Rechter vindt schadevergoeding voor omwonenden windmolens hoog genoeg

DRONTEN • Vr 16 mei 2025 | 17:04 • Vrijdag 16 mei 2025 | 17:04

Omwonenden van Windplan Groen zijn voldoende gecompenseerd voor de waardevermindering van hun huizen, de eventuele licht- en geluidsoverlast en de aantasting van hun uitzicht. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald, in een aantal rechtszaken over de bepaling van het schadebedrag.

Windplan Groen is een windpark van 90 molens, in het oosten van Dronten. De molens zijn in de plaats gekomen voor kleinere individuele molens bij boerderijen. Verschillende bewoners van onder meer Ketelhaven stapten in maart naar de rechter, omdat ze ontevreden waren over de geboden compensatie voor de komst van het windpark.

Volgens hen waren hun huizen door de komst van het windpark in sommige gevallen ruim 100.000 euro minder waard geworden. Huizen die in verkoop gingen, stonden naar huidige maatstaven lang te koop en moesten volgens de klagers onder de vraagprijs worden verkocht.

De meeste bezwaarmakers tegen de komst van de windmolens kregen de afgelopen tijd tussen de 5.000 en 10.000 euro schade vergoed. Maar deze bedragen staan volgens de omwonenden in geen verhouding tot hun werkelijk opgelopen schade. Sommige advocaten verwezen in de rechtbank naar een schadeberekening die door onderzoeksinstituut TNO was opgesteld. De uitkomsten daarvan zouden veel dichter bij de werkelijk opgelopen schade liggen.

Maar volgens de rechtbank is de methode van TNO te algemeen en kan die niet voor de situatie rond Windplan Groen gebruikt worden. De meeste bezwaarmakers hebben de geclaimde, grotere waardedaling van hun woningen ook niet met behulp van bijvoorbeeld een taxatie aangetoond.

De schadebedragen die de mensen tot nu toe kregen waren vastgesteld door een taxatiebureau dat door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is ingeschakeld. Volgens de rechtbank zijn de taxaties van dit bureau zorgvuldig en objectief opgesteld en mochten ze als basis voor de uitkering van de schades genomen worden.

Een aantal bezwaarmakers krijgt wel een bedrag van 500 euro uitgekeerd omdat de behandeling van hun zaak lang op zich heeft laten wachten. Een van de omwonenden heeft volgens de rechtbank bovendien nog recht op 3500 euro, omdat het inschakelen van een deskundige ten onrechte niet volledig door het van het ministerie van Klimaat en Groene Groei is vergoed.

De bezwaarmakers kunnen nog naar de Raad van State stappen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel