DNA-onderzoek bevestigt: schapen in Flevoland doodgebeten door een wolf

FLEVOLAND • Di 23 april 2024 | 13:34 • Dinsdag 23 april 2024 | 13:34

DNA-onderzoek bevestigt dat er vorige maand één of meerdere wolven elf schapen hebben doodgebeten in Dronten en Swifterbant. In bijtwonden van de schapen is DNA-materiaal van het roofdier aangetroffen.

Het onderzoek werd gedaan door BIJ12. Dat is een organisatie die onder meer het aantal wolven in Nederland monitort namens alle provincies. Bij dit wolvenmeldpunt kwamen in maart drie meldingen binnen vanuit Flevoland, waarbij schapen ten prooi waren gevallen aan een roofdier. Het gaat om twee meldingen vanuit Swifterbant en één uit Dronten.

Lees ook: Schapenhouder met handen in het haar door dode schapen: 'Het is echt ellende'

Speeksel afgenomen
Om te bekijken of het ook echt om een wolf ging, nam een inspecteur monsters van de bijtwonden. In een laboratorium van de universiteit van Wageningen zou aan de hand van het speeksel onderzocht zijn welk roofdier verantwoordelijk was voor de dood van deze schapen. Daar kwam de wolf uit.

Of dit betekent dat de wolf zich vaker in Flevoland gaat vertonen, kan een woordvoerder van BIJ12 nog niet zeggen. "Dat we drie meldingen in maart hebben gekregen zegt nog niet zo veel. Na maart hebben we geen nieuwe meldingen ontvangen."

Pas als er over een langere periode meerdere schademeldingen binnenkomen, waarbij DNA van wolven wordt gevonden, is daar uitsluitsel over te geven. "Maar het lijkt erop dat het geen blijvende wolf is."

Schadevergoeding
De houders van de doodgebeten schapen kunnen nu een schadevergoeding ontvangen. Daarbij wordt er naar drie onderdelen gekeken, aldus de woordvoerder.

Het gaat om de marktwaarde van het dier, de kosten voor de dierenarts en voor de afvoer van de kadavers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel