NS wil af van intercity Lelystad-Amsterdam Centraal

LELYSTAD
Lelystad raakt vanaf december 2016 de rechtstreekse intercity naar Amsterdam Centraal kwijt. Dat is het voornemen van de Nederlandse Spoorwegen, die eind volgend jaar de dienstregeling uitgebreid wil wijzigen.

Reizigers vanuit Lelystad naar Amsterdam Centraal zullen in Almere Centrum of Duivendrecht moeten overstappen. Volgens de NS leidt dit niet tot extra reistijd.

Als reden voor het schrappen van de intercity geeft de NS aan dat de beschikbare capaciteit op het spoor onvoldoende is. De rechtstreekse sprinter naar Amsterdam Centraal blijft wel rijden.

Eerder werd al bekend gemaakt dat vanwege de verbouwing van het spoor de intercity van Lelystad naar Amsterdam Centraal al vanaf mei 2016 tijdelijk komt te vervallen.

In de dienstregeling 2017 staat verder dat er vanuit Lelystad wel meer intercity's naar Schiphol en Den Haag gaan rijden. De frequentie wordt opgevoerd naar elk kwartier.

De nieuwe dienstregeling is overlegd met de provincie en de gemeente Lelystad. ProRail gaat het voorstel nu doorrekenen. Over een jaar stelt de NS de definitieve dienstregeling vast.

reacties (20)

 • Louise

   

  Betekend dat dat ook de trein uit Zwolle niet meer in Lelystad stopt? Slechte zaak voor de arbeidsmarkt en bezoekers Bataviastad.

  reageer
 • frits

   

  Jawel, die stopt wel. Dat is de intercity naar Amsterdam-Zuid. Alle intercity's blijven gewoon in Lelystad stoppen, maar ze rijden naar meer naar Amsterdam Centraal.

 • ed

   

  Geen intercity stop meer in Lelystad. Dan moeten gemeente en provincie ook NIET meewerken aan een uitbreiding van de opstelopsporen in Lelystad-Noord en zeker niet de weg naast het huidige opstelterrein verplaatsen. Wethouder Ruimtelijke Ordening Lelystad kom op voor de belangen van Uw inwoners niet.

  reageer
 • Stevenstedenwijker

   

  Welk spoor wordt verbouwd? De keersporen op Almere centraal zitten toch niet in de weg?

  reageer
 • thijs

   

  dit denk ik om OV-SAAL project , daarom komt er extra 2 sporen bij op traject Weesp-almere-lelystad

  reageer
 • marius

   

  ik vind niet dat de rechtreekse interCty verdwijnt wat eeuwig zonde vind ik dat in de nieuwe diensteregeling helemaal niet mee nee's dat de rechtreekse InterCity verdwijnt niet handig om dat te doen marius honig

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joris

   

  Wat een gemis voor Lelystad weer. Als ik 's morgens zie hoeveel mensen de intercity naar Amsterdam CS pakken vanaf Lelystad, vind ik dit een rare gedachte. Tevens heeft Lelystad een rangeerterrein en Almere niet. Vraag mij af wat de gedachte van de gemeente en de provincie is om deze beslissing te maken. Daarnaast vind ik de reden van de NS matig; Almere is de enige plaats in NL met zoveel stations op 1 traject, misschien daar eens in gaan snoeien.

  reageer
 • frits

   

  Ik vraag me af of de gemeente en de provincie dit echt steunen, of dat de NS probeert ze medeschuldig te maken aan een eigen bezuinigingsplan. Het aantal gedupeerden is in ieder geval groot. De laatste openbaar gemaakte tellingen van treinreizigers die op intenprnet terug te vinden zijn, zijn weliswaar al van vele jaren terug, maar volgens mij is er sindsdien niet zo veel veranderd. Lelystad had toen ruim 12.000 in- en uistappers per dag, waarvan ongeveer de helftmet de trein richting Amsterdam Centraal ging. Dit betekent dat er duizenden inwoners van Lelystad gedupeerd zijn door dit voorstel van de NS. Welke politieke partij gaat bij de partijgenoten in Den Haag aan de bel trekken dat de NS zijn monopolie op de Flevolijn misbruikt?

 • Rob.Erto

   

  Parkwijk en Muziekwijk zijn in mijn ogen de meest nutteloze stations van Almere. Heel snel opdoeken die 2!

 • frits

   

  Laat me een voorspelling doen: veel reizigers stappen voortaan in de auto, zeker met de verbreding van de A6 die al gaande is. Dan blijkt dat er toch wel erg weinig reizigers in die kwartierdienst zitten die in Lelystad begint. En dan wordt ook die kwartierdienst opgedoekt. De periode vanaf mei 2016 is een voorproefje om te kijken of deze opzet in de praktijk tot problemen leidt. Als de gemeente en provincie en de reizigers dit als makke lammeren accepteren, weet de NS dat ze weer een stap verder kunnen gaan. Die mislukte Fyra moet toch betaald worden.

  reageer
 • Frenky Hollywood

   

  Ik wil mijn sneltreinstation in Almere Buiten terug!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, zo te zien kan je dat wel schudden.

 • Raar

   

  Rare gedachte... Mensen die iets met de Luchthaven Lelystad willen stappen toch niet op vanaf Schiphol? Of willen mensen van de Lelystadse Luchthaven tnaar Schiphol toe? Nee ook niet...... Waarom dan die Intercity verbinding..... Vreemde gedachtegang

  reageer
 • Karel S.

   

  Een directe overstap vanuit Lelystad op Almere Centrum naar Amsterdam Centraal is absoluut geen ramp. Ik neem aan dat het sowieso een stuk rustiger wordt op het spoor tussen Almere Centrum en Lelystad, ze zijn die keersporen nu niet voor niks aan het aanleggen bij Almere Centrum.

  reageer
 • Tsja

   

  Ze doen maar wat.

  reageer
 • leuk dit, als het om een vliegveld bij Lelystad gaat wil elke Lelystedeling dat deze er komt omdat ze zelf geen overlast er van hebben. Gaat het om een kleine wijziging met trein diensten moeten ze opeens huilen. Je zal ook maar moeten overstappen zeg, verschrikkelijk. Als alle andere steden / plaatsen er baat bij hebben, dan lekker doorvoeren NS.

  reageer
 • Christian

   

  Dat lijkt niet erg zinvol - de vraag is namelijk wat voor een treinsoort een Intercity dan is. Ook al zou ik van deze wijziging niet zelf betroffen zijn, het lijkt met niet wenselijk. Bovendien zal de reistijd van reizigers tussen Lelystad en Almere wel degelijk omhoog gaan, ook al is het maar 4 minuten.

  reageer
 • Poe

   

  Zit geen hond in die trein, liever dan om het kwartier naar Schiphol via Duivendrecht en Zuid

  reageer
 • RM

   

  Benieuwd hoe die treinen dan gaan rijden. Want dus zonder extra reistijd dezelfde reis maken, terwijl je ook nog extra moet overstappen. Waar komt die trein dan vandaan waar je op moet overstappen? En waar blijft de trein die naar Almere Centrum is gegaan? Krijg het gevoel dat ze het willen oplossen door twee pendeltreinen te laten tijden. Almere <-> Amsterdam, en Lelystad <-> Almere.

  reageer
 • Ik

   

  De trein waar je moet overstappen is de trein die oorspronkelijk door zou rijden naar Lelystad maar nu keert in Almere en dan vandaar weer naar Vlissingen gaat.

 • Koos

   

  Waar die trein vandaan komt? Nou gewoon, vanaf het rangeerterrein in Lelystad en dan rijdt deze trein leeg naar Almere Centrum om daar als intercity te starten.......

 • kol

   

  Altijd fijn als je straks naar de luchthaven wil....... In ieder geval een overstapje ...... Dom dom dom

  reageer
 • Toon

   

  Als de spoorverdubbeling in Almere een feit is, krijg je wel weer ic's die in Almere-Buiten stoppen...

  reageer
 • frits

   

  Welnee, ho kom je daarbij. De enige realistische optie is een sneltrein Zwolle - Kampen-Zuid - Dronten - Lelystad - Almere Buiten - Almere centrum - Weesp - Amsterdam Centraal, maar die wil de NS niet invoeren, omdat dat niet in het door de NS bedachte tweetreinensysteem past. Het systeem uit de jaren '70 met drie treinsoorten (intercity, sneltrein, stoptrein) was veel beter voor de reiziger. Maar ja, de medewerkers van het rijk durven geen eisen aan hun vriendjes van de NS (en Prorail) te stellen, en blijkbaar zijn de medewerkers en politici van gemeente en provincie ook al ingepalmd. Het wordt tijd om de frauduleuze NS eens op te doeken. En de gemeenteraden moeten uit hun winterslaap komen.

 • Sander

   

  Tuurlijk, want laten we de provinciehoofdstad -en tevens het centrum van het Flevolandse toerisme- lekker negeren. Prima idee, niks mis mee, zal vast ook geen negatief effect hebben voor de inwoners en de provincie op zich. Probeer eerst maar eens een fatsoenlijk treinnetwerk op te zetten, met treinen die.. bijvoorbeeld op tijd komen, om maar wat te noemen, voordat ze zulke onzinnige dingen gaan doorvoeren.

  reageer
 • Dick

   

  Lees nou eens goehoed! Van en naar Schiphol gaat er straks elk kwartier een intercity rijden. Nu Dronten nog een Intercity stop, dan ben ik helemaal blij.

 • Bertus

   

  De NS is niet goed bij haar hoofd en natuurlijk gaan de Provincie en de gemeente Lelystad hier graag mee akkoord. Kunnen ze weer rustig verder slapen...

  reageer
 • DutchYoda

   

  Een intercity naar Utrecht zou fijn zijn: Lelystad, Almere, Hilversum, Utrecht CS. Scheelt volgens mij zo een kwartier reistijd.

  reageer
 • frits

   

  Als de intercity naar Amsterdam Centraal al opgedoekt wordt, dan is een intercity Lelystad - Utrecht al helemaal kansloos. De NS wil blijkbaar niet investeren in deze regio.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert