Actieplan moet stadshart Lelystad nieuwe boost geven

LELYSTAD • Do 13 juni 2024 | 21:31 • Donderdag 13 juni 2024 | 21:31

De gemeente Lelystad wil in eerste instantie anderhalf miljoen euro uittrekken om het stadshart met verschillende maatregelen aantrekkelijker en dynamischer te maken. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat er meer winkels komen en het centrumgebied weer levendiger wordt.

Dat is de gedachte achter het Actieplan Stadshart, dat het college van burgemeester en wethouders ter goedkeuring aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het Lelystadse stadshart heeft de afgelopen jaren al verschillende veranderingen ondergaan, met onder meer de vernieuwing van het Stadhuisplein en Agorahof met meer groen en andere bestrating. Toch is er veel leegstand en zijn verschillende winkelpanden inmiddels omgebouwd tot woningen.

Actieplan
De afgelopen tijd is met ondernemers, vastgoedeigenaren, culturele en maatschappelijke instellingen en de politiek gesproken hoe het tij te keren. Onlangs konden ook bewoners op verschillende plannen hun visie geven. Dat heeft geleid tot het nu vastgestelde Actieplan, al moet de gemeenteraad daar nog over oordelen.

Door meer aanpassingen in de openbare ruimte en meer groen krijgt het stadshart al een beter aanzien, stelt wethouder Piet van Dijk. Het is de bedoeling dat binnenkort de al tot woonstraat omgebouwde Neringpassage minder "stenig" wordt.

Voor totaal zeven deelgebieden binnen het stadshart zijn in het actieplan veertien projecten gemaakt.

Theaterkwartier
In het Theaterkwartier moet (dag)horeca met terrassen worden toegevoegd en dient er meer te doen te zijn voor jongeren, onder meer door poppodium Corneel hier een nieuw onderkomen te geven. Het gebied heeft al een flinke boost gekregen na de komst van Kok Experience. De zaterdagmarkt op het Agorahof blijft een vast onderdeel in dit gebied, waar ook meer appartementen komen.

Wethouder Van Dijk heeft nog steeds goede hoop dat er ook ondernemers van het Horecapleintje in de Stelling hun weg naar het stadshart zullen vinden. Zij zijn jaren tegen de plannen voor het Theaterkwartier geweest en hebben tot bij de Raad van State geprobeerd die tegen te houden. Die wees de bezwaren in december 2020 af. Volgens Van Dijk lopen er gesprekken.

Winkels
De extra bewoners van meer nieuwbouwwoningen in en om het centrum moeten meer klanten opleveren voor winkeliers. De verwachting is dat de investeringen die de gemeente en projectontwikkelaars doen gaan zorgen voor nieuwe winkeliers, met ketens en meer zelfstandige speciaalzaken. Bewoners vroegen hier tijdens de recente informatiedag over het actieplan ook geregeld om.

Het kerngebied om te winkelen wordt de Kroonpassage, de Promesse en de Wissel. Ook hier komt meer groen en minder steen.

Stadhuisplein
In het Actieplan Stadshart blijft het eerder al opgeknapte Stadhuisplein een huiskamer van de stad, waar het aantrekkelijk is om te verblijven. Als het aan de wethouder ligt mogen er wel weer wat meer evenementen op het plein plaatsvinden, maar de huidige inrichting maakt het hiervoor nu niet altijd geschikt. Die wordt mogelijk aangepast.

"Niet alle winkels ombouwen tot woningen"

— Piet van Dijk, wethouder Lelystad

Diverse winkelpanden, waaronder de voormalige HEMA, zijn vorig jaar omgebouwd tot woningen. Er staan rondom het Stadhuisplein nog meer transformaties gepland, maar wethouder Van Dijk wil zeker niet alle winkelpanden laten ombouwen.

Integendeel: hij denkt dat de Stadhuisstraat weer aantrekkelijk wordt voor winkeliers, als er op de plek van het ziekenhuis een nieuwe mini-woonwijk ontstaat met een zorgcampus en appartementen voor ouderen.

Lees ook: Stadshart Lelystad krijgt nog een woontoren en een groene zorgcampus

Zonder details te geven zegt Van Dijk dat zich kansen aandienen om het voormalige postkantoor een nieuwe bestemming te geven.

Stationsplein
Als in de herfst wordt begonnen met het nieuwe Stationsplein en busstation, moet ook het Dukaatplein tegenover het station worden opgefrist. De terrassen en horeca kunnen hier blijven, maar er komt meer groen.

Voor het Zilverpark met skatebaan en herdenkingsplek en voor het gebied aan de oostzijde van het centrum heeft de gemeente vorige week nieuwe plannen gepresenteerd. In Stadshart Oost komen 1.260 woningen en appartementen.

Stukgelopen
Wethouder van Dijk erkent dat de het stadshart jarenlang te lijden heeft gehad onder vertrekkende ondernemers, onwillige vastgoedeigenaren en ruziënde winkeliers. Diverse pogingen om het centrum te versterken liepen stuk.

Van Dijk stelt dat de gemeente op dit moment weer met alle partijen op goede voet staat en dat aan alle kanten de bereidheid bestaat om van het actieplan een succes te maken. Het gaat er vooral om dat alle betrokkenen samenwerken.

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om een aparte projectorganisatie op te zetten met een projectregisseur, die gaat bewaken dat het Actieplan Stadshart wordt uitgevoerd. De verschillende projecten lopen door tot 2030.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel