Dode schapen, een pootafdruk en een filmpje: loopt er een wolf rond in Flevoland?

FLEVOLAND • Di 12 maart 2024 | 13:19 • Dinsdag 12 maart 2024 | 13:19

Vijf doodgebeten schapen in Swifterbant, een grote pootafdruk in Biddinghuizen en een filmpje van een dier dat op een wolf lijkt in Lelystad. Het lijkt er op dat er één of meerdere wolven rondlopen in Flevoland.

Volgens Alexander Morren, eigenaar van de dode schapen, was het zeker een wolf. De dieren stonden aan de Tarpanweg in Swifterbant. Hij had dit nooit verwacht in Flevoland: "Ik werd zaterdagochtend gebeld door de buren, ze hadden mij er al op voorbereid dat het er erg uitzag. De vijf rammen waren gewoon uit elkaar getrokken en lagen verspreid over het land heen."

Morren woont zelf niet in Flevoland, maar heeft op verschillende plekken in de polder schapen rondlopen. Elke dag gaat hij bij de kudde langs.

Eén van de doodgebeten schapen

DNA-onderzoek
Of het echt om een wolf gaat moet nu door middel van DNA-onderzoek worden vastgesteld door wolvenmeldpunt BIJ12. Als het daadwerkelijk om een wolf gaat, kan Morren via die organisatie een schadevergoeding krijgen.

Volgens de schapenhouder was er bij de taxateur van BIJ12 weinig twijfel of dit een wolf was: "Hij kon dat aan de bijtwonden zien en aan het kwijl rondom de wonden. Deze man ziet elke dag dit soort bijtwonden op de Veluwe dus weet precies hoe dat eruit ziet."

"Kleine kinderen spelen gewoon buiten. Je weet niet hoe een dier daar op reageert."

— Eline Antonides, omwonende Swifterbant

Kleine kinderen
Omwonenden van het stuk grond in Swifterbant waar de schapen zijn doodgebeten maken zich zorgen. "Wij hebben verschillende kleine dieren rondlopen zoals pony's en honden, vertelt boerin Eline Antonides. "Maar ook kleine kinderen spelen gewoon buiten. Je weet niet hoe een dier daar op reageert."

Ze vindt ook dat mensen veel te makkelijk zeggen dat het doden van schapen door een wolf 'bij de natuur' hoort. "Het is gewoon zielig, de schapen hebben misschien wel uren geleden. Als Nederland echt nog natuur was dan paste dit er wel in maar het is volgebouwd. Ik zou wel eens willen weten hoe mensen reageren als de wolf in het Vondelpark in Amsterdam zou rondwandelen. Want wij zitten er nu mee."

Lees ook: Haar, drollen en DNA geven doorslag in onderzoek naar doodgebeten schapen

Ook signalen op andere plekken
Maar niet alleen in Swifterbant houdt een eventuele wolf de gemoederen bezig. Verschillende bewoners aan de Runderweg en de Visvijverweg in Lelystad zeggen een wolf gezien te hebben. Aan de Visvijverweg werd er ook een filmpje van gemaakt.

Verder werd vorige week vrijdag een pootafdruk gevonden aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. De poten leken groter dan die van een hond. Boeren deelden deze in een WhatsApp-groep om elkaar te waarschuwen.

Pootafdrukken gevonden in Biddinghuizen

Territorium
De provincie is op de hoogte van de dode schapen en onderzoekt de meldingen over de wolf. Volgens de provincie is het mogelijk dat het daadwerkelijk om een wolf gaat. "In deze tijd van het jaar zwerven jonge wolven vaak uit op zoek naar een eigen territorium," laat een woordvoerder weten. "Daarbij kunnen ze grote afstanden afleggen en op plekken komen waar je op voorhand misschien niet direct wolven verwacht."

De woordvoerder laat weten dat de provincie dit in de gaten houdt. "Maar het kan ook goed zijn dat de mogelijke wolf de provincie inmiddels al lang weer heeft verlaten."

Mocht het echt gaan om een wolf dan is dit niet de eerste keer dat er een wolf gesignaleerd wordt in Flevoland. In april in 2022 werd er ook een schaap doodgebeten in Creil en in 2018 in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel