Eind aan slepende rechtszaak over waterpoelen in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Wo 14 mei 2025 | 16:19 • Woensdag 14 mei 2025 | 16:19

De voorbereidingen begonnen al in 2022, maar nu pas is duidelijk dat de plannen ook echt uitgevoerd mogen worden. Het gaat om de plannen van Staatsbosbeheer om een aantal waterpoelen aan te leggen in de Oostvaardersplassen en om het waterpeil omhoog te brengen. Twee stichtingen waren het hier niet mee eens en spanden een rechtszaak aan.

Het werd een lange en slepende strijd, die eindigde in een hoger beroep waarin Staatsbosbeheer gelijk heeft gekregen.

De organisatie had voor de plannen in 2022 een vergunning aangevraagd bij de Provincie maar die gaf aan dat dit niet nodig was, omdat de vernatting onder het beheer van het gebied zou vallen. Daar waren Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Faun4life het niet mee eens.

De stichtingen vonden dat er wel een vergunning nodig was omdat volgens hen de vernatting ook gebruikt zou worden om de Oostvaardersplassen aantrekkelijker te maken voor recreatie en toerisme.

Niet voor bedoeld
"Wij vinden een beschermd natuurgebied daar niet voor weggelegd," vertelt Marius Bouscholte, bestuurslid van de stichting. "Het gaat ons niet alleen om deze waterpoelen maar om de reeks van aantastingen die in alle natuurgebieden wordt gedaan."

Volgens IJsbrand Zwart van Staatsbosbeheer heeft recreatie en toerisme helemaal geen rol gespeeld bij dit plan. "Ze hebben denk ik dingen door elkaar gehaald. We hadden namelijk twee plannen gemaakt, één om de natuur te versterken en één voor toerisme en recreatie. We hebben voor beide plannen een natuurtoets gedaan. Maar de waterpoelen zijn bedoeld voor de natuur."

Bij de plannen voor recreatie in de Oostvaarderplassen ging het bijvoorbeeld over het bouwen van een uitkijktoren. De waterpoelen moeten er voor zorgen dat er gunstigere omstandigheden zijn voor vogels die van natte graslanden houden, zoals steltlopers, de kieviet en de lepelaar.

Intact laten
Bouscholte vindt dat de Oostvaardersplassen intact moet worden gelaten en dat er eigenlijk geen recreatie moet plaatsvinden. "Aan de ene kant wordt gezegd: het is een natuurreservaat, maar er worden tegelijk verschillende paden aangelegd, het wordt op allerlei manieren toegankelijk gemaakt. Daar is het natuurgebied niet voor bedoeld."

Daarnaast denkt hij dat het omhoog brengen van het waterpeil goed is voor bepaalde vogels, maar dat het weer ten koste gaat van soorten die er nu al zijn. "Dat vinden wij niet goed."

De uitspraak van de Raad van State is teleurstellend voor Bouscholte. "Ik ga nu eerst de uitspraak goed lezen en dan verder kijken." Of het nu ook echt klaar is voor hem is nog niet helemaal zeker. "We kunnen altijd nog overwegen om naar een Europese Commissie te stappen."

Eindelijk
Voor Zwart is het een opluchting dat het waterpeil nu eindelijk kan worden aangepast. Maar deze zaak is er maar één van vele rondom het gebied. "Ik zou heel graag gewoon een open gesprek willen met mensen. Want de wereld is niet zwart-wit. Maar zodra mensen naar de rechter stappen is dan niet meer mogelijk."

Bijzonder is dat zowel Bouscholte als Zwart aangeeft dat ze doen wat ze doen uit hart voor de natuur. Toch kosten de verschillende visies daarop beide partijen héél veel tijd, geld en energie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel