Burgemeester: gemeente geen schuld aan problemen Berechja

URK
De gemeente Urk heeft geen schuld aan de problemen bij het Berechja College. Dat zei burgemeester Pieter van Maaren donderdagmorgen op een persconferentie. De burgemeester is blij dat het Berechja College is gered, maar hij wil geen inzicht geven over de tekorten bij de school. Wel zegt Van Maaren dat die tekorten in de miljoenen liepen. De burgemeester houdt vol dat de gemeente pas in de loop van dit jaar over de financiële problemen hoorde en tijdig aan de bel heeft getrokken. Uit geheime stukken blijkt dat de gemeente al veel eerder op de hoogte was. Ook ontkent Van Maaren dat de gemeente eerder geld aan het Berechja heeft beloofd.

Financiële injectie
Woensdagavond werd bekend dat het Berechja is gered dankzij een flinke financiële injectie van het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Urk. Samen dragen de overheden 2,5 miljoen euro bij om de visserijschool te redden van de ondergang.

ROC Friese Poort in Emmeloord neemt de MBO-opleiding en de bijbehorende faciliteiten over van het Berechja College. Door de afsplitsing kan het Berechja zich concentreren op de resterende 350 leerlingen die voortgezet onderwijs volgen. De Onderwijsinspectie zal de financiën en de kwaliteit van de opleidingen de komende tijd nauwlettend in de gaten houden.

Problemen door nieuwbouw
Het Berechja College kwam in grote financiële problemen na de nieuwbouw van de school. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt of het mogelijk is de verantwoordelijke bestuurders aansprakelijk te stellen.

reacties (4)

 • Jeltje

   

  Fijn dat er duidelijkheid is gekomen. Gemeente treft geen blaam. Wel alle lof om de school te redden ondanks alle luchtballonnen van die paar complotdenkers.

  reageer
 • Frenky

   

  -"Gemeente geen schuld aan problemen"- Dit gaat de burgervader zijn "kop" kosten!

  reageer
 • adv

   

  nieuwe start, nieuwe kansen. en nu de schouders eronder

  reageer
 • KC

   

  Dit noemen we "Straatje schoon vegen". Steekt het college nog steeds geen hand in eigen boezem? Van deze houding zijn vele mensen de dupe geworden. Denk bijv. aan de 3 leden van de SGP.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert