Dronten en Lelystad gekort op jeugdzorgbudget

FLEVOLAND
De gemeentes Lelystad en Dronten ontvangen vanaf volgend jaar veel minder budget voor de jeugdzorg. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur. De korting wordt veroorzaakt door de invoering van een nieuw verdeelmodel.

Lelystad moet bijna 30 procent inleveren en Dronten wordt bijna 24 procent gekort op het budget voor jeugdzorg. Urk gaat er juist met bijna 28 procent op vooruit.

Wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad heeft een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd over het nieuwe verdeelmodel. Volgens hem moeten gemeentes door deze maatregel ingrijpende bezuinigingen doorvoeren. De brief is door 18 gemeenten ondertekend.reacties (4)

 • theo en thea

   

  Top ! Volgend jaar verder korten !

  reageer
 • Opa69

   

  Waar dient de jeugdzorg voor??? Wij waren met 6 kinderen thuis, onze ouders hebben ons groot gebracht zonder hulp van enig instantie!!! Discipline, regelmaat, veel aandacht en liefde ondanks hun drukke bestaan... Hard werken, dat was hun motto en dat doen wij ook nog steeds.. Wij zijn ook allemaal goed terecht gekomen... Al dat gepemperd tegenwoordig, is nergens goed voor!!

  reageer
 • Kees

   

  Tsja, Lelystad heeft het blijkbaar tegoed gedaan de afgelopen jaren, en dan wordt je gestraft. Gewoon een paar jaar de problemen uit de hand laten lopen en dan komt het geld uit Den Haag vanzelf weer binnen stromen.

  reageer
 • frits

   

  Lelystad heeft jarenlang te veel gekregen, waarschijnlijk omdat het jeugdzorgkantoor hier zat. Nu wordt landelijk een 'objectief verdeelmodel' ingevoerd, en krijgt Lelystad een rechtvaardig aandeel. Klagen zou terecht zijn als Lelystad aan zou tonen dat het nieuwe verdeelmodel foute verdeelsleutels of uitgangspunten zou bevatten. Maar nee, dat kan Lelystad niet. Lelystad claimt alleen maar dat het wel houden wat het altijd (onterecht) al kreeg. Als meneer Fackeldey de jeugdzorg echt zo belangrijk cimdt, dan zou hij de korting ook kunnen compenseren door op onzinzaken te bezuinigen, zoals citymarketing en zeilwedstrijdjes. Maar dat doet deze socialist niet.

 • Barbara

   

  Den Haag is doof dat weet Jop ook al lang, maar doe eens precies uit de doken wat dit voor de jeugd die niet zonder zorg kan betekent?

  reageer
 • KC

   

  De jeugd is hiervan de dupe. Nu zijn er al wachtlijsten en de VVD wil voor de extra gelden, 4,5 miljoen, de hand op de knip houden. Kijk maar bij de laatste raadsvergadering.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert