Voor het ene inloophuis dreigt sluiting, terwijl een ander juist opent, 'viel van mijn stoel'

BIDDINGHUIZEN • Di 29 april 2025 | 18:15 • Dinsdag 29 april 2025 | 18:15

Het plan van vrijwilligersorganisatie MeerSamen om een inlooppunt te openen in Biddinghuizen zorgt voor verbazing in het dorp. Voor het al bestaande inloophuis De Kans dreigt sluiting, omdat de subsidie van de gemeente Dronten wordt stopgezet. Onbegrijpelijk, vinden Janny van den Bos van De Kans en Joris Heemskerk van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

Om 10.00 uur opent De Kans aan de Dreef in Biddinghuizen de deuren, en tien minuten later zit de tafel al vol koffiedrinkende Biddinghuizenaren. "Het moeten er niet teveel worden, want dat ga je merken aan het zuurstofgehalte!", grapt coördinator Janny van den Bos.

Toen ze maandag op haar telefoon het nieuws las dat vrijwilligersorganisatie MeerSamen een nieuw inlooppunt wil beginnen in Biddinghuizen, viel ze bijna van haar stoel. Ze had juist gehoord dat de jaarlijkse subsidie van zo'n 67.000 voor haar inloophuis wordt stopgezet. De gemeente wil al het welzijnswerk onderbrengen in het nieuwe multifunctionele centrum De Binding.

Zou eerder stoppen
De subsidie voor De Kans zou eigenlijk in 2022 al stoppen. De gemeente besloot de subsidie te verlengen, maar daar komt nu echt een einde aan. Dat kan volgens Van den Bos het einde van het inloophuis betekenen.

De Kans is inmiddels al twaalf jaar een plek waar ouderen elkaar ontmoeten, maar ook een plek waar hulpverleners problemen signaleren en aanpakken. Het is dan ook een belangrijke voorziening voor het dorp, vindt Joris Heemskerk van Dorpsbelangen Biddinghuizen. "Stel: iemand heeft geldzorgen. Dat kunnen ze in dit inloophuis niet oplossen, maar die mensen worden wel doorverwezen naar de juiste plekken die ondersteuning kunnen bieden", vertelt Heemskerk.

'Meer dan een kopje koffie'
Heemskerk vergelijkt het inloophuis met een gezondheidscentrum: "Daar ga je heen voor je fysieke gezondheid, en hier ga je heen voor je sociale gezondheid."Hij ziet het als veel meer dan een kopje koffie. "Dat is lekker, maar daar is het niet om te doen. Het is erom te doen dat je binnenkomt en iemand vraagt: hoe is je dag? Kunnen we je ergens bij helpen?"
Voor bezoekers is het inlooppunt een hoogtepuntje in hun week. "Ik ga drie keer per week", vertelt mevrouw Vos: "Voor de gezelligheid. Anders zit ik toch maar alleen. Wat moet je anders?" Naast haar zit mevrouw Kinderdijk. "Ik ben hier om de tijd te verslijten, zodat ik niet alleen thuis zit. Ik vind het hartstikke leuk, ik zou het niet willen missen."

Toekomst onzeker
Nu De Kans haar subsidie verliest is de organisatie aan het onderzoeken of ze een stichting kan oprichten en het geld elders vandaan kan halen. "Want als het aan mij ligt gaan we niet verdwijnen", vertelt Van den Bos.

In principe is MeerSamen meer dan welkom in Biddinghuizen: "Hoe meer keuze mensen hebben, hoe beter." Maar waar het voor Van den Bos wringt, is dat haar inloopcentrum -met jaren ervaring- nu moet wijken terwijl er wél plek is voor een ander inloopcentrum.

Daar is Joris Heemskerk het mee eens: "Hoe meer inloopfuncties er zijn, hoe beter het is. Maar het is heel ongewenst dat er een heel mooi inloopcentrum al tien jaar is, die eerst dicht te gooien en dan te kijken of je een ander inlooppunt kan creëren."

Yvon Bus van MeerSamen zegt in een reactie graag in gesprek te willen met De Kans over hoe ze samen zo goed mogelijk de toekomst in kunnen gaan: "We zouden niet MeerSamen heten als we hier niet samen uit zouden komen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel