Niemand weet hoe Marker Wadden eruit gaan zien

FLEVOLAND
Ondanks uitgebreide artist impressions en animaties is het nog onduidelijk hoe de Marker Wadden er precies uit komen te zien. Het nieuwe natuurgebied langs de Houtribdijk moet met behulp van nieuwe technieken worden aangelegd. Het is de bedoeling dat er met slib, klei en zand uit het Markermeer eilanden worden gebouwd en tegelijkertijd onder water hoogteverschillen worden gecreëerd. Natuurmonumenten, de initiatiefnemer van het project, zegt dat het aan de bouwer is om met een goed voorstel te komen. Zo zijn er voor geïnteresseerde aannemers ter inspiratie plaatjes van een lagune, atol en delta in het Markermeer beschikbaar.

Kritiek
De innovatieve manier van bouwen, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij emeritus hoogleraar Bart Schultz. Hij is civiel ingenieur en heeft over de hele wereld advies gegeven over bouwen in het water. Volgens de Lelystedeling is de slechtst mogelijke plek gekozen voor de Marker Wadden. Het is daar volgens hem relatief diep en het waait geregeld te hard om een eiland aan te leggen zonder stevige fundering. Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten gaan er vanuit dat een dam of rif nodig is, maar volgens de hoogleraar hebben ze het verstevigen van de bodem waarop de constructie moet komen, niet meegenomen in hun plan. Zou hier wel voor worden gekozen dan wordt het project vele malen duurder dan nu is begroot. Ook gaan ze er volgens Schultz ten onrechte vanuit dat het eiland groeit door afzetting van slib. Volgens de hoogleraar is dit onzin.

Eerste fase
Het is de bedoeling dat de Marker Wadden in fases worden aangelegd. De aanbestedingsprocedure voor de eerste fase is deze week gesloten. Voor maximaal 33 miljoen euro moet een natuureiland van ongeveer 250 hectare worden aangelegd. Daar moeten aanlegplekken voor zo'n 25 boten komen, een bezoekerscentrum en wandelmogelijkheden. Het zal waarschijnlijk nog ruim een jaar duren voordat er een aannemer is gekozen. Het is de bedoeling dat de Marker Wadden uiteindelijk een gebied van 10.000 hectare zullen beslaan.

Deze week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan het Markermeer en de Marker Wadden.


reacties (20)

 • Pieter

   

  Elke zomer lijken er fantaaaaaastische plannen opte borrelen. is hjet geen twee kilometer hoge skiberg i nde NOP, dan is het nu wel weer een niuwe "waddenzee". Ik stel voor dat de inwoners van Lelystad en Almere om de zes uur een bommetje in het meer gaan maken, dan hebben we ook nog eb en vloed!

  reageer
 • Jootje

   

  Rijkswaterstaat!! Phoe, als er 1 instantie in Nederland is, die het geld met bakken tegelijk verkwanseld, dan zijn zij het wel! Hoeveel projecten en onderzoeken er elk jaar gestart worden en die vlak voor de eindstreep weer de prullenbak in gemikt worden...dat willen jullie niet weten! En gedegen onderzoek doen? Nou het draait daar vooral om eigen plannen erdoor drukken . Maakt niet uit hoe en of het gedegen onderzocht is!

  reageer
 • pepe

   

  Met dat ingrijpen in de natuur bedoel je zaken als het aanleggen van de Afsluitdijk, de Houtribdijk, de Noordoostpolder, de Flevopolder?

  reageer
 • Raymond

   

  Wanneer houdt het nu eens op met dat constante ingrijpen in de natuur. De natuur regelt zichzelf wel. Een aantal geld verslindende hobbyisten zijn constant bezig de natuur te veranderen die daardoor weer aangepast moet worden etc. etc. Een perpetuum mobile dus wat deze lieden ook nog verzekert van een constante geldstroom. Laat de natuur de natuur!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, een dubbele azijn voor tafel drie!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ouwe

   

  Is iets alleen leuk wanneer het geld oplevert?

  reageer
 • thiery

   

  is er ooit onder de bevolking naar draagvlak gepeild? wat een stompzinnig idee, natuur verwoesten om cultuur te maken onder het mom van dier en milieu

  reageer
 • thiery

   

  wie gaat er nu weer veel geld verdienen aan een onzinnig project?

  reageer
 • Ouwe

   

  Ouwe wordt heel erg bedroefd van de reacties.

  reageer
 • Tsja

   

  Gelverslindend en gevulde zakken voor een handje vol oplichters.

  reageer
 • Sander

   

  Hoe krijg je er natuur? Precies, door de markerwaard aan te leggen en gedeeltes ervan als natuurgebied te gebruiken, net als de Oostvaardersplassen. Dit is puur verlies, op alle mogelijke punten. De persoon die dit heeft bedacht en er daadwerkelijk doorheen heeft gekregen moet echt iets tegen Flevoland hebben, heel jammer.

  reageer
 • Bart

   

  geld verslindend idioot project. levert nu een in de toekomst niet eens banen op die nu zo hard nodig zijn

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Het is inderdaad een onzinnige naam. Vroeger had je de Urkerwaard en de Markerwaard. Alleen om de Urkers te kleineren werd de polder naar het nieuwe land, dat ten Noordoosten van Urk lag, genoemd en niet naar het historische eiland. Toen later de Markerwaard niet door zou gaan (het water zou voor de pleziervaart open blijven) heeft men hem Markermeer genoemd. Logische naam, want Marken ligt in het meer. De naam Markerwadden slaat echter nergens op, want die hebben helemaal niets met wadden te maken en niets met Marken. Ze liggen in de gemeente Lelystad. Ik zou die naam niet pikken, niet als gemeente en niet als provincie.

  reageer
 • Inwoner

   

  Weer zo'n prestige project. Besteed dit geld aan mensen!!

  reageer
 • pionier

   

  de wereld wordt steeds gekker met de overheid voorop, ons belastinggeld in het water te gooien !!

  reageer
 • KC

   

  Leg de Markerwaard aan!

  reageer
 • Swiebertje

   

  en dan vliegt daar ook nog zo'n ellendige reiger over, of we er daar inmiddels niet genoeg van hebben!!

  reageer
 • Johan

   

  Nieuws staat bol van uitgaven voor dier en milieu, niet onbelangrijk maar triest dat de oudere in de samenleving steeds meer moet inleveren!!

  reageer
 • marc

   

  Onzinnig project wat weer enorm veel meer geld gaat kosten dan begroot.

  reageer
 • Jurie de Kapper

   

  Een ontiegelijk waanzinnig geldverslindend project, ze weten van gekkigheid niet meer wat ze voor volgend project gaan komen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert