Provincie wil glasvezel in het buitengebied

FLEVOLAND
Provincie Flevoland wil weten wat het kost om glasvezel in het buitengebied aan te leggen, en wil daarom maximaal 50.000 euro uittrekken voor onderzoek. De provincie heeft zelf al een glasvezelnetwerk voor het op afstand bedienen van bruggen en sluizen. Dit netwerk kan rendabeler worden als ondernemers en bewoners zich er op aansluiten.

Volgens de VVD, die het voorstel heeft ingediend, pakt de markt de aanleg van glasvezel onvoldoende op. Ondernemers in het buitengebied zijn voor hun bedrijfsvoering steeds meer afhankelijk van breedband internet.

Volgende week nemen Provinciale Staten een besluit over het voorstel.

reacties (14)

 • Serge

   

  Je bedoelt; wanneer zinken ze Lelijkstad af?

  reageer
 • Marc

   

  Precies wat ik dacht....doodzonde van het geld. Binnen 5 jaar mega snel mobiel internet. Ik hoop alleen dat de straling ons niet de das om gaat doen. De verhalen daarover zijn zo uiteenlopend.

  reageer
 • Bas

   

  Niet meer... ze gaan inzetten op VDSL. Ik hoorde dat ze het te duur vonden omdat het merendeel het na 1 jaar opzegd

  reageer
 • maan

   

  4g is niet voor glasvezel maar mobiel internet!

  reageer
 • dre

   

  en wanneer maken ze lelystad af....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan Vezel

   

  Statisch gezien wonen er meer mensen in dorpen en steden dan op het platteland. Toch geeft het platteland economisch gezien een grotere bijdrage dan een dorp of stad. Omdat er relatief meer mensen in dorpen/steden wonen zullen er ook meer bestuurders uit die groepen voortkomen. Die bestuurders hebben geen enkele feeling met het platteland. Ik zeg vaak gekscherend: Ze komen er alleen maar fietsen met mooi weer, roepen O wat mooi en gaan weer naar huis. Stedelijk gebied heeft voor data/telefoon doorgaans goed adsl (dicht bij de centrale), Cai (UPC/Ziggo) en nu ook vaak glasvezel. Platteland heeft alleen maar verouderd en langzaam adsl. Mensen die alles al hebben (stedelijk gebied) voelen niet wat plattelanders missen. Omdat het merendeel van bestuurders zelf uit het stedelijk gebied komen zal er zonder een harde roep vanuit het platteland geen actie vanuit politiek komen. (bestuurders roepen vaak 4G dat is het zonder erbij te vermelden dat hun abonnement door de staat wordt betaald. Wij mogen het zelf betalen). Stedelingen (dus de meeste mensen) roepen om sportvelden, straatverlichting, mooie bomen in de straat, schitterende bloemperkjes (duur in onderhoud), de straat moet schoon, het onkruid moet weg, de straat is te hobbelig/zitten teveel gaten in, de heggen moeten mooi geschoren zijn enz. enz. Omdat ze in de meerderheid zijn wordt dat allemaal door de gemeenschap betaald. Daar betalen wij als plattelander ook aan mee. Maar: Wij moeten zelf de heggenschaar, grasmaaimachine, schep, hak, verlichting, bloemen, struiken, straatstenen enz. kopen. Daarnaast moeten we zelf ook maaien, spitten, heggenknippen, onkruid wieden. Doorgaans klagen we daar niet over. Maar als stedelingen als een koploze kip roepen dat er marktwerking voor basisbehoefte glasvezel/data zou moeten zijn, dan denk ik: zorg dan ook zelf voor je eigen omgeving, kom niet fietsen in het buitengebied, gebruik onze wegen in het buitengebied niet voor woon/werk verkeer (verkeersoverlast), koop zelf een heggenschaar en scheer de heg, maai zelf het gras in de wadi's enz. dus waarom moet een plattelander wel opdraaien voor kosten in stedelijk gebied maar helpen ze ons anderzijds de put in? Eigenlijk heeft de centrale overheid de fout gemaakt de infrastructuur (waar de economie op draait) te grabbel gelegd heeft bij de graaiende commercie. Men zou die fout moeten herstellen en er weer een door de overheid gereguleerd systeem van moeten maken. Geld ook voor water, gas, elektra, riool enz.

  reageer
 • Gerald

   

  Als je al UPC hebt, zit je niet in het buitengebied.

  reageer
 • Rob S

   

  Nou, buiten gebied? Almere Hout is omsloten door glasvezel kabels naar de nieuwe wijk Nobelhorst en hobby bedrijventerrein Stichtsekant. Maaaar er gaat er geen 1 gladvezelkabel de wijk in ? Hier is geen onderzoek voor nodig?!?!? Aansluiten !!!

  reageer
 • frits

   

  gedeputeerde woont zeker zelf in het buitengebied dat hij hier zo veel belastinggeld in steekt. De VVD is toch de partij van de marktwerking? Wel, de markt zegt dat glasvezel in het buitengebied niet rendabel is. Buitengebied heeft voor- en nadelen. Rust versus minder voorzieningen.

  reageer
 • Wel Wel

   

  Een goeie internetverbinding in het buitengebied is de allerbeste investering van Zuiderzeelijngelden.

  reageer
 • Maartje

   

  Oh het blijft maar doorgaan dat glasvezelgekwijl. Moest aan de deur bijna ruzie maken om de verkoper te overtuigen van het feit dat ik bij UPC zat en niet zal overstappen

  reageer
 • Buiten gebied bewoner

   

  Koop voor 50000 glasvezel ipv onderzoek ik heb er 3000 euro voor over als het hier komt 1,5 mb ben je zo zat

  reageer
 • A.

   

  dat zou mooi zijn van mijn eenvoudige abbonement van 40 mb houdt ik hier maar 7a8 mb over. met de tv aan blijft er maar 40% van over dus glasvezel kan bij ons veel bieden.

  reageer
 • Robbert

   

  Straks 4g en over paar jaar 5g hoeft er geen schep meer de grond in voor supersnel internet

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert