Hoogleraar verbaast zich over gemeenteraad Urk

URK
De gemeenteraad van Urk heeft 4 mei een rare gang van zaken gevolgd, door in een openbare vergadering een geheim besluit te nemen. Dat vindt hoogleraar staatsrecht Remco Nehmelman van de Universiteit Utrecht.

Volgens de hoogleraar is het uitzonderlijk dat de raadsleden in een openbare vergadering besloten over een geheim onderwerp. Pas later werd bekend dat het besluit te maken had met de uitbreiding van supermarkten op Urk. Nehmelman vindt dat de politici de discussie in de openbaarheid hadden moeten voeren en dan de belangen hadden moeten afwegen. Dat was transparanter geweest.

Toch heeft de gemeente Urk volgens de hoogleraar niets onwettigs gedaan: de Gemeentewet verbiedt de gang van zaken niet als een meerderheid akkoord is met de procedure.

reacties (24)

 • Geert

   

  Misplaatst ? Misschien moet er eens een boekje over de streken en praktijken van genoemde personen opengedaan worden dan hebben we zeer wel mogelijk de zoveelste rel op Urk en dan begrijpt iedereen mogelijk ook dat er één of meerdere raadsleden zitten met een dubbele agenda, die veel op hun geweten hebben, niet in de kerk thuis horen waar sommigen vooraan zitten laat staan in het gemeentehuis.

  reageer
 • Frits

   

  U noemt wel de meest integere personen op zeg .... personen die Urk niet op de kaart gaan zetten maar juist van de kaart: de een nog minner dan de ander. Bovendien kunnen personen die hun eigen onderneming niet eens kunnen runnen en derden met de (financiele) ellende laten zitten niet een gemeente gaan besturen !

  reageer
 • Jacob

   

  Heel jammer. Dit college moet zo snel mogelijk haar conclusie trekken en dus opstappen. Het blijft lekken. Berechja / Jumbo etc en de burgers maar meer OZB laten betalen. Nieuw college: Anja Keuter, Willem Foppen en Freek Brouwer. Zou Anja het lek zijn of Rien Bogerd?

  reageer
 • bert

   

  jammer dat er op de persoon wordt gespeeld bij de reacties maar dat college gaat steeds gekkere dingen doen jammer het was zo goed begonnen na de verkiezingen en nu alleen maar geruzie en verwarring jammer.

  reageer
 • Hans

   

  de gemeenteraad daar iets aan doen? daar zitten dezelfde wijzen, oa die Foppen, met diverse schuldeisers achter zich aan, als ze zich al niet failliet hebben laten verklaren of zijn verklaard. Het is een schande voor Urk dat degelijke personen in zowel de raad als in het gemeente bestuur zitten om dan nog maar niet te spreken over deze besloten vergadering waaraan deze zeer succesvolle personen deelnamen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Inderdaad is het bar en boos met het bedrijf van Jelle Jonkers. Jelle rijdt in een Volvo op kosten van een ander. Laat hij zijn personeel eerst betalen. Hart voor Urk is zogenaamd een partij voor ondernemers. Wat een rotzooi hebben Jonkers bij S. de Boer geleverd. Kan de gemeenteraad daar niets aan doen?

  reageer
 • Freek

   

  Dan zijn het dus terechte opmerkingen en zijn de andere raadsleden net zo misplaatst. Wat moeten we blij zijn met zulke ervaren soorten in de raad en in het bestuur

  reageer
 • Albert

   

  Wat een misplaatste reactie over Willem Foppen. Kijk dan ook naar de andere ondernemers die in de gemeenteraad zitten. Leendert Hakvoort is al een paar keer failliet geweest. Jan Koffeman staat bekend als zwarte Jantje. En Jelle Jonkers zijn bedrijf is ook bijna failliet. Pruts werk leveren ze af. Veel mensen krijgen nog geld van hun.

  reageer
 • Andries

   

  Inderdaad een nieuw college is beter voor Urk. Ik doe een poging. Wie heeft een beter voorstel? Freek Brouwer (80%) Klaas Brouwer (70%) Jan Hakvoort (70%) en Anja Keuter (50%).

  reageer
 • Jannie

   

  Wanneer zou dit college opstappen. Dit is de tweede keer dat er een hoogleraar in korte tijd aan te pas moet komen. Hoeveel fouten mag een college maken? Zou Geert lieg nu gaan onderduiken?

  reageer
 • Andre

   

  Een goed punt van de hoogleraar. Dit college wenste ook inzage in Prive mails van raadsleden. Helaas waren er wat slimmere raadsleden die dat niet wensten in het kader van privacy. De burgemeester zag zijn fout op tijd in, echter ging een deel van de SGP door met alle gevolgen van dien. Respect voor het CDA en Hakvoort en Woord. Laten ze a.u.b. op Urk zich aan de regels houden.

  reageer
 • Hendrik

   

  dat gelijk kreeg zijn bedrijf ook van de rechter: uw bedrijf is failliet verklaard (en de schuldeisers kunnen naar hun centen fluiten !) Het is toch verskrikkelijk dat zo een ondernemer in een gemeenteraad zit en deelneemt aan een besloten vergadering om andere ondernemers de pas af te snijden, de les te lezen en te dwarsbomen !

  reageer
 • KC

   

  Het kan niet alleen maar in Almere maar ook op Urk. Hoezo democratie? .

  reageer
 • Hans

   

  dat is toch die succesvolste ondernemer zonder klant en meest integere figuur op Urk ?? !!

  reageer
 • Henk24

   

  Nee, het interesseert Urkers niet wat een ander zegt Ze leven volgens hun eigen wetten en regels. Besluitvorming gaat daar 'anders'. Dat daarmee wellicht de belangen van anderen worden genegeerd is dan maar zo. Maar oh wee als een ander de Urkers iets aan doet. Dan zijn ze getergd, doen aangifte, keren zich tegen andersdenkenden. En praten alles recht wat krom is. Dus zo'n professor, het zal ze worst wezen.

  reageer
 • urk

   

  zou Zegge stap in de raad

  reageer
 • bergerac

   

  Interesseert het op Urk iemand wat deze hoogleraar te zeggen heeft? Ik denk het niet. En de nieuwswaarde? 0,0

  reageer
 • lezer

   

  ja...kom niet aan Urk hoor! Wat weet die vreemde er nou van?

  reageer
 • UK

   

  Daar hoef je geen hoogleraar voor te zijn. Tjonge jonge wil de beste man aandacht of zo.

  reageer
 • jos

   

  En een voorzitter die de vergadering blijft voorzitten, ook alst over zzneigen functioneren gaat.

  reageer
 • tja

   

  Wat boeit ons het wat een hoogleraar uit Utrecht er van vindt? Bovendien stelt hij dat het gewoon kan, nieuwswaarde van dit artikel is 0.

  reageer
 • Kees

   

  De Gemeentewet zegt dat niet in het geheim mag worden beraadslaagd over een begroting, dat is wat de gemeentewet verbiedt. Afgelopen begrotingsbehandeling op Urk was voor een groot deel geheim. Er was een forse OZB-stijging voorzien, en omdat die gevoelig zou liggen, was de vergadering besloten. Tegen de Gemeentewet in! Dewetgever heeft bepaald dat burgers in openbaarheid kennis moeten kunnen nemen van de standpunten van partijen over de begroting. Echt, op Urk doen ze zomaar wat.

  reageer
 • Anjo

   

  vast weer een actie van Willem Foppen. Moet altijd z'n gelijk halen😏

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Nou, wij verbazen ons allang niet meer over wat op Urk gebeurd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert