Floriade-commissie: onderzoek heeft voldoende achterhaald

ALMERE • Vr 9 mei 2025 | 10:02 • Vrijdag 9 mei 2025 | 10:02

De onderzoekscommissie Floriade van de Almeerse gemeenteraad vindt dat zij voldoende heeft achterhaald waarom het project zo moeizaam is verlopen en dertien keer meer heeft gekost dan begroot. Zij erkent dat er altijd zaken onbeantwoord zijn gebleven, maar de vraag is of die altijd relevant zijn om lessen te trekken voor de toekomst.

Dat stelde de commissie donderdagavond in een ruim drie uur durende bespreking van het eindrapport in de gemeenteraad. De raad trok hierbij geen politieke conclusies, dat gebeurt op 22 mei. Wel stelden de fracties veel vragen over de bevindingen, conclusies en aanbevelingen.

Op 10 april presenteerde de commissie het eindrapport. Zij stelt dat tot heel laat onduidelijk was wat Almere nu precies wilde met de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. Ook verliep de samenwerking tussen de gemeente, Floriade BV en een vastgoedontwikkelaar uiterst stroef. Ook werd er te lang van uitgegaan dat de Floriade een (financieel) succes zou worden.

Presentatie eindrapport Floriade

ANP
Verder informeerde het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet altijd juist en tijdig, maar was ook de raad geregeld onvoldoende kritisch.

Beter beeld
De raad wilde donderdagavond onder meer weten of er een ander beeld was ontstaan, als de commissie ook mensen hadden gesproken die hun medewerking hebben geweigerd. Of als er meer raadsleden uit eerdere jaren waren gehoord.

Voorzitter Brent Hadderingh antwoordde dat de commissie een compleet beeld heeft gekregen. Degenen die weigerden om te praten (waaronder vastgoedontwikkelaar Amvest en oud-directeur Pieter Cloo van de Floriade BV) waren niet verplicht om voor de commissie te verschijnen.

Voor het horen van meer raadsleden ontbrak het de commissie aan geld en tijd. Bovendien wilde de commissie binnen het budget van 510-duizend euro blijven.

Kosten
Volgens de commissie heeft de Floriade de gemeente Almere 128,9 miljoen euro gekost. Maar in dat bedrag is niet opgenomen hoeveel er tot 2017 aan ambtelijke kosten is uitgegeven. Ook de kosten tot 2011 voor het opstellen voor het bidbook zijn niet meegenomen. De 1,4 miljoen euro die de gemeente kwijt is geweest aan onderzoeksvragen van Omroep Flevoland op basis van de Wet Open Overheid (WOO) vallen buiten het project.

Eerste schets Floriade

Commissielid Willem Knemeijer zei dat met de stofkam en forensisch accountantsonderzoek er ongetwijfeld nog extra kosten boven water zouden zijn gekomen, maar zo diep zijn de commissie en bureau Deloitte niet gegaan.

Zij hebben niet vastgesteld dat er sprake is geweest van fraude of van malafide praktijken bij de aanbesteding, waarover in de raad destijds openlijk werd gespeculeerd. Evenmin heeft de commissie bewijs voor creatief boekhouden met de vaak totaal ondoorzichtige cijfers. "We hebben geen gegevens waarbij je het bewust kunt zien, al lijkt het er soms wel op," aldus Knemeijer.

Kritisch
Over de conclusie dat de raad onvoldoende kritisch is geweest wilden diverse fracties meer weten. De VVD vond dat tegenstrijdig met de conclusie dat de raad tegelijk te veel met details bezig was. En hoe zat het met de druk op raadsleden, die volgens de commissie op moment als sterk werd ervaren?

De commissie vindt het "ingewikkeld" om te benoemen waarom de raad niet kritisch genoeg was. De steeds veranderende doelen van de Floriade, wijzigende politieke verhoudingen in de raad en rapportages die voortdurend van opzet veranderden noemde commissielid Kjell van Wijlandt factoren. Voorzitter Hadderingh voegde toe dat de kritische geluiden in de raad werden uitvergroot, terwijl het beter was geweest om met samenwerking polarisering te voorkomen.

De commissie blijft er bij dat de raad anders had moeten omgaan met kritische adviezen van de zogeheten volggroep van raadsleden en met antwoorden van de wethouders.

Aanbevelingen
Een aantal keren moest de commissie antwoorden dat een bepaalde vraag buiten haar opdracht viel en dus niet is onderzocht. Daarover zei voorzitter Hadderingh aan het eind: "Wij zijn op pad gestuurd met een opdracht. Denk goed na waar u uw energie op richt. Kijkt u naar de kleine draadjes, of naar de grote zaken om de aanpak van grote projecten voor de toekomst te verbeteren?"

Na een aantal aanbevelingen in het rapport komt er over het omgaan met toekomstige grote projecten volgende week een concreet voorstel naar de raad. Dat is opgesteld door de vijf leden van de commissie. De commissie zelf heeft zich donderdagavond na de vergadering officieel opgeheven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel