Schapenhouder met handen in het haar door dode schapen: 'Het is echt ellende'

FLEVOLAND • Di 12 maart 2024 | 21:23 • Dinsdag 12 maart 2024 | 21:23

Bij een schapenhouderij aan de Reveweg bij Dronten zijn in de nacht van maandag op dinsdag vier schapen doodgebeten en twee dieren zwaargewond geraakt. Dat bevestigt de houder van de dieren. Net als in Swifterbant lijkt ook in dit geval een wolf de boosdoener.

Schapenhouder Gert Visch uit Doornspijk zit met zijn handen in het haar: "Het is een hoop ellende. Dit doet me heel veel", vertelt de boer, terwijl hij bij de rest van zijn kudde staat.

Een buurman had de dode dieren zien liggen en de boer gebeld. Bij aankomst schrok Visch van het beeld. "Het was een ravage in mijn weiland".

"Het is echt ellende om de dieren zo te zien liggen."

— Gert Visch, schapenhouder Doornspijk

Eerder 'aanval' in Swifterbant
Een boer in Swifterbant trof afgelopen weekend een soortgelijk tafereel aan. Aan de Tarpanweg in Swifterbant werden vrijdagnacht vijf dieren doodgebeten. Volgens Alexander Morren, de eigenaar van de dode schapen, was het zeker een wolf. "Vijf rammen waren gewoon uit elkaar getrokken en lagen verspreid over het land heen."

Of de dode schapen ook daadwerkelijk zijn aangevallen door een wolf, moet blijken uit DNA-onderzoek door wolvenmeldpunt BIJ12. Als wordt vastgesteld dat het om een wolf gaat, kunnen herders via die organisatie een schadevergoeding krijgen voor de doodgebeten dieren. Zo'n onderzoek kan tot drie maanden duren.

Volgens de schapenhouder in Swifterbant was er bij de taxateur van BIJ12 weinig twijfel of dit een wolf was: "Hij kon dat aan de bijtwonden zien en aan het kwijl rondom de wonden. Deze man ziet elke dag dit soort bijtwonden op de Veluwe dus weet precies hoe dat eruit ziet."

Toekomst als schapenhouder onzeker
Gert Visch uit Doornspijk kreeg hetzelfde verhaal van het wolvenmeldpunt. Daarmee kan de boer aanspraak maken op een mogelijke vergoeding, al gaat het daar volgens Visch helemaal niet om. "Het is echt ellende om de dieren zo te zien liggen." De situatie doet de boer zó veel dat hij twijfelt over zijn toekomst als schapenhouder.

"Dit is voor nu even onze laatste ronde. We hopen dat alles in de herfst op orde is, zodat we weer nieuwe schapen kunnen aanstellen, anders is het 'einde schapenhouderij' voor ons", stelt de boer. De mogelijke wolf-aanvallen komen namelijk bovenop het rondgaande 'blauwtong virus', een virus waar veel schapen ziek van worden of zelfs overlijden.

Ook signalen op andere plekken
Het is nog niet duidelijk of de dieren in Dronten en Swifterbant slachtoffer zijn van dezelfde wolf of wolven, al lijkt het daar sterk op. Eerder werd er namelijk ook al een mogelijke wolf gespot in Lelystad, waar bewoners zelfs een filmpje maakte van het dier.

De provincie liet eerder al weten op de hoogte te zijn van de dode schapen en onderzoekt de meldingen over de wolf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel