"Het oog van de duivel"

Vr 5 november 2010 | 8:18 Vrijdag 5 november 2010 | 8:18
Op Twitter komen vandaag de nodige reacties voorbij die verwijzen naar de consternatie op Urk omtrent een televisie. De tweets houden het midden tussen onbegrip en leedvermaak. Op de vergaderkamer van het college van burgemeester en wethouders van Urk staat sinds kort namelijk een nieuwe apparaat, een 'smartboard'. Ik denk dat het lijkt op het moderne schoolbord dat in veel klassen het krijtbord heeft verdrongen.

En ja, dat ding is multimediaal. Een powerpointpresentatie kan er moeiteloos op worden afgespeeld. Alles wat je van thuis mee hoeft te nemen, is een USB-stick. De kinderen op school kijken er Jeugdjournaal op, zonder dat de docent een aparte tv hoeft in te schakelen.

Toen de televisie haar intrede deed in de jaren '50 van de vorige eeuw, waren streng (of 'zwaar' zo je wilt) gereformeerden/bevindelijken tegen het apparaat. Dat werd en wordt beschouwd als 'het oog van de duivel'. Wie wel een tv had, werd uit de kerk gegooid. Talloos zijn de verhalen van gereformeerden die stiekem boven een tv hadden verstopt, met binnenhuisantenne. Jawel, een binnenhuisantenne, want de harkantenne kon je natuurlijk niet open en bloot op je dak monteren.

Intussen heeft er een versmelting plaatsgevonden van computer en tv. Uitzending Gemist kun je raadplegen. En andersom kun je het signaal van je pc op je tv laten spelen. Bovendien zijn de allernieuwste internettoepassingen op de duurdere televisietoestellen nauwelijks meer uit elkaar te halen: zit ik nou tv te kijken of naar internet?

Ook op Urk worden die apparaten dus gebruikt. Toch kwamen de oude sentimenten van het duivels oog gisteravond naar boven. Lichtere gereformeerden, andersgelovigen en atheïsten zullen er lacherig over doen; het komt dus uiteindelijk van het 'duivels oog'.

Nu we het er toch over hebben: hoeveel tijd ben jij per dag kwijt aan tv-kijken? Je had intussen een studie kunnen doen! Maar dit even geheel terzijde...

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel