Resten Britse bommenwerper gevonden in bos Dronten, vindplaats afgezet vanwege explosiegevaar
In de bodem van het Van Veldhuizenbos in Dronten liggen resten van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat waarschijnlijk om een Avro Lancaster-bommenwerper van de Britse Royal Air Force.
Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Defensie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Vanwege de veiligheid is de crashlocatie in het bos afgezet tot het vliegtuig volgend jaar geborgen is.
Metaalresten en een band
In 2022 werden in het bos metaalresten en een band gevonden. Defensie voerde tussen december 2022 en juni 2023 drie bodemonderzoeken uit. Ter plekke werden ook scherven van vliegtuigbommen gevonden.
Volgens Dronten tonen deze scherven aan dat het vliegtuig vermoedelijk op weg naar Duitsland, met lading aan boord, is neergestort. De resten liggen tot 2,5 meter diep in de grond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden vliegtuigen boven Nederland neergeschoten. Een aantal daarvan is in het IJsselmeer neergestort. Nog een kleiner deel is tijdens de inpoldering van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland blootgelegd, maar deze resten van dit toestel, zijn bijna tachtig jaar verborgen gebleven. De vliegtuigresten
In 1959 werden op dezelfde kavel ook stoffelijke resten van mensen gevonden in een geschutskoepel, dat onderdeel was van een vliegtuig. De resten zijn als 'Unknown Airmen' begraven op een militaire begraafplaats in Nijmegen. Op de crashlocatie staat nu ook een herdenkingspaal.
De kans is groot dat de metaalresten en de band bij hetzelfde vliegtuig horen als de geschutskoepel die ruim zestig jaar geleden al is gevonden. Dat kan pas met zekerheid gezegd worden als de resten zijn geborgen en het identificatienummer van het vliegtuig bekend is.
"Daarmee komen we ook een stap dichterbij de identiteit van de 'Unknown Airmen' en krijgen de nabestaanden hopelijk de gelegenheid tot en waardige afsluiting te komen", schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad in een voorstel over de berging van het vliegtuig.
"Gezien de speciale band die de gemeente Dronten heeft met de Airgunners, werken we hier graag aan mee." Tijdens de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog werden elk jaar airgunners uitgenodigd in Dronten. Inmiddels is de laatste airgunner overleden.
Zo zag een Lancaster eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog:
Naast vliegtuigdelen en bomscherven trof Defensie ook 'ontplofbare oorlogsresten' aan in de bodem van de crashlocatie in het Van Veldhuizenbos. Omdat deze resten nog kunnen ontploffen, bestaat er volgens de Luchtmacht een reëel gevaar voor de omgeving. Ook is de openbare orde volgens Defensie in het geding.
"Het wrak kan mogelijk nog munitie bevatten en sommige vliegtuigonderdelen kunnen schadelijke stoffen bevatten", zegt burgemeester Jean Paul Gebben. "Voor de veiligheid van de omgeving is het noodzakelijk om de resten te bergen en eventuele gevaren weg te nemen." Daarom heeft de gemeente voor nu extra hekken en waarschuwingsborden geplaatst rond de locatie.
Defensie adviseert daarnaast om in dit gebied een verbod in te stellen voor het gebruik van metaaldetectoren en extra politiesurveillance in te stellen.
Bomen kappen
Het bergen van het vliegtuig en de resten eromheen is niet zomaar een klus. Daarvoor is namelijk specialistische begeleiding nodig. Daarom werkt de gemeente samen met Defensie aan een plan en de vergunningen die daarvoor nodig zijn. De berging staat gepland voor november 2025.
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, worden de bomen op het perceel gekapt en worden struiken weggehaald. Daarvoor wordt eerst een flora- en faunaonderzoek gedaan. Op de locatie komt een werkterrein waar de afgegraven grond wordt gezeefd en de gevonden wrakstukken en munitie worden verwerkt en afgevoerd.
Berging zes weken
De daadwerkelijke berging zal zes weken duren, maar de voorbereidingen starten daarvoor al en zullen de meeste tijd in beslag nemen. De berging kost volgens de gemeente in totaal 800.000 euro.
Het Rijk draagt via het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken 750.000 euro bij. De overige 50.000 euro wordt door de gemeente betaald.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Financiering rond voor berging resten Britse bommenwerper
DRONTEN • Do 24 oktober • Donderdag 24 oktoberDe gemeenteraad van Dronten heeft donderdagavond 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de berging van vliegtuigresten in het Van Veldhuizenbos in Dronten. Dat betekent dat de financiering nu rond is. Het...
-
Stuk metaal of onderdeel van Britse bommenwerper? Dit is hoe Defensie vliegtuigresten onderzoekt
DRONTEN • Za 21 september • Zaterdag 21 septemberMedewerkers van het groenonderhoud in Dronten vonden in 2022 metaalresten in het Van Veldhuizenbos. Deze week bleek dat het ging om restanten van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Hoe...
recent nieuws
-
Vrijwilliger Lenie was jarenlang betrokken bij zwembad en wil het nu redden van de sloop
BIDDINGHUIZEN • Wo 26 maart • Woensdag 26 maartGewapend met spandoeken met de tekst 'Red de Alk' zal ze er zijn. Lenie Christiaanse is al jaar en dag betrokken bij het wel en wee van het zwembad in Biddinghuizen. Het college van burgemeester en wethouders...
-
De provincie investeert miljoenen in wegen en fietspaden
FLEVOLAND • Wo 26 maart • Woensdag 26 maartDe provincie trekt 33 miljoen euro uit om een aantal wegen en fietspaden in Flevoland aan te pakken. Dat maakt gedeputeerde Jan de Reus woensdagmiddag bekend. Het gaat over een investering voor dit jaar....
-
Subsidie voor huizen in voormalige Rabobank, moet boost geven aan betaalbare woningbouw
EMMELOORD • Wo 26 maart • Woensdag 26 maartHet woningbouwproject in het voormalige Rabobank-gebouw in Emmeloord krijgt 440.000 euro subsidie. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. Die heeft het geld van het Rijk gekregen om betaalbare woningbouw...