Wielerveteraan Van der Zwan (80) is chagrijnig als hij niet kan fietsen

ALMERE • Zo 26 maart 2023 | 15:20 • Zondag 26 maart 2023 | 15:20

Adriaan van der Zwan uit Almere haalt veel voldoening uit zijn actieve levensstijl. De 80-jarige legt jaarlijks circa tienduizend kilometer af op zijn racefiets. Van der Zwan: "Ik ben chagrijnig als ik ’s morgens niet een training heb afgewerkt op mijn hometrainer. Daar fris je zo van op. Dat kan je haast niet meer missen.’’

De vitale Almeerder is op late leeftijd met racefietsen begonnen. Vijf jaar geleden ontstond bij hem het plan om ooit eens de beroemde Franse berg de Alpe d’Huez te beklimmen. Zijn familie was daar niet zo enthousiast over. Die bezorgdheid was begrijpelijk, want het gezin Van der Zwan heeft in het verleden een harde klap moeten verwerken: "Onze tweede zoon is op 35-jarige leeftijd verongelukt tijdens het racefietsen," zegt Van der Zwan

Deze zware tegenslag heeft een rol gespeeld bij de beslissing van Van der Zwan om met wielrennen te beginnen. "Het is ontzettend leuk om te gaan wielrennen met mijn twee andere zoons. We verlangen er iedere dag naar dat mijn overleden zoon ook mee had gekund. Misschien was ik nooit met wielrennen begonnen, als dit mijn zoon niet was overkomen."

Gesteund door zijn zoons begon Van der Zwan in februari 2018 aan de voorbereiding op de klim van de Franse berg. Hij kreeg daarbij hulp van voormalig triatleet en stadsgenoot Gregor Stam die voor hem de trainingsschema’s maakte. De wielerveteraan slaagt er op 1 augustus 2018 inderdaad in de top van de Alpe d’Huez te bereiken. "Dat was een emotioneel moment. Het was heerlijk. Ik stond te trillen op mijn benen toen ik van de fiets stapte. We moesten aan iedereen denken die ons in de voorbereiding geholpen had en niet in de laatste plaats aan mijn overleden zoon. Het blijkt dat hij toch ook een krachtbron voor me is geweest.”

Veel ouderen van 65 jaar en ouder komen onvoldoende in beweging. In onze serie 'Krasse Knarren' aandacht voor Flevolanders die wel regelmatig sporten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel