Almere City wint van directe concurrent Excelsior

ALMERE • Vr 2 februari 2024 | 20:01 • Vrijdag 2 februari 2024 | 20:01

Almere City heeft vrijdagavond de belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior gewonnen. In het eigen Yanmar stadion was de promovendus met 2-1 te sterk voor de Rotterdammers. Bij rust was het nog 1-1. Door de zege heeft City nu 23 punten uit 20 gespeelde wedstrijden in dit debuutseizoen in de eredivisie. De ploeg stijgt naar de 11de plek van de ranglijst.

In de eerste helft trok Almere City het initiatief onmiddellijk naar zich toe in het volle Yanmar stadion. De ploeg van Pastoor was voortdurend op de speelhelft van Excelsior te vinden en er waren mogelijkheden op een voorsprong: Stije Resink zag een vrije trap uit de bovenhoek geranseld worden en spits Thomas Robinet joeg een bal van dichtbij hard naast.

'Uit het niets' op achterstand
Na 25 minuten kwamen de gasten 'uit het niets' en tegen de verhoudingen in op voorsprong na een zeldzaam foutje van Peer Koopmeiners. De middenvelder kon makkelijk wegwerken in de eigen zestien, maar miste de bal compleet: Horemans kon vervolgens overnemen en spits Troy Parrott bedienen, die van dichtbij de 0-1 mocht binnentikken.

Almere ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar had in eerste instantie pech: Jochem Ritmeester kreeg een vrije schietkans, maar trof snoeihard de paal.

Gelijkmaker van Stije Resink
Vlak voor rust was het wél raak voor de thuisploeg na een vrije trap. Koopmeiners bracht de bal de zestien in en Stije Resink mocht van dichtbij (en helemaal vrij) binnenkoppen: 1-1. Het was zijn eerste treffer in de eredivisie.

Met deze 1-1 stand zochten beide ploegen de kleedkamers op. In de 2e helft ging Almere City op zoek naar de overwinning. Na 20 minuten was de thuisploeg dichtbij de voorsprong: Jochem Ritmeester van de Kamp mocht hard voorgeven vanaf rechts, maar Cathline kwam bij de 2e paal net een teenlengte tekort om de bal binnen te werken.

Ritmeester van de Kamp beslist wedstrijd
Na 68 minuten was het wél raak voor City. Jochem Ritmeester van de Kamp wist zich vrij te kappen in de zestien van Excelsior en wist vervolgens de bal via Widell achter doelman Van Gassel te werken: 2-1.

In de slotfase was Excelsior nog dichtbij de 2-2, maar een kopbal van Naujoks werd knap gepakt door doelman Nordin Bakker en een schot van Sandra vloog over. Volgende week speelt Almere City weer een thuiswedstrijd: dan komt AZ uit Alkmaar op visite in het Yanmar stadion.