De markt verplaatsen van het Meerpaalplein naar de Schans: is dat een goed idee?
Gemeente Dronten overweegt om de markt definitief te verplaatsten naar de Schans, de strook tussen de supermarkten en de parkeerplaats naast het gemeentehuis. Er wordt onderzocht of daarmee de markt beter uit de verf komt. Het idee komt van de marktkooplieden zelf.
De markt wordt al regelmatig verplaatst naar de Schans als er evenementen op het Meerpaalplein zijn en volgens de marktkooplieden draaien ze daar een veel betere omzet.
De gemeente heeft de afgelopen tijd een enquête op de markt op het Meerpaalplein gehouden. Ook is het aantal bezoekers in kaart gebracht. Dat moet na de zomer op de Schans gaan gebeuren want de markt wordt binnenkort tijdelijk naar die plek verplaatst.
Het is een proef vanaf augustus tot eind oktober. Uiteindelijk moet uit onderzoek blijken welke plek het beste is.
Als het aan visboer Vincent Koelewijn ligt dan zou zo'n onderzoek niet nodig zijn. "We staan daar veel centraler, er is meer doorloop. Er komen daar klanten die je hier nooit ziet. Dat is zeg maar de A1 en dit is de N36."
Koelewijn spreekt namens een aantal andere kooplieden. De poelier, de stroopwafelkraam en ook bijvoorbeeld de marktslager zijn voor. Ze zijn blij dat Koelewijn zich hiervoor hard maakt en hopen dat de gemeente naar hen zal luisteren.
Bezoekers op de markt zijn verdeeld over de plannen. "In principe zeg ik; laat hem hier. Dit is duidelijk het centrum van het dorp, hier moet het blijven," zegt een man in een scootmobiel.
Een andere bezoeker is het daar mee eens. "Ik vind dit eigenlijk een prima locatie, het brengt wat leven op het plein." Mocht de markt toch verplaatsen dan zouden beiden wel gewoon blijven komen.
Een mevrouw is enthousiaster over de plannen. "Je kunt daar makkelijk je auto parkeren, even over de markt, dan naar de supermarkt en naar huis. Dat vind ik wel beter. "
Kosten
Volgens Koelewijn is er niet heel veel voor nodig om de markt te verplaatsen. "Er moeten nieuwe stroompunten gemaakt worden dus een verplaatsing kost wel geld. Maar we moeten nu gemiddeld 7 keer per jaar verplaatsen en dan moet er een diesel aggregaat betaald worden. Als ze nu één keer deze investering doen dan hoeven ze daarna die kosten niet meer te maken."
Volgens Koelewijn is nu 80% van de marktkooplieden voor de verhuizing en gaan de horecaondernemers rond het plein vaak pas open als de markt al weg is. "Als je de markt wil behouden voor de toekomst dan moet je hem verplaatsen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Acht maanden cel voor gewelddadige diefstal nep-Rolex
ALMERE • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartHet slachtoffer dacht dat hij een afspraakje met een vrouw had. Maar in plaats daarvan werd hij op een afgelegen plek in Almere beroofd van zijn horloge en telefoon. Omdat hij zijn spullen niet snel genoeg...
-
Basisschoolkinderen planten 1.200 bomen op boomfeestdag
ALMERE • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartHet is nationale boomfeestdag: een dag met als doel om kinderen inzicht in, kennis over en begrip voor bomen te krijgen. Traditioneel wordt de dag gevierd door het aanplanten van nieuwe bomen. Zo ook...
-
Urkerdag gaat door, maar elke vriendengroep moet eigen vergunning regelen
URK • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartUrkerdag gaat dit jaar gewoon door. Daar is de gemeente Urk van overtuigd. Maar nu de organiserende commissie de handen van het evenement heeft afgetrokken is de gemeente wel aan zet. Menig Urker vraagt...