Vragen over problemen bij stembureaus

ALMERE
De PvdA en D66 in Almere willen opheldering van burgemeester Jorritsma over problemen bij een aantal stembureaus tijdens de verkiezingen van afgelopen woensdag.

Zo kon het stembureau op station Muziekwijk aanvankelijk niet open, omdat een overzicht ontbrak van Almeerders die een andere stempas hadden gekregen. Op station Almere Centrum was de sleutel van het bureau zoek en moest de deur met een koevoet opengebroken worden. Vorig jaar was de sleutel bij dit stembureau ook al zoek omdat de voorzitter zich toen had verslapen. En op stembureau De Polygoon waren er enige tijd geen stemformulieren aanwezig.

De PvdA en D66 willen met schriftelijke vragen weten of er nog meer onvolkomenheden zijn geweest. Ze roepen de burgemeester op maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen, want problemen belemmeren kiezers om hun stem uit te brengen.

reacties (8)

 • Stembureau

   

  Tja. Dat is inderdaad van een andere orde. Daar gaat het om 54 van de 80 stembureaus.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Politiek heeft toch iets duisters, je weet toch?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het zal je wellicht ontgaan zijn, maar D66 zit niet bij de verliezers.

  reageer
 • ron

   

  mij lijkt dat je volgens systeem van kwaliteitsborging moet werken oftewel afvinklijstjes. niet alles is te voorkomen (sleutel alsnog kwijt zijn , verslapen etc.) maar het niet aanwezig zijn van de juiste papieren moet je daarmee zeker kunnen stellen.

  reageer
 • PeterF

   

  Dat is een heel verhaal. Maar ik heb een vraag aan je: De gemeente heeft toegegeven dat ze vergeten waren de lijst "ongeldige oproepkaarten" te verspreiden naar de stembureau's. Deze zijn, tegen de regels van de kieswet in, gewoon opengegaan. Ik vind dat nogal een blunder! Wat vind jij? Geen blunder???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stembureau

   

  Dit gaat om 3 opgeloste problemen. Moeten we dit zo groot maken? Volgens mij is het prima gegaan. Het was een gigantische operatie waarin pak 'm beet 150.000 stembiljetten en een zelfde aantal kiezerspassen zijn verwerkt. Alles eerst naar 80 stembureaus die de hele dag bemensd waren zodat iedereen kon stemmen. Dan daar aan het eind van de dag alles sorteren naar lijstnummer en naar volgorde van de kandidaten op de lijst. Blanco en ongeldig apart. De stemmen werden handmatig geteld en ter controle nog een keer geteld door een ander. Aantallen werden opgeschreven op lijsten, alles uitgesplitst naar kandidaten. Dan naar het stadhuis, waar werd gecontroleerd of de optellingen op de lijsten klopten en of de lijsten klopten met de controlelijsten. En de volgende dag nog eens het invoeren van alle uitslagen in de computer. Ik vind het een prestatie dat het met zo weinig problemen is verlopen!

  reageer
 • mej.

   

  de hokjes in de wiekenmolen almere-buiten waren ontzettend donker, zeer slecht verlicht , was ook al over geklaagd hoorde ik, ik als niet slechtziende had al moeite met aankruisen door een te donker hokje

  reageer
 • Natasja

   

  gaan ze zo met hun verlies om?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert