Minister houdt schaliegasverbod tegen

FLEVOLAND
Flevoland heeft het aanvankelijke plan voor een algeheel verbod op boringen naar schaliegas laten varen, onder druk van minister Kamp van Economische Zaken. Dat zegt gedeputeerde Jaap Lodders in de zondageditie van het programma Over Flevoland Gesproken.

Kamp heeft de provincie laten weten dat zo'n verbod juridisch onhoudbaar is en in dat geval had de minister Flevoland buitenspel kunnen zetten in de discussie over schaliegas. Daarom heeft Flevoland er volgens Lodders afgelopen week voor gekozen voorwaarden te stellen aan eventuele boringen, om zo maximale invloed te kunnen uitoefenen.

De provincie Noord-Brabant heeft eerder deze maand wel een verbod op boringen ingesteld.

reacties (23)

 • Hendrik

   

  Duidelijk dat partijbelangen boven de belangen van de inwoners gesteld worden. Flevoland moet net als Noord Brabant gewoon een verbod instellen op boren naar schaliegas en zich niet laten intimideren door de slechtste minister uit dit kabinet. Hij heeft Groningen al naar de knoppen geholpen en nu zeker Flevoland ook nog. Dit mogen we als inwoners van Flevoland niet laten gebeuren.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Zoals ik hier al vele malen vaker en eerder heb aangegeven kun je de situaties in VS en NL niet vergelijken. In de VS kon destijds iedereen een vergunning krijgen voor de winning van schaliegas en waren er geen goede eisen voor. Ik weet niet of je die series wel eens kijkt op NatGeo e.d. hoe ze in VS goud andere grondstoffen/ertsen winnen maar dat is totaal niet te vergelijken met de Nederlandse methode. Het gaat daar echt alleen maar om in zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk uit de grond te halen. Hier zijn boorputten altijd dubbelwandig en worden alleen chemicalien gebruikt die ongevaarlijk zijn in verdunde toestand voor mens en dier. Sterker nog, de boor/frackvloeistoffen gebruikt Waterschap voor het vlokken van het afvalwater om het dus te reinigen. Daarnaast zal een bedrijf als Vitens altijd betrokken worden. Schaliegas boren is niet gevaarlijker dan welke andere boortechniek dan ook als het gaat om drinkwaterkwaliteit. Als je dan bedenkt dat tegenwoordig vrijwel elk nieuwbouwproject aardwarmteboringen gebruikt dan is die hele ophef dus behoorlijk onnodig. Want daar hoor ik nooit iemand over?? Nogmaals, ik ben niet persé voor of tegen Schaliegas alleen je moet wel met echte argumenten komen en niet zomaar iemand napraten. Daarnaast zijn we, vooral door de windmolens, toch wel behoorlijk afhankelijk geworden van gascentrales. Dus wat is het alternatief??? Altijd maar bij die Russen smeken??? Ik zie hier in de polder bij diverse boeren grote borden staan tegen schaliegas maar juist dankzij hun windmolens hebben we ons nog afhankelijker gemaakt van gas om een stabiel electrisch netwerk te houden....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wie zich afvraagt of minister Kamp voldoende op veiligheid en de belangen van de bewoners denkt moet zijn of haar licht maar eens in Groningen opsteken.

  reageer
 • Barbara

   

  MILIEULOKET schrijft: In de Verenigde Staten zijn verschillende gevallen bekend waarbij MEER dan 60% procent van het lokale drinkwater methaan bevat. Dit heeft geen directe invloed op de volksgezondheid denkt men, maar kan wel leiden tot explosiegevaar omdat het gas direct uit de kraan komt. In de omgeving van rundveehouderijen b.v. is ook een verhoogde concentratie van methaan aanwezig, omdat het gas gevormd wordt door de bacteriën in de voormagen van runderen bij het verteren van het voedsel. Er zijn gevallen bekend waarbij stallen in brand vlogen door een verhoogde concentratie methaan. Maar naast de verspreiding van methaan komen ook chemicaliën van het fracken in het grondwater terecht. Waterbedrijf Vitens heeft als concrete eis dat de chemicaliën die gebruikt worden, vooraf bekend worden gemaakt. Mochten de chemicaliën niet weg gezuiverd kunnen worden, dan kan dit tot sluiting van een winput betekenen Hoezo geen eventuele gevolgen voor drinkwater @Swibertje?

  reageer
 • Zelfreflectie ???

   

  Hou het gewoon simpel!! De grondlagen worden binnen een paar verrommelt wat door de eeuwen heen is ontstaan!Men spuit water en chemicaliën er voor in de plaats waar het gas zit.Kunnen we werkelijk deze twee zaken met elkaar vergelijken? Neen is het antwoordt!!!! Ach,over maatschappelijke verantwoording gesproken ,de VVD laat in ieder geval zien welke morele verantwoording zij zich momenteel toe eigend. Een aantal VVD prominenten blijken Maatschapelijke verantwoording zodanig in te vullen dat men het contact verliest met de kwetsbare omgeving.Trouwens het drinkwater is niet alleen kwetsbaar,ook de dijken en de sluizen.Stel je voor dat je om het halfjaar een verschuiving in de grondlagen krijgt van 0.5 mm .Hoe krijg je dan een sluisdeur nog open?Windmolens raken uit het lood! Maak de VVDbestuurders hoofdelijk verantwoordelijk als men niet luistert naar de gemeenschap. Dan is deze partij gauw bankroet!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ingrid

   

  Welke technieken zijn dat dan? Zelfs het Europees Parlement erkent dat schaliegas geen schone energiebron is. Vitens geeft aan dat er wel degelijk risico's zijn op drinkwater vervuiling. Hoe kunt u dan zo stellig beweren dat dat onzin is?

  reageer
 • ik

   

  drinkwater vervuiling is een zeer ernstige bedreiging

  reageer
 • kees d.

   

  Dictator Henk Kamp zou het goed doen in Rusland samen met Vladimir Poetin. Henk Kamp heeft geen sociaal leven en kan niet sociaal denken. Ach was ik vergeten is een VVD-er.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Alles leuk en aardig, ik ben absoluut geen voorstander van schaliegas, maar die leugen over dat drinkwater moet nu eens stoppen. Er zijn genoeg goede redenen om niet aan schaliegas te beginnen maar die drinkwatervervuiling is de grootste onzin. Horizonvervuiling, waardedaling woningen, verzakking allemaal waar maar drinkwatervervuiling is met de Europese technieken onmogelijk.

  reageer
 • Barbara

   

  Het draaiboek ligt al tijden klaar, en dat na ons de zondvloed zal verschijnen zal ook Heer Kamp een worst zijn. Laat staan dat over 10 jaar het drinkwater nog bruikbaar zal zijn. Hebben leiders er geen zicht op hoe of hun nageslacht ons water (als een van de grootste behoeftes) nodig zal hebben om te kunnen overleven?

  reageer
 • kees

   

  Jaap Lodders is lid van de VVD. Is meer uitleg nodig?

  reageer
 • Inwoner

   

  Slappe hap.... geldt voor diverse zaken ook maatschappelijke culturele en als het dan uit de hand loopt vraagt men zich af hoe het komt.

  reageer
 • Hendrik

   

  Dan is het nu aan de gemeentebesturen om een verbod in te stellen. Het is onacceptabel dat ons drinkwater door winstbejag dreigt te worden vervuild. Hopelijk kunnen gemeentes hun bevolking daar beter tegen beschermen dan deze provinciale politici doen.

  reageer
 • henk

   

  Weet je..... jaap zal geen verbod instellen en dan zorgt henk Er voor dat Jaap straks op de lijst voor de tweede kamer komt.

  reageer
 • Weber

   

  Hij mag van deze burger toestemming geven, laat het gas maar komen.

  reageer
 • Margreeth

   

  Wat een slappe hap daar over de Ketelbrug

  reageer
 • Andries

   

  Dit is wel wrang in een week dat er een rapport verschijnt van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat economisch gewin van Gronings aardgas boven de veiligheid van Groningse bewoners gaat. Van schaliegas weten we dat winning gepaard gaat met chemicaliën in de grond te stoppen. Er kleven risico's aan en hoe groot die zijn? Het is beter alle politieke energie te richten op een duurzame manier van energie winning. De wind waait en de zon schijnt. Profiteer daarvan in plaats van het uitputten van de aarde.

  reageer
 • Simon Miske

   

  Alleen de Statenfractie GroenLinks was voor een algeheel verbod op boringen, dus onder geen enkele voorwaarde. Nu is boren naar schalie toch mogelijk gemaakt. De voorwaarden die hieraan gesteld zijn zijn zo vaag geformuleerd dat je daar makkelijk aan kunt voldoen. Minister Kamp kan nu zeggen dat Flevoland voor het boren naar schaliegas is (itt Noord-Brabant). Daarmee heeft het provinciaal bestuur geen dienst bewezen aan de Flevolanders.

  reageer
 • Barbara

   

  Je valt nooit voor niets van je fiets...

  reageer
 • jos

   

  deze gedeputeerde durft geen enkele beslissing te nemen omdat hij bang is om zijn baan te verliesen. Hij moet de burgers dienen ipv z'n eigen belang voorop te stellen.

  reageer
 • wim

   

  Weer een duidelijk voorbeeld van de schijndemocratie in de bananenmonarchie Nederland. Zodra het de overheid niet aanstaat, worden mensen of instanties op allerlei manieren onder druk gezet.

  reageer
 • Harmen

   

  Weer een bewijs dat deze gedeputeerde niet opkomt voor de burgers van Flevoland? Het maakt hem niet uit zolang hij maar op het pluche zit. Flevoland laat zich intimideren door Kamp. Dit lukt Kamp in Brabant ziet! Op 18 maart afrekenen met deze gedeputeerde.

  reageer
 • Betty

   

  Als Noord Brabant dit wel kan waarom Flevoland dan niet?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert