Almere City pakt thuis een punt tegen Ajax

ALMERE • Zo 12 november 2023 | 13:56 • Zondag 12 november 2023 | 13:56

Almere City FC heeft zondagmiddag een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Ajax. In het Yanmar stadion stond er na een zeer enerverende wedstrijd na 90 minuten een 2-2 stand op het scorebord. Bij rust was het nog 0-0 in Almere. 'City' is nu al zes wedstrijden op rij ongeslagen in de eredivisie en staat op plek elf met 13 punten uit 12 gespeelde wedstrijden.

City start vol passie
In de eerste helft was Almere City zeker niet minder dan Ajax. De formatie van Alex Pastoor begon vol passie en drive aan de wedstrijd en gaf Ajax geen meter ruimte. Na een kwartier spelen had scheidsrechter Nijhuis al vier gele kaarten getrokken, waarvan er drie voor spelers van Almere City waren (Jacobs, Van Bruggen en Robinet). Ajax slaagde er niet in om in de zestien van Almere te komen en was alleen gevaarlijk via afstandschoten van Bergwijn en Berghuis. Almere City was gevaarlijk via de Fransman Robinet, maar ook zijn schot ging net naast. Zo was het bij rust 0-0 in het Yanmar stadion.

Kansen Ajax, Bakker sta-in-de-weg
In het begin van de 2e helft leek Almere City op voorsprong te komen via Kornelius Hansen, maar de jonge Noor zag zijn goal geannuleerd vanwege buitenspel. Even later kwamen de Almeerders zeer goed weg, nadat Kenneth Taylor (geheel vrij in de zestien) op de binnenkant van de paal schoot. Ajax drong in die fase verder aan en was onder andere via schoten Brian Brobbey een paar keer dicht bij de 0-1, maar doelman Bakker was zeer attent.

Ritmeester breekt wedstrijd open
Na 67 minuten ontplofte het Yanmar stadion: Jochem Ritmeester van de Kamp wist na een uitbraak (na een Ajax corner) op aangeven van Lance Duijvestijn zeer koeltjes Almere City op voorsprong te zetten: 1-0. Het was voor Ritmeester van de Kamp zijn tweede goal in de eredivisie: eerder wist hij het net te vinden in de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Vreugde van korte duur
De vreugde was echter van korte duur, want nauwelijks 2 minuten later zette invaller Chuba Akpom de Amsterdammers op gelijke hoogte: 1-1. City keeper Nordin Bakker kon zich daarna wederom knap onderscheiden door zowel een inzet van Brobbey als een inzet van Akpom knap te keren. Acht minuten voor tijd kwam Ajax alsnog op voorsprong: invaller Tahirovic mocht op aangeven van Brobbey van dichtbij de 1-2 binnenschieten.

City krijgt loon naar werken
Ajax leek de wedstrijd te gaan winnen, maar Almere City kreeg in de extra tijd alsnog loon naar werken. In de 93e minuut kreeg de thuisploeg een penalty, nadat Stije Resink door Tahirovic onderuit werd gehaald in de zestien. De Fransman Thomas Robinet schoot vervolgens de Almeerders vanaf 11 meter op gelijke hoogte: 2-2. Dit bleek ook de uitslag.