Waterschap Zuiderzeeland kan aan de slag met grote schoonmaak binnen eigen organisatie
Het Waterschap Zuiderzeeland heeft toestemming gekregen voor een groot plan om de eigen organisatie te verbeteren. Bijna iedereen in het Algemeen Bestuur stemde dinsdagavond in met een plan van aanpak. Het plan moet een einde maken aan de onoverzichtelijkheid in het interne beleid van het waterschap.
Aanleiding voor het plan was een intern rapport dat in maart uitlekte en in handen kwam van Omroep Flevoland. Daarin werd harde kritiek geuit op de manier waarop het waterschap het interne beleid organiseert. Veel documenten bleken verouderd, niet goed vindbaar of zelfs tegenstrijdig. Ook zouden medewerkers overbelast zijn en de organisatie zou moeite hebben om aan de eisen van de nieuwe Omgevingswet te voldoen. Die wet is sinds 2024 van kracht en verplicht overheden om hun beleid beter te ordenen en toegankelijk te maken.
'Geen dreiging voor veiligheid'
Volgens het college van het waterschap en het grootste deel van het Algemeen Bestuur is het beeld dat uit het rapport naar voren kwam, echter te zwaar aangezet. "Het klonk allemaal veel heftiger dan het in werkelijkheid is", zei fractievoorzitter Peter Hilgers van de BBB. "De kerntaken van het waterschap, schoon water, veilige dijken, zijn nooit in gevaar geweest. Maar het is wel goed dat we nu serieus aan de slag gaan met het beleid."
Ook Marc de Rooy van de partij Water, Wonen en Natuur erkende dat er werk aan de winkel is, maar noemde het rapport overdreven. "Het las bij vlagen als een spannend jongensboek. Maar uiteindelijk gaat dit vooral over het ambtelijke apparaat dat gewoon beter op orde moet komen. Dat is belangrijk, maar niet sensationeel."
Het plan van aanpak, dat de komende drie jaar ongeveer 250.000 euro per jaar gaat kosten, bestaat uit vier stappen. Eerst worden alle beleidsdocumenten doorgelicht: zijn die nog actueel? Kloppen ze met elkaar en zijn ze nodig?
Documenten die overbodig of verouderd zijn, verdwijnen of worden herschreven. Daarna worden de resterende stukken toegankelijk gemaakt, zowel voor medewerkers als voor inwoners en bedrijven.
Verder komt er een vaste beleidscyclus. Beleidsstukken worden voortaan jaarlijks geactualiseerd en krijgen een vaste opmaak en structuur. Daarmee moet het risico op fouten, verwarring of zelfs juridische problemen kleiner worden.
'Geen lijken uit de kast'
Ondanks het kritische rapport maken de meeste partijen zich geen grote zorgen. "Wij hebben echt nooit het idee gehad dat hier lijken uit de kast zouden komen", zei De Rooy. "Voor inwoners en bedrijven is er niets misgegaan. Dit gaat vooral over een achterstand in administratief werk."
Wel werd er tijdens de vergadering kort gediscussieerd over het prijskaartje van het plan. "Tweeënhalve ton per jaar is veel geld", vindt Hilgers. "Maar het is ook een voorlopige raming. Het kan goedkoper uitpakken. En belangrijker: het moet gewoon gebeuren. We houden goed in de gaten waar dat geld naartoe gaat."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Urk koerst af op roerige financiële jaren: bezuinigingen én belastingverhoging onvermijdelijk
URK • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniDe gemeente Urk moet alle zeilen bijzetten om de komende jaren niet met grote financiële tekorten te eindigen. Dat blijkt uit de jaarlijkse kadernota die donderdag wordt besproken door de Urker gemeenteraad....
-
Jeugddetentie en werkstraf voor 15-jarige die opticien in Metropolestraat overviel
ALMERE • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniHij sloeg vitrines kapot en riep bedreigingen als 'ik schiet jullie allemaal'. Met een wapen in de hand bedreigde hij winkelmedewerkers en wist hij dure brillen te stelen. Dat gebeurde in februari van...
-
Driehonderd woningen Hooghe Bomen officieel opgeleverd: 'lekker rustig'
LELYSTAD • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniWoningcorporatie Centrada in Lelystad heeft dinsdagmiddag het woongebied Hooghe Bomen officieel opgeleverd. Het gebied tegenover de brandweerkazerne bestaat uit 300 huurappartementen verdeeld over zeven...