Bart Jaspers Faijer wordt de nieuwe burgemeester van Urk

URK • Ma 17 juni 2024 | 21:24 • Maandag 17 juni 2024 | 21:24

Bart Jaspers Faijer (55) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Urk. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond tijdens een extra raadsvergadering unaniem besloten. Jaspers Faijer is nu nog wethouder in de gemeente Ommen en daarvoor in Staphorst.

De vertrouwenscommissie van Urk omschrijft Jaspers Faijer als een benaderbare, betrokken verbinder en een empathische bestuurder. Hij heeft een helpend netwerk op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De raadsleden zijn ervan overtuigd dat Bart Jaspers Faijer met verve het boegbeeld van Urk zal zijn.

Zandhaas
Jaspers Faijer is lid van de ChristenUnie, woont in Rouveen en is vader van vijf volwassen kinderen. Via een videoverbinding sprak de beoogd burgemeester met de gemeenteraadsleden, nadat zijn voordracht bekend werd gemaakt. Jaspers Faijer reageerde met een emotioneel enthousiasme: "Ik word klein als ik uw woorden over mij hoor".

Wel gaf hij ook gelijk toe op het eerste gezicht niet direct bij het vissersdorp te passen: "Ik ben een zandhaas, geen visser", zei hij lachend. "Maar ik hou van Urk, de cultuur spreekt mij zeer aan."

Geen nieuw wensenlijstje
In de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is een oude profielschets tevoorschijn gehaald. Deze werd vier jaar geleden ook gebruikt en dat resulteerde uiteindelijk in de installatie van Cees van den Bos. Hij gaf eind vorig jaar als donderslag bij heldere hemel aan Urk al na drie jaar te willen verlaten.

Omdat dit vertrek zo snel kwam, vond de vertrouwenscommissie die bestaat uit de zeven fractievoorzitters uit de raad, de gemeentesecretaris, de griffier en wethouder Middelkoop met een adviserende rol, het vorige wensenlijstje nog steeds actueel.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Jacob de Borst zegt dat de wens dat de nieuwe burgemeester minimaal zes jaar op Urk blijft, uitvoerig met Jaspers Faijer is besproken. "Hij beseft zich dat ook terdege dat het minstens om één termijn gaat en mede gezien zijn leeftijd zouden er ook meerdere termijnen kunnen volgen."

In totaal hebben dertien kandidaten gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Urk. Het ging om één vrouw en twaalf mannen, liet commissaris van de Koning Arjen Gerritsen eerder weten.

Jeugd, samenwerking en organisatie
Jaspers Faijer mag zich de komende tijd in zijn nieuwe functie onder meer gaan buigen over de veranderingen in het jeugdbeleid en de ontwikkelingen in het uitgaansleven. Ook zal de nieuwe burgemeester zich moeten richten op de politieke samenwerking met de provincie, het Rijk en andere Flevolandse gemeenten. Het gaat dan bijvoorbeeld over afspraken over de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders.

Een ander dossier waar de nieuwe burgemeester verantwoordelijk voor wordt, is de gemeentelijke organisatie. Door de groei en ambities van Urk, zal het ambtelijk apparaat ook moeten worden aangepast.

Goedlachs
Wethouder Freek Brouwer kent Bart Jaspers Faijer persoonlijk en verheugt zich op zijn komst naar Urk. Ze zijn beiden lid van de ChristenUnie en ambassadeur van de Wethoudersvereniging en komen elkaar zodoende geregeld tegen. Volgens Brouwer is Faijer een goedlachse persoonlijkheid en laat hij een positieve indruk achter.

Laatste stappen
Dat Jaspers Faijer is voorgedragen, betekent niet automatisch dat hij ook al benoemd is tot de nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stuurt de aanbeveling om hem te benoemen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dan volgt opnieuw een screening en heeft de voorgedragen kandidaat een gesprek met de minister.

Lees ook: Dit is de procedure om te komen tot een nieuwe burgemeester

Als alles goed verloopt draagt de minister tot slot hem voor aan de koning. Deze benoemt de burgemeester bij Koninklijk besluit. De bedoeling is dat Jaspers Faijer 2 oktober wordt geïnstalleerd.

Jan Westmaas is sinds 1 februari waarnemend burgemeester van Urk. Hij blijft aan tot de officiële installatie van de nieuwe burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel