Een zandhaas tussen de vissers, dat is de nieuwe burgemeester van Urk

URK • Di 18 juni 2024 | 17:21 • Dinsdag 18 juni 2024 | 17:21

Hij las het profiel, voelde de roep en zei tegen zichzelf: "Dat zou ik kunnen zijn." Het zijn de woorden van Bart Jaspers Faijer, nu nog wethouder in de gemeente Ommen. Hij solliciteerde naar de functie van burgemeester op Urk en hij is het geworden. De installatie staat gepland op woensdag 2 oktober.

Voor een eerste kennismaking en om de felicitaties over te brengen zocht Omroep Flevoland hem op bij het gemeentehuis van Ommen. De kracht van de gemeenschap en de eigenheid van Urk spreekt Jaspers Faijer zeer aan.

De klik
"Er kwam van twee kanten een klik", zegt hij bij het in ontvangst nemen van de bloemen. De vertrouwenscommissie op Urk droeg hem voor en de voltallige raad op Urk staat daar achter. "Dat geeft vertrouwen", zegt hij met een glimlach.

Zandhaas
Maandagavond sprak de aankomend burgemeester de raad van Urk toe via een videoverbinding. "Ik ben een zandhaas", zei hij tegen de raadsleden. Wat bedoelt hij daarmee?

"Ik ben een geboren en getogen Tukker en mijn vrouw komt van Rouveen." De grondsoort van waar je vandaan komt is heel bepalend voor de levenswijze van iemand. Jaspers Faijer is opgegroeid in Hoge Hexel vlakbij het Twentse Vriezenveen. Dat gebied bestaat hoofdzakelijk uit zandgrond. Mensen die daar zijn opgegroeid worden in die regio zandhazen genoemd.

Geen verstand van vis en zee
De nieuwe burgemeester van Urk noemt zich geen visserman en heeft weinig verstand van zee. "Ik heb ook geen verstand van visverwerking", zegt hij. Daar wil hij verandering in brengen door vooral veel met inwoners van Urk in gesprek te gaan.

Zijn voorganger, Cees van den Bos, nam na drie jaar al afscheid en werd burgemeester van Goes. Gaat Jaspers Faijer het langer volhouden? "Op die vraag weet niemand het antwoord." Hij gaat in ieder geval vol vertrouwen en met goede moed aan de slag en is al bezig om Urk goed te leren kennen. "Ik hoop heel lang burgervader van Urk te mogen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel