‘Najaarsakkoord brengt rust’

Wo 8 oktober 2008 | 0:00 Woensdag 8 oktober 2008 | 0:00
MKB-Nederland is tevreden met het dinsdagavond tijdens het Najaarsoverleg gesloten akkoord tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties. De gemaakte afspraken dragen bij aan rust in economisch roerige tijden en beheersing van de loonkosten, aldus de ondernemersorganisatie.

Tijdens het Najaarsoverleg is afgesproken dat de lonen in 2009 niet harder zullen stijgen dan in 2008. FNV en MHP hebben de maximale looneis voor volgend jaar vastgesteld op 3,5 procent. Het CNV maakt zijn looninzet pas in december bekend, wanneer het Centraal Plan Bureau met nieuwe economische cijfers komt.

De voorgenomen btw-verhoging is van de baan en de ww-premie voor werknemers gaat naar nul. De ww-premie voor werkgevers wordt met een half procent verlaagd. De ontslagvergoeding wordt beperkt tot een maximum van een jaar voor salarissen vanaf € 75.000. “Een verdere versoepeling zit er nu gewoon niet in”, aldus voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland.

Kabinet en sociale partners hebben verder afspraken gemaakt over verbetering van de werking van de arbeidsmarkt. MKB-Nederland is van mening dat maatwerk – één op één bemiddeling – daarvoor de basis is. Werkgevers- en werknemersorganisaties gaan zich onder meer inspannen om meer mensen met een zwakke(re) arbeidsmarktpositie aan het werk te helpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel