Miljoen kuikens geboren tijdens paasweek

ZEEWOLDE
Het is Pasen, de tijd van eieren en kuikentjes. Ze staan voor het begin van de lente en het ei wordt traditioneel gezien als het symbool van wedergeboorte. Nederland produceert 10 miljard eieren per jaar, waarvan we er 3 miljard in Nederland consumeren. De rest is voor export. Om al die eieren te leggen zijn 30 miljoen leghennen nodig.

In Zeewolde staat de grootste broederij van Europa. Jaarlijks rollen daar meer dan 31 miljoen kuikens van de band, die opgroeien tot leghen. Broederij Verbeek heeft de grootte van twee voetbalvelden. In broedmachines liggen permanent 4 miljoen eieren in verschillende stadia van het broedproces.

Vier keer per week komen er 300.000 kuikens uit hun ei gekropen. De helft van deze kuikens zijn hanen en zij halen het eind van de dag niet. Ze worden vergast en dienen als voer voor andere dieren, zoals slangen. De andere helft groeit op tot leghen. Die leven dan bijna twee jaar en produceren gemiddeld 500 eieren.

reacties (42)

 • .\/\/.

   

  Ik heb verder niks speciaals met kippen, kuikens en eieren met Pasen, maar die secularisatie lijkt me een prima idee. Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

  reageer
 • richell

   

  Leg zitten nog steeds in hokjes die lopen niet lekker rond

  reageer
 • kees

   

  Ja de kip uit de wei krijgt eerder vogel griep , eet smakelijk.

  reageer
 • Dollemina

   

  De Partij voor de Dieren zou zich een ECHT moeten gaan bezig houden en hard maken voor daat waarvoor ze gekozen werden. Het DIER prevaleert (maar niet heus), dus......grote mond opentrekken PvdD in dit onderwerp maar ook HALAL slachten niet toestaan in Nederland. Jammer dan, schaadt tevens de export. So what. Ook beter toezicht in slachthuizen waar het nog veel te vaak misgaat tijdens de slacht. Ook meer toezicht in dierenwinkels en tuincentra, waar onverkochte knaagdieren voor de slangen en roofvogels zijn en waar de stagiaires (door opleiding) hamsters en cavia's tegen de muren mogen(moeten) doodgooien. Dit laatste werd mij door iemand van het Groenhorstcollege verteld. Schande dus.

  reageer
 • bah

   

  Helemaal gelijk! Ik snap niet dat mensen dit filmpje met droge ogen kunnen bekijken. Ik koop vrije uitloop eieren maar als ik bijvoorbeeld een plak cake eet, waar andere eieren in verwerkt zijn, werk ik ook ongewid mee aan deze weerzinwekkende praktijken. Partij voor de dieren zouden meer stemmen moeten krijgen zodat de bio industrie tot de verleden tijd gaat horen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ikke.

   

  de legkippen zitten niet meer in een hokje.

  reageer
 • Richelle

   

  Weet het niet hoor maar je hebt een kip die in de wei loopt of een kip die in een hokje zitten toch een verschil vind je niet?

  reageer
 • mattie

   

  Ja vrolijk Pasen dit wil je eigenlijk niet zien, Over de hele wereld worden dieren mishandeld en gebruikt. Ik heb beelden gezien van dieren die gratis via marktplaats of ergens anders worden verkregen. Worden mishandeld opgegeten of aan een slang of ander dier gegeven als voer. En zo kan ik wel door gaan...... Maar wie doet er wat aan of tegen !!! We draaien bijna allemaal ons hoofd er voor om. Als je er maar zelf geen last van hebt. Willen we de toekomst veilig stellen dan zal er echt iets moeten gebeuren.

  reageer
 • Joep

   

  Koop biologische eieren lees ik , denkt u nou echt dat biologische leghennen uit een andere wereld komen ? Hallo wakker worden

  reageer
 • Joep

   

  Koop Biologische eieren zegt uw , komen die Biologische leghennen dan uit een andere wereld ? Dacht het niet gaat op de zelfde manier .

  reageer
 • tja

   

  Matt, leuke manier van communiceren heb je, kick je erop mensen te kwetsen?

  reageer
 • Betty

   

  Helemaal mee eens!!

  reageer
 • ik

   

  Ja joh. Dergelijke opmerkingen zullen je ooit berouwen.

  reageer
 • Richelle

   

  Ik eet zelf geen ei en vlees maar goed niet omdat ik vegetariër ben maar vind niet lekker, de biologische producten zijn altijd beter dan niet er zit een verschil tussen een kip die lekker in de wei loopt of een kip die in een klein hokje zit. Ik neem nog een stukje vlees etc zie ik in deze reacties en tuurlijk wij moeten ook eten en medicijnen die wij soms nodig hebben,die worden ook getest op dieren dat snap ik maar je kan altijd de wereld een stukje beter maken bijvoorbeeld biologisch eten en ik vind het een verschil tussen dieren leiden voor ons in leven te houden of voor de goedkoperheid of andere onzinnige dingen. Dieren worden nou eenmaal gegeten maar laat ze dan op ze minst nog even lekker leven, en als je ziet hoe ze met die kuikens omgaan, ik weet niet of dat dit filmpje was heb deze namelijk niet gezien maar op een ander filmpje van die kuikens gooien ze ermee, en ik vind dat onmenselijk. Alle oorlogen is super erg, daar bekommert iedereen zich over maar dieren staan hoe dan ook altijd op een laag pitje ernstige dierenmishandeling of niet, mensen denken meer aan zichzelf als jij het maar goed hebt, en of je het ermee eens bent of niet de mensheid is een egoïstisch wezen. en ik zeg niet eet geen dieren producten etc maar Denk na welk product je dan pakt en hoe natuurlijk zelf omgaat met dieren, dieren kunnen zich niet verdedigen tegen over een mens dus het is lekker makkelijk om te denken 'het is maar een dier' of 'het is niet pijnlijk voor het dier het is met een seconde gebeurt' het is onnodig en dat maakt het erg een koe die geslacht word is omdat wij ook moeten eten buiten en feit dat er mensen zijn die geen vlees eten. Die kuikens is onnodig, het is geen chips fabriek met lopende band werk je hebt het over echte wezens.

  reageer
 • Matt

   

  Geloven in een sprookjesboek is nog erger.

  reageer
 • Matt

   

  Tja dat kan je doen inderdaad. Helpt helemaal niks maar dat geeft niet. Sterkte ermee, ik neem een extra stukje vlees speciaal voor jou.

  reageer
 • Matt

   

  Je denkt dat die beesten ook maar iets beter af zijn? Stuitend die ontwetendheid bij mensen. Ook jullie doen er net zo hard aan mee, dat wil je alleen niet zien. Hypocriet.

  reageer
 • Matt

   

  Onmogelijk, dit gebeurt overal met dieren. Niks mis mee trouwens.

  reageer
 • Karel

   

  Ik schaam mij diep voor alle onderstaande reacties. Iedereen lijkt maar wat te roepen. Heeft een van jullie wel eens gehoord van de voedselketen? En weten jullie wel hoe snel de kuikens worden vergast? Dat is zo ingesteld dat de lijdensweg zo kort mogelijk is. Maar dat zal wel niet begrepen worden. Succes met jullie bekrompen leven.

  reageer
 • Matt

   

  Wat een hypocrieten hier. Janken maar ondertussen wel gewoon eieren eten. Degene die het hardst schreeuwen hebben er net zo veel schuld aan als de rest. Zo, tijd voor een lekker eitje nu!

  reageer
 • Henk

   

  Degene die hier zo hard roepen laten echt niet alle staan waar eieren of kip in verwerkt zijn dus zijn indirect de oorzaak van dit handelen. En als eens nagedacht over de andere dieren die gebruikt worden in onze voedselketen? En zeker ook niemand meer de griepprik welke ook tot stand komt met behulp van eieren. Nu commentaar geven en van de week weer een product met ei er in eten, triest hoor.

  reageer
 • Richelle

   

  Belachelijk dit, dieren moeten altijd leiden voor de wil van een mens, maar zolang mensen het blijven sponsoren om dat soort eieren te kopen of dat er dat soort reptielen te koop zijn als huisdier blijft dit doorgaan, koop biologische eieren scheeld misschien een euro op een leg ei maar je helpt er wel dieren mee maar daar denken mensen niet aan als het maar goedkoop is. Denk een keer aan een dier en niet iedere keer aan de wil van de mens. De mens maakt alles kapot!

  reageer
 • bah

   

  Komt daar toevallig de polder ei soms vandaan? Welke eieren kan ik nog kopen waar dit soort misselijke praktijken niet voorkomen? Het zijn dieren geen producten mensen! Respect mensen, voor alles wat leeft.

  reageer
 • Frank

   

  Wanneer je de grootheid hebt om jezelf boven je soort te plaatsen (dus inzien dat mensen niet meer zijn dan welke andere diersoort dan ook), dan kun je niet anders dan erkennen dat dit bedrijf wreedheden bedrijft waar zelfs Mengele & consorten kippenvel van zouden hebben gekregen.

  reageer
 • Jan

   

  Geen eieren,eiprodukten,kip en kipproducten meer kopen mensen. Maar pas op, dan valt er veel meer weg in ons dagelijks leven dan menigeen denkt. Of leeft u ook al in een kleine wereld?

  reageer
 • Rita

   

  en hobby kippenhouders kunnen een keer per maand terecht voor kuikens om zelf op te fokken #moeilijk that is.

  reageer
 • proflevo

   

  Wat een vreemd informatief nieuwsitem.

  reageer
 • Ingrid

   

  Dat krijg je als een dier als product gezien wordt. Inderdaad: bah. Wij eten weinig vlees, en als we het eten, biologisch.

  reageer
 • mar

   

  triest maar waar maar wat heeft dit in vredesnaam met Pasen te maken. het gebeurt wekelijks du om dit nu te melden. En daar naast is het gewoon een bedrijf, volgend keer de glazenwasser zijn resultaten kenbaar maken. Fraai nieuws omroep Flevoland

  reageer
 • Antje Ha

   

  Gevogelte wordt niet geboren.

  reageer
 • Almere

   

  Door deze weerzinwekkende praktijken ben ik veganist geworden. De waarde die het leven heeft is totaal uit het oog verloren.

  reageer
 • jokrz

   

  het is de harde waarheid die we niet zien als we ons eitje of stukje kip eten. Prettige Pasen!!!!

  reageer
 • haantje

   

  idd lekkere paasgedachten

  reageer
 • dollemina

   

  Ik word hier zo onpasselijk van. Hoe kan een mens met gevoel voor (dieren)liefde dit werk verrichten? De schredder of hakselaar in en voer voor........... Wat ik nu denk en wens zal ik hier maar niet openbaren.

  reageer
 • haantje

   

  wat een rot bericht dat de hanen vergast worden. gatverdamme.

  reageer
 • koos

   

  wat een raar bericht. reclame voor de biokip en het vergassen van 150.000 kuikens per week... vrolijk pasen.

  reageer
 • ik

   

  Pasen de tijd van eieren en kuikens ipv Jezus die stierf voor onze zonden en Zijn opstanding. Secularisatie ten top.

  reageer
 • sneu eigenlijk...

  reageer
 • anna

   

  Nou nou, wat een paasverhaal/bericht!

  reageer
 • Willem

   

  31 miljoen kuikens per jaar. Dat kunnen ze ja. Maar dat willen ze graag maar halen ze echt niet. Mooi stukje grootspraak.

  reageer
 • joost

   

  Triest eigenlijk.. een dier wat word gezien als niet levend materiaal. Ooit komt mensheid op een hoger bewustzijn waar liefde heerst en men in harmonie met de natuur leeft. Dit zal nog wel wat jaren duren.

  reageer
 • jaja

   

  van de 31 miljoen kuikens worden er 15.5 miljoen een leghen, en de andere 15.5 miljoen gaan de hakselaar in want dat zijn baantjes, en die zijn nutteloos. toch?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert