Ook in Dronten neemt de onenigheid over Paarse Vrijdag toe
Door toenemende discussie viert het Ichthus College in Dronten Paarse Vrijdag minder uitbundig dan voorgaande jaren. Het doel van die dag is dat lhbti-leerlingen de vrijheid moeten voelen om volledig zichzelf te kunnen zijn. Ook in de rest van het land neemt de onenigheid rond Paarse Vrijdag toe.
Wie vorig jaar op Ichthus College was tijdens Paarse Vrijdag trof een heel andere school aan. De hallen waren versierd met regenboogvlaggetjes en er waren meer schilderijen die gingen over lhbti-onderwerpen. "Dit jaar is het een stuk minder", vertelt Britt Stavers uit havo 5. "We hebben nu bij een hoofdingang een regenboogvlag, maar dat is het." Oriana Meij, vierdejaars havoleerling, beaamt dat. "Sommige mensen dragen paars, maar daar blijft het bij."
Volgens de leerlingen is discussie rond Paarse Vrijdag toegenomen, omdat er de afgelopen jaren meer problemen zijn geweest. "Er zijn leerlingen die worden uitgescholden voor homo of flikker", zegt Britt. "Bij de vorige Paarse Vrijdag droegen sommige een regenboogvlag die vervolgens werd afgepakt."
Landelijke discussie
Niet alleen in Dronten neemt de onenigheid over Paarse Vrijdag toe, ook in de rest van het land leidt de dag tot problemen op middelbare scholen. Uit onderzoek van NOS Stories blijkt dat bij driekwart van de ondervraagde middelbare scholen Paarse Vrijdag onenigheid oplevert. Zo plaatsen leerlingen berichten om juist in het zwart gekleed naar school te komen, worden posters van de muren gerukt en ontstaan er verhitte discussies.
Overdreven dag
Daarnaast zijn er leerlingen die Paarse Vrijdag overdreven vinden. Bij sommigen speelt hun geloofsovertuiging daarin een rol, maar anderen vinden dat lhbti'ers niet zoveel aandacht moeten krijgen, omdat omdat er ook al een Coming-Outdag is en een Pride-maand.
Oriana merkte dat vorig jaar ook bij haar op school. "Het was heel erg in je gezicht en je kreeg meteen dingen in je handen gedrukt. Dat was toch een beetje een shock of zo." Volgens haar is dat mede de reden dat Paarse Vrijdag dit jaar meer ingetogen is. "Ik denk dat mensen nu zoiets hadden van: dit jaar mag wel wat minder."
Dat er ook vanuit de leerlingen minder aandacht is voor Paarse Vrijdag is, volgens Teunis Ruiten van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, een zorgelijke ontwikkeling. "Leerlingen die lhbti zijn worden meer gepest dan leerlingen die dat niet zijn, dus als zoiets gebeurt moet je je daarover kunnen uitspreken."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Compromis over 'illegale' zorgwoningen op bedrijventerrein, bewoners uiterlijk in mei eruit
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariZorginstelling Kansz Almere mag tot 1 mei gebruik blijven maken van twee panden voor begeleid wonen aan de Operetteweg in de Almeerse Muziekwijk. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen de zorgverlener...
-
Geen stadsbussen in Lelystad door stroomstoring
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEr rijden woensdagmiddag in Lelystad geen stadsbussen omdat de elektrische bussen niet kunnen laden. Dit komt door een storing bij het laadpunt van de bussen op Lelystad Airport, laat woordvoerder Jasper...
-
Nog geen vergunning en stenen voor nieuw herdenkingsmonument
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariIs het nieuwe herdenkingsmonument in het Zilverpark wel op tijd klaar voor dodenherdenking op 4 mei? Daarover maken meerdere fracties in de Lelystadse gemeenteraad zich zorgen. De bedoeling is dat de...