Drie kandidaten met voorkeurstemmen in de Staten

FLEVOLAND
Drie kandidaten komen met voorkeurstemmen in Provinciale Staten: Erik Boshuijzen van 50PLUS, Bianca Boutkan van de PVV en Remco Bosma van de VVD.

Boshuijzen stond 5 op de kandidatenlijst van 50PLUS, maar zal samen met lijsttrekker Wout Jansen de tweekoppige fractie vormen. De nummer 2, Josephine Bolle, valt daarmee buiten de fractie.

Bianca Boutkan, de nummer 8 op de lijst, komt met voorkeurstemmen in de PVV-fractie. Haar verkiezing gaat ten koste van de statenzetel van huidig statenlid Arnold Karsies. Bianca Boutkan zit straks overigens samen met haar vader Willem Boutkan in de PVV-fractie. Bovendien is zij de enige niet-Almeerder in de fractie.

Remco Bosma uit Emmeloord, de nummer 8, komt met voorkeurstemmen in de VVD-fractie. Hij haalde met 922 stemmen met gemak de VVD-fractievoorzitter in de Staten, Jan de Reus, in (486 stemmen).

Bij het CDA heeft de nummer 4, Wobbe Bouma, meer stemmen gekregen dan zijn eigen gedeputeerde, Jan Nico-Appelman, de nummer 2 op de kandidatenlijst.
reacties (4)

 • Koos

   

  Dat heeft met de kiesdrempel te maken die nodig zijn bij voorkeurstemmen. Het is niet zo dat de volgorde van stemmen binnen halen de zetelverdeling weergeeft. (zou logisch zijn). Vandaar dat de plek op de lijst van belang is. Bianca heeft genoeg voorkeurstemmen om de kiesdrempel te halen en Toon niet. Zo werkt dat.

  reageer
 • Kees

   

  Dat is niet genoeg. Om met voorkeur gekozen te worden moet je 25% van de kiesdeler (een hele zetel) halen. In dit geval ging dat om 798 stemmen. Anders wordt gewoon de lijstvolgorde aangehouden.

  reageer
 • Peter

   

  Had Toon van Dijk geen zin dan? Hij heeft met zijn 621 (voorkeur)stemmen, ver meer dan Willem Boutkan (196),... Waarom ziet hij ervan af?

  reageer
 • jaja

   

  En zo gata het plan van Wout Jansen om de voorzitter te wippen tegen hem werken hahaha

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert