept waarin de relatie tussen medewerker en patiënt werd bevestigd.

Er kunnen altijd affaires op de werkvloer van een tbs-kliniek ontstaan. Een combinatie aan factoren ligt hieraan ten grondslag. Lees ook: Een therapeut die een relatie krijgt met een tbs'er: hoe ontstaat dat?

Twee jaar geleden bleek dat er veel misstanden plaatsvonden binnen de muren van de Oostvaarderskliniek. Het ging toen over relaties tussen personeel en patiënten maar ook over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, bedreiging en drugsgebruik.

Onvoldoende bescherming
Uit onderzoek bleek dat medewerkers onvoldoende waren beschermd. Ze kenden de regels niet goed genoeg. Ook was er sprake van wantrouwen tussen medewerkers en leidinggevenden. Daarnaast bleek het toezicht op binnengekomen spullen onvoldoende. Tillema gaf toen aan dat de aanbevelingen uit het onderzoek waren opgenomen in een plan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel