Kamermeerderheid voor plan Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor het plan van staatssecretaris Sharon Dijksma om het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet te veranderen.

Dat betekent dat boswachters verzwakte dieren mogen blijven afschieten als duidelijk is dat die de winter niet zullen overleven. De PvdA was al voor, de VVD gaat nu ook schoorvoetend akkoord. Die coalitiepartij was eerst tegen en wilde meer dieren afschieten om de aantallen grazers beheersbaar te houden. Nu daar geen meerderheid voor is, steunt de VVD het plan van Dijksma.

Wel pleit de VVD er voor om het beheer van de grote grazers over te dragen aan de provincie. Die wordt vanaf januari verantwoordelijk voor het Flevolandse natuurbeleid, behalve het beheer van de grote dieren. Donderdag praat de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de Oostvaardersplassen.

Uit een inventarisatie van Omroep Flevoland blijkt dat naast PvdA en VVD ook SP, D66 en Partij voor de Dieren voor het plan van Dijksma zullen stemmen. CDA, PVV en SGP hebben laten weten tegen het plan te zijn.

reacties (20)

 • frits

   

  Wat is het nou? Maar de slacht of zonder afschot? Bij de slacht worden ze ook afgeschoten. En of veetransporr nu zo humaan is? Dacht het niet.

  reageer
 • Roon

   

  Laten we dit verhaal eens vertalen naar vluchtelingen opvang, 10.000 vluchtelingen in de Oostvaarder plassen met maar voor 3000 man voedsel en dan jouw verhaal nog een keer lezen.

  reageer
 • Leve de OVP

   

  En nog altijd regeert de menselijke emotie boven het weldenkende gedeelte van het brein! En de meeste tegenstemmers rennen hard naar de kiloslager om maar zo veel mogelijk goedkoop vlees te kopen van beesten die nog nooit de wijde (weide) wereld buiten de hekken van de stallen/hokken hebben gezien of geproefd. Waarvan de kalveren of lammeren of biggen direct na geboorte vaak al weggehaald worden... Ach.... Laat de Oostvaardersplassen toch alsjeblieft zijn zoals het nu is. Het is prima geregeld zo en de rest van de wereld is deze zelfde mening aangedaan!

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Wat een afknapper, na al die positieve artikelen in de media. Valt me vies tegen van de VVD en D66. Je zou haast gaan hopen dat het een strenge winter wordt, zodat niet 30 of 50 procent verhongert, maar 90 tot 100, als dat de enige uitweg is uit dit jarenlang etterende dilemma. Voor de mensen, die de EHS als uitweg zien. Dit werkt alleen als er in alle gebieden hetzelfde beheer van de grote grazers is. Aangezien nu wel zonneklaar is bewezen, dat het verhongerbeleid ten koste gaat van bossen, struiken en bio-diversiteit is er in het aangrenzende Oostvaardersveld een normale, fatsoenlijke manier van kuddebeheer. Dit wordt uitgevoerd door dezelfde boswachters als in de OVP. Hier loopt een afzonderlijke paardenkudde, waarvan de dieren gechipt zijn en elk jaar bijeengedreven worden en de overtallige dieren gaan naar de slacht. Gebied blijft mooi en dieren hebben een natuurlijk leven, maar zonder honger en afschot en wegslepen.

  reageer
 • Hasse

   

  Neuh, het beheert zichzelf niet want er worden dieren afgeschoten. Het gebied is nl. veel te klein voor de hoeveelheid dieren. En dat zie je inderdaad aan de kaalgevreten bomen. Beschamend!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Neuh, het beheert zichzelf. De omvang van de populatie hangt af van de draagkracht van het gebied. En ja, bij de normale schommelingen in die draagkracht (droogte, extreme winter etc.) gaat dat gepaard met sterfte. Waarom kunnen mensen dat eigenlijk niet verdragen? Ik denk dat dat is vanwege de zichtbaarheid vanuit de trein. Anders had er geen haan naar gekraaid. Massaal dierenleed in de intensieve veehouderij (dat is een eufemisme voor de bio-industrie) interesseert de mensen niet, want het gebeurt achter zorgvuldig gesloten deuren.

  reageer
 • Jaap

   

  Dat klopt het is geen kampje het is een flink kamp. Maar zolang er een hek omheen staat moet er beheerd en gezorgd worden.

  reageer
 • Geert

   

  Hoe meer grazers er worden afgeschoten hoe meer sappige malse biefstukjes ik op mijn bordje krijg. Heerlijk.

  reageer
 • Joop

   

  Wanneer gaat de politiek eindelijk eens ingrijpen? Hoeveel dieren moeten er nog verhongeren of afgeschoten worden voordat de politici in de Tweede Kamer een einde maken aan dit totaal onnodige dierenleed? En dan niet door te pleiten voor afschot van duizenden dieren, zoals jagersclub 'het Edelhert' en hun jagersvriendjes in de Tweede Kamer graag willen, want het kan ook anders. Maar helaas heeft tot nu toe geen enkele partij het lef om te pleiten voor een echt duurzame en diervriendelijke oplossing. Het is mogelijk om een gedeelte van de grote grazers te verplaatsen naar andere gebieden. En met geboortebeperking kan het resterende aantal grazers zo klein worden gehouden dat er genoeg voedsel is voor deze dieren. Ja, dat gaat een aantal jaren duren. Ja, dat gaat veel geld kosten. Maar het is wel de enigste structurele en echt diervriendelijke oplossing. Wat elders in de wereld kan dat kan toch ook in Nederland? Of zijn de ego's van een klein clubje mensen bij Staatsbosbeheer en in de politiek zo groot dat ze liever jaarlijks duizend(en) dieren blijven opofferen. Want toegeven dat het project Oostvaardersplassen is mislukt, dat is natuurlijk moeilijk.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, daar is het Babmi-complex weer... nee beste mensen, het is géén hertenkampje!

  reageer
 • ron

   

  100 procent met je eens

  reageer
 • grappig

   

  Ach net als ieder jaar de zwartenpietendiscussie en de ontsnapte poema op de veluwe komt ook deze discussie ieder jaar terug en het mooiste........in al die discussies staan de beste stuurlui aan wal en gelooft niemand de professionals (ic de kinderen bij de zwarte pieten discussie en staatsbosbeheer bij deze discussie).

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Beste Nico Ook jij moet weten dat in de politiek niemand te vertrouwen is. Als dit allemaal zo is dan zou je bijna gaan geloven dat die idiote Dion Graus nog de enige is die een eigen mening heeft

  reageer
 • Jos

   

  En gaat de Provincie deze uitzichtloze ellende nu oplossen? Ik hoop dat zij over de politieke moed beschikken en tegen de lobby (en hobby) van Staatsbosbeheer opgewassen zijn.

  reageer
 • frits

   

  Dijksma ontraadde als staatssecretaris een motie tegen megastallen die zijzelf als kamerlid ingediend had. Dijksma heeft haar geloofwaardigheid al lang verloren, zeker als het om dierenwelzijn gaat.

  reageer
 • jaap

   

  Kijk dat is goed nieuws ! Gezonde dieren afschieten voor de winter, is een zeer slecht plan. De bronst is volgens mij ook begonnen,die ga je ook niet stuk schieten. Een open graziggebied past bij het moeras ! Naast een moeras hoort geen bos.

  reageer
 • Job

   

  Ontsluiten en verbinden met de overige natuurgebieden in Nederland is m.i. het enige juiste besluit.

  reageer
 • D.van Dierenleed

   

  Dus we kiezen voor nog meer dierenleed?

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Het zou heel triest zijn als er geen verandering komt in het beleid ten aanzien van de grote grazers. Dan blijft de ellende van hongerende dieren in de winter voortduren!! Ik neem overigens aan dat in het berichtje een foutje geslopen is? Het overleg tussen Staatssecretaris Dijksma en de Commissie Economische zaken is toch op donderdag 24 september vanaf 15.30 uur?

  reageer
 • Smurfin

   

  jammer om te zien hoe de Oostvaardersplassen compleet is kaal gevreten. Het mooie is er wel af helaas.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert