'Verlies' grondbedrijf 5,5 miljoen

LELYSTAD
Het grondbedrijf van de gemeente Lelystad heeft vorig jaar 5,5 miljoen euro 'verlies' geleden. Dat blijkt uit de concept-jaarrekening.

De belangrijkste reden is dat er veel minder huizen en grond zijn verkocht dan verwacht. Er werden slechts zeven woningen opgeleverd, terwijl op vijftig was gerekend. Hierdoor komt het resultaat uit bedrijfsvoering op 4,2 miljoen negatief.
Verder boekt het grondbedrijf voor 1,8 miljoen euro af op kantoorprojecten, die niet meer zullen worden ontwikkeld. Daarnaast wordt 1,2 miljoen gereserveerd om tegenvallers op te vangen. Bij elkaar is het resultaat dus 7,2 miljoen euro negatief.

Doordat een andere reserve niet langer nodig is, komt het 'verlies' onder de streep uit op 5,5 miljoen. De gemeenteraad heeft afgelopen najaar een aantal maatregelen vastgesteld, die de financiële positie van het grondbedrijf de komende jaren moeten verbeteren.

reacties (14)

 • Roel

   

  Door dit antwoord word ik nog meer bevestigd in de juistheid van mijn mening dat u absoluut niet weet waar het over gaat. En het verhaal over het bedrijfsleven gaat ook niet op.

  reageer
 • raadsvolger

   

  En bij zo'n tekort gaat men ook nog eens investeren in pleinen en stroken grond waar tijdelijk festiviteiten kunnen worden gehouden o.a. de Meent, Balkon Noord, Parkwijk BataviaHaven, BataviaLand,etc. Er zullen nog wel meer "lijken"uit de portefeuille Grondbedrijf,Grondzaken, RO komen.

  reageer
 • Herbert

   

  Sinds wanneer is een economische crisis een excuus voor incompetent handelen? Ook in een economische crisis hoort een bestuurder verantwoordelijk gehouden te worden. Dat gebeurt ook in het bedrijfsleven. Nog even het feit dat de "langertermijn" investeringen nog steeds publiekelijk geld betreft waar onverantwoordelijk mee omgesprongen word. En de belastingen maar blijven verhogen door dit soort onbenullige fouten... Als je "langertermijn" investeringen niet gaan werken dan moet je actie ondernemen en niet gaan zitten droeftoeteren om een crisis die overigens dan al 7 jaar duurt... In mijn boek is niet heel professioneel.

  reageer
 • Roel

   

  Mijn antwoord aan Dirk geldt ook voor jou.

  reageer
 • Roel

   

  Je roept van alles maar je weet niet waar je het over hebt. We zitten in een crises sinds 2008. Het gaat om grond en lange termijn investeringen. Dat pakt nu verkeerd uit, ook in het bedrijfsleven, getuige de kantorenleegstand.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

   

  Dus Roel, omdat een andere gemeente ook slecht presteert mag het hier ook? Belachelijk! De verantwoordelijk wethouder dient ter verantwoording geroepen te worden en voor -5,5 mio (-7,3 eigenlijk) mogen er best straffe maatregelen getroffen worden. Het heeft toch geen pas dat dit niet eerder doelmatig is aangepakt. Ook hier geldt, net als in het bedrijfsleven, dat hij die de bevoegdheid heeft ook de verantwoordelijkheid zal moeten dragen. Volgens mij is dit allemaal niet nieuw!

  reageer
 • Herbert

   

  We hebben het nu niet over andere gemeenten. Het lijkt me dan ook niet meer dan norma dat de wethouder hiervoor ter verantwoording word geroepen en dat er vervanging komt voordat de inwoner wederom mag gaan opdraaien voor zijn fouten...

  reageer
 • Karel

   

  De grond wordt in de toekomst nog wel verkocht, maar men rekent zich voortdurend rijk. Ook hier geldt: Resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst! En dat willen de wethouders nog steeds niet geloven.

  reageer
 • Roel

   

  Waarom wethouder vertrekken? Dit zijn de risico's van het vak. In heel veel andere gemeenten is het exploitatietekort vele malen groter.

  reageer
 • Dirk

   

  En nu wordt er ook een wethouder uit zijn ambt gezet? Dit is meer dan kwalijk! Als burgers moeten wij hiervoor opdraaien terwijl meneer op het pluche blijft zitten! En geef nu niet een leidend ambtenaar de schuld. Hier heeft de bestuurder weer gefaald! Wanneer wordt er nu eindelijk eens hard ingegrepen binnen het college? Allemaal PvdA grootheidswaanzin. Beter nu ingrijpen dan straks nogmaals 15 mio in 3 jaar als verlies/afschrijving zonder compensatie te moeten nemen!

  reageer
 • frits

   

  Ik zou zeggen: neem het verlies op de grond en neem afscheid van de overbodig geworden ambtenaren. Dat kost je uiteindelijk minder dan een Grondbedrijf in stand houden waar duidelijk geen behoefte meer aan is. ieder jaar een paar van de resterende perceeltjes in Warande en Flevopoort verkopen kan ook Burgerzaken of een andere afdeling er wel bij doen. Aan planontwikkeling voor nieuwe gebieden is overduidelijk helemaal geen behoefte meer. Stop daar dus mee.

  reageer
 • Koos W.

   

  7 woningen opgeleverd vorig jaar in de groeistad Lelystad. Dat schiet lekker op, echter er staat genoeg te koop... Dus nog steeds 7 teveel? In ieder geval kan het grondbedrijf niet maar eeuwig rekening op winst uit verkoop van grond, als er wellicht geen behoefte (meer) is.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Misschien in eigen beheer eens wat betaalbare sociale huurwoningen bouwen?

  reageer
 • Peter

   

  Nog 13,5 mio afboeken te gaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert