Jeugd Noordoostpolder komt met real life gaming in beweging

FLEVOLAND • Zo 13 februari 2022 | 14:33 • Zondag 13 februari 2022 | 14:33

Jongeren in Nederland bewegen te weinig. Ook in Noordoostpolder speelt dit probleem. Daarom probeert de Stichting Carrefour NOP jongeren in beweging te krijgen door aantrekkelijke activiteiten aan te bieden.

Jongeren zijn druk met studie, gamen veel, chillen liever met vrienden, hebben bijbaantjes, of hebben gewoon geen zin om te bewegen. Welzijnswerkers in onze provincie proberen deze tendens te doorbreken. Volgens buurtsportcoach Belinda van Keulen van Stichting Carrefour NOP zijn er diverse activiteiten voor de jeugd, zoals mountainbiken, boogschieten en airsoften. Dit alles met het doel ze in beweging te krijgen, want dat is volgens haar hard nodig: "We merken dat er steeds minder jongeren sporten. Het is misschien wat onzekerheid, of een laag zelfbeeld waardoor ze niet durven door te gaan bij een sportvereniging. Daar is het vaak gericht op prestatie. Wij willen juist de nadruk leggen op het plezier. Dat het leuk is om te doen met je vrienden en dat het gezellig is."

"Je bent constant in beweging. Het is wel iets sportiefs dat je doet."

— Sem van der Lee, deelnemer

Gamen is één van de redenen waarom jeugd te weinig beweegt. De buurtsportcoaches in Noordoostpolder kwamen daardoor op het idee om een computerspel in het echt te gaan spelen. Op een terrein in Emmeloord is hiervoor een speciaal airsoft-terrein aangelegd. Met geweren die zijn geladen met harde balletjes gaan de jongeren daar de strijd aan. Van Keulen: "Ons idee is dat jongeren nu eenmaal thuis veel gamen. Wij zien liever dat ze dat in de buitenlucht doen samen met anderen."

Volgens Sem van der Lee uit Marknesse, één van de deelnemers, is airsoften een echte sport. "Je bent constant in beweging. Het is wel iets sportiefs dat je doet, dus ik zie het wel als een echte sport." Ook Esther Dijkstra uit Bant is van de partij. Zij beweegt normaal gesproken weinig. "Ik heb er geen behoefte aan. Ik denk dat komt later wel. Ik heb veel sporten geprobeerd, maar ben nog niet achter de leukste sport gekomen."

Jongeren in Nederland bewegen veel te weinig. Dit geldt ook voor de jeugd in Flevoland. Omroep Flevoland zendt in februari vier reportages uit waarin deze problematiek en de gevolgen daarvan worden uitgelegd. Daarnaast is te zien hoe op verschillende plekken in onze provincie activiteiten worden georganiseerd om hier iets aan te veranderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel