Schaperie in zwaar weer, begint crowdfundactie

ALMERE • Za 22 juni 2024 | 17:01 • Zaterdag 22 juni 2024 | 17:01

De Schaperie in Almere Haven heeft het zwaar. De ziekte blauwtong heeft afgelopen najaar bijna de helft van de kudde geveld en dan moet er nog hekwerk komen om aanvallen van wolven te voorkomen. Er is een crowdfundactie gestart.

2024 zou voor Hetty en Johan van de Schaperie een feestjaar zijn. Het is 10 jaar geleden dat zij de Schaperie stichtten, een plek waar mensen die zijn geveld door ziekte of stress even tot rust kunnen komen. Maar het liep anders.

De kudde Walliser Schwarznase-schapen werd afgelopen najaar door blauwtong getroffen, vertelt Hetty van Riessen. "Binnen een maand tijd moesten we de een na de ander euthanaseren." Ongeveer de helft van de kudde bleef over. En toen werd recent ook nog de wolf gesignaleerd in de provincie. Een 'speciale omheining' is daardoor noodzakelijk, zegt Hetty.

Daarvoor is geld nodig. De hulp die ze bieden aan 'mensen met een volle rugzak' is gratis. Hetty en Johan kunnen de Schaperie draaiende houden op de verkoop van lammeren en van de wol van de schapen. Maar door de dood van de schapen door blauwtong komt er minder geld binnen.

Hetty en Johan zetten daarom recent een crowdfundactie op om geld in te zamelen. Ze hopen daarmee voldoende geld in te zamelen om een wolfbestendige omheining te bouwen en een aantal nieuwe schapen te kopen. "Ik hoop dat de kudde dan snel weer compleet is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel