Flevolandse jongeren bewegen te weinig: 'Werk aan de winkel'

FLEVOLAND • Zo 6 februari 2022 | 17:02 • Zondag 6 februari 2022 | 17:02

Het gaat niet goed met een gedeelte van de jongeren in Nederland. Ze komen te weinig in beweging. Ook in onze eigen provincie is deze tendens zichtbaar. Jongeren hebben geen tijd om te sporten vanwege studie, ze gamen te veel of ze besteden tijd aan hun vrienden.

Volgens Marleen Tibbe van GGD Flevoland is er werk aan de winkel: "De beweegrichtlijn is dagelijks minstens één uur matig tot intensief bewegen. Als je dan hoort dat maar zestien procent van de Flevolandse jongeren daaraan voldoet, dan zegt dat wel iets."

Bij Sportservice Flevoland hebben ze de handschoen opgepakt om hier iets aan te doen. Robbert Bonsink hierover: "Vanuit provincie Flevoland en Sportservice Flevoland hebben we een corona-steunfonds waarmee we sportaanbieders en sportevenementen kunnen ondersteunen. Ze kunnen een financiële bijdrage krijgen, maar ook ondersteuning bij vragen die ze hebben."

De coronapandemie heeft volgens Tibbe een negatief effect gehad op de situatie van jongeren: "Je ziet dat jongeren minder zijn gaan bewegen, meer ongezond zijn gaan eten, meer stress zijn gaan ervaren en meer overgewicht hebben gekregen. We hebben echt wel een inhaalslag te maken om het weer op het oude niveau te krijgen en vervolgens weer door te groeien naar nog een beter en hoger niveau."

Is de coronapandemie de enige oorzaak?
Toch is de coronacrisis niet de enige reden waardoor jeugd te weinig beweegt. Bonsink: "Dat heeft te maken met studie, met vrienden, met bijbaantjes en gamen." De passiviteit van jongeren is niet wenselijk omdat volgens Tibbe dit op termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken: "Het sporten doet echt iets met je. Het voorkomt allerlei gezondheidsklachten. Allerlei chronische aandoeningen zoals overgewicht, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker. Maar het levert ook een bijdrage aan het verminderen van stress, goed slapen en lekker in je vel zitten."

De welzijnswerkers in onze provincie vervullen volgens Bonsink een cruciale rol bij het streven om de passiviteit van jeugd te doorbreken. Bonsink: "Dat zijn uiteindelijk degenen die direct met de jongeren in contact staan. Die jongeren kunnen inspireren om met een bepaalde sport aan de slag te gaan, of misschien wel kennis te maken met een nieuwe sport."

Marleen Tibbe van GGD Flevoland heeft het vertrouwen dat de situatie van de Flevolandse jongeren in de toekomst weer zal verbeteren: "Ja, ik ben hoopvol, tuurlijk! Sport en bewegen heeft zoveel leuke dingen in zich. Als jongeren ervaren wat het bijdraagt aan hun lijf aan hun hoofd. Dat je je hele vriendenclub kunt ontmoeten bij de sportclub. Dan hoort het er bij en dan blijft dat ook. Tot een leven lang bewegen."

Jongeren in Nederland bewegen veel te weinig. Dit geldt ook voor de jeugd in Flevoland. Omroep Flevoland zendt in februari vier reportages uit waarin deze problematiek en de gevolgen daarvan worden uitgelegd. Daarnaast is te zien hoe op verschillende plekken in onze provincie activiteiten worden georganiseerd om hier iets aan te veranderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel