Luchtvaart wil niet gedwongen naar Lelystad

FLEVOLAND
Schiphol moet ruimte blijven geven aan luchtvaartmaatschappijen met directe vliegverbindingen en hen niet dwingen naar luchthavens als Lelystad Airport te gaan.

Dat betoogden easyJet, ArkeFly en Corendon woensdagochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de luchtvaart. Het kabinet heeft er in 2009 voor gekozen Schiphol te versterken als luchthaven voor het wereldwijde netwerk van de KLM. Vliegverkeer dat niet gebonden is aan Schiphol moet naar Eindhoven of Lelystad.

De maatschappijen vinden die strategie achterhaald. De markt bepaalt waar wordt gevlogen en dat is Schiphol. Er zullen vast maatschappijen zijn die naar Lelystad willen komen, maar dat lost niets op voor het probleem van Schiphol. Corendon stelt dat Lelystad alleen aantrekkelijk is als er toch voor zonsopgang en na zonsondergang kan worden gevlogen.

reacties (15)

 • Rico

   

  Al die discussies lezende met wel rendabel, niet rendabel, wel willende en niet willende maatschappijen.. Het draait toch om wat we met ons alles willen. Iets met democratie? Hoezo werkgelegenheid. Verplaatsing van werkgelegenheid misschien.. Zodat we... Nog meer Polen in de polder aan de gang kunnen helpen ofzo? Blijf lekker op schiphol. Dit kleine dorp-land heeft niet nog meer nodig... Gewoon minder gaan vliegen. Ja dat kan wel.. Prestigeproject van een of andere politieke club die gewoon dik geld in de zak steekt als ze het voor mekaar krijgen.. Wegwezen met je vliegveld lelystad. Stoppen nu!

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Rico je hebt volkomen gelijk. Stoppen die onzin.

 • Flevowatcher

   

  En lees nu ook maar een de rapportage over fijnstof en zwaveloxide uitstoot door straalmotoren: Mensen die wonen bij grote vliegvelden in Europa lopen meer kans op cara en kanker door fijnstof-uitstoot door straalmotoren... (Volkskrant 25-9)

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Kijk daar begint al het gedonder. Ik heb in het verleden vaak geroepen dat charters alleen zullen komen als er nachtvluchten mogelijk zijn. Een toekomstig kabinet zal zeggen dat het zich niet hoeft te houden aan eerdere beloftes en zal dit toestaan. Zo gaat dat altijd, zo is het met Schiphol ook gegaan. Ben hier vaak genoeg door iemands alder ego voor "roeptoeter" uitgemaakt, maar dit gaat er dus echt van komen.

  reageer
 • Hans

   

  Het gaat niet om lagere tarieven maar om bereikbaarheid. Vanuit Schiphol ben je in 30 minuten in hartje Amsterdam en van daaruit is Nederland goed bereikbaar per OV. Vliegveld Lelystad ligt buiten het OV netwerk. Per bus is het alleen al een half uurtje naar het station Lelystad. en van daaruit ga je naar Zwolle of jawel Amsterdam. Er ligt geen NS station er komt geen NS station dus blijft vliegveld Lelystad slecht bereikbaar. Verder heeft Schiphol faciliteiten die gebaseerd zijn op langer verblijf op de luchthaven. Passagiers van vakantievluchten stappen z.s.m. in, korte inchecktijd dus veel werkgelegenheid zal dit niet opleveren. Flevoland wil zich profileren als groene provincie maar draait dit met de komst van een groter vliegveld de nek om. Is dit de voorbode van opheffen 12e provincie?

  reageer
 • ik

   

  30min met de bus van airport tot station is waar,op dit moment.maar als straks de rechtstreekse bus gaat is dit maar een minuutje of 10 .

 • ron

   

  wie gaat er wakker liggen van het vliegen op lelystad ? niet de bewoners van Lelystad. de rest kan ik niet beoordelen. over mijn huis vliegen ze ook (soms redelijk laag) maar ik lig er niet wakker van.

  reageer
 • willeMstad

   

  Op onderstaande site kunt u in de gaten houden - met een halve minuut vertraging - hoe hoog een vliegtuig over uw wijk komt. Momenteel komt er even niets over Lelystad ,immers afhankelijk van welke landingsbanen ze gebruiken op Schiphol. Over Lelystad dalen ze meestal tot 2000 -1750 mtr en boven Almere 1000 mtr. met een snelheid van 300km/u . inzicht.bezoekbas.nl Van Lelystad airport ga je wel degelijk last krijgen.

 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Kortom. dit krijg je dus niet rendabel want, zoals meerderen hier al zeggen, die maatschappijen gaan de bodemprijs onderhandelen. We hebben onze mond vol over duurzaamheid in dit land en deze provincie laten we dan alsjeblieft eens realistisch kijken naar deze aanbieders. Doordat kerosine nog steeds vrijgesteld is van accijns en BTW kunnen deze maatschappijen voor prijzen vliegen waarvoor je niet eens kunt rijden laat staan het prachtige alternatief de trein pakken. En dat terwijl vliegen nog steeds de meest vervuilende manier van transport is (gewicht tov brandstof). Kappen met deze flauwekul en gewoon niet doen die uitbreiding. Zet in op duurzaamheid, een prachtige treinverbinding naar het noorden vanuit Lelystad.

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Zelfs de verkeersleiding van Schiphol ziet het niet zitten.

 • frits

   

  Jawel hoor, bij halve landingsrechten van Schiphol redt Lelystad Airport het al. Alles wat er nu gebeurt, is ingepland.

 • Ron

   

  Hoe jammer ik het ook vind, het gaat dus niet door

  reageer
 • Snelle Jelle

   

  Schiphol zal het, als internationale hub, in de komende jaren steeds moeilijker krijgen. Door nieuwe vliegtuigen, die verder kunnen vliegen zijn hubs als Dubai, plotseling veel interessanter geworden. Hierdoor hoef je als internationale reiziger niet meer of minder vaak over te stappen op Schiphol. Hierdoor zal het aantal internationale vluchten dat schiphol aandoet steeds minder worden. Hierdoor zullen de landing rechten en prijzen onder druk komen te staan en gaat Schiphol concureren met Lelystad en in dit geval zal de reus dat van klein duimpje winnen. Lelystad ontwikkelen is voor Schiphol een sigaar uit eigen doos. #kansloos

  reageer
 • Pro

   

  Daarom groeit Eindhoven ook als een gek..... Omdat Schiphol Amsterdam zo lekker veel ruimte heeft.... Not.... Dit is echt een behoorlijke opgesomde misvatting door deze (te) snelle jelle. Amsterdam groeit maar door (vracht en passagiers), zeker nu de economie weer aantrekt... En dat kunnen ze niet volhouden de komende jaren binnen alle milieunormen...

 • Bertus

   

  Als een Transavia vorig jaar bijna 10.000.000 passagiers vervoerde en die allemaal 15,- per ticket minder aan handling kostten, dan heeft Transavia in 1 jaar 150.000.000 verdiend. Dit zijn uiteraard alle passagiers, dus neem de helft en dan hebben ze 75.000.000 verdiend. Mensen denk na en neem die sluwe onderhandelingsmannen van die zogenaamde ongeïnteresseerde airlines niet al te serieus!

  reageer
 • frits

   

  Dit is exact het juiste rekensommetje. Transavia had 9,9 miljoen passagiers. Die vliegen in de toekomst allemaal vanaf Eindhoven of vanaf Lelystad, voor de helft van de landingsrechten. En daarmee heeft Air France-KLM zijn lang beoogde prijsvechter gerealiseerd. Overigens komen 5 miljoen passagiers overeen met meer dan 25.000 vluchten, dus met de helft van Transavia heeft Lelystad Airport in één klap zijn middenscenario gerealiseerd. Tel daarbij op Ryanair en enkele nieuwkomers elders uit Europa die al aangegeven hebben interesse te hebben, en Lelystad Airport zit vol. Easyjet hoeft helemaal niet over...

 • koos

   

  Dit heet onderhandelen en geen desinteresse. Logisch. Natuurlijk wil Corendon de openingstijden verruimen. Easyjet en ArkeFly? Ja, als je blijft roepen dat je niet uitgeplaatst wil worden naar Lelystad Airport, maar het straks toch moet.. dan kan je natuurlijk onderhandelen voor lagere landingsgelden. Wij wilde niet weg van Schiphol, maar als we dan toch vanaf Lelystad moet vliegen, dan maar voor de laagste prijs..

  reageer
 • geen Lelystad Airport

   

  Heel bijzonder..... Genoemde maatschappijen hebben meerdere keren aangegeven niet naar Lelystad te willen komen. En zeggen dat nu ook weer in de Tweede Kamer. Daar zit geen woord Chinees bij. Ze willen niet!

 • Bertus

   

  Zitten we te wachten op deze maatschappijen? Gerenomeerde maatschappij als Transavia heeft allang aangegeven om Lelystad als homebase te gaan voeren. Voorlopig zouden alleen dit al genoeg vluchten zijn. In het Aviation Magazine hebben ook al Europese maatschappijen die nu zelfs niet op Nederland vliegen aangegeven om Lelystad Airport te gaan aan doen. En wat denk je van de grootse plannen die de al reeds op Lelystad gevestigde AIS Airlines heeft? Voor de rest blijft het een spel om tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden straks Lelystad te kunnen gebruiken. Dan gaat men echt niet zogenaamd enthousiast doen nu.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  En laat de wethouder van Lelystad(en de bestuurders van PS) nu maar verder dromen over een groot vliegveld, waardoor iedereen uit de omgeving zijn heil elders zoekt, en er een laatste, ongerepte natuurontwikkeling, en de stilste provincie van Nederland met de meeste biologische landbouw kapotgemaakt wordt. Zelfs de prijsvechters vinden het maar niets, zo'n inlaad- en uitlaadplaats in de provincie. In het algemeen: De bestuurders van deze nieuwe provincie (en sommige ministers!!!) zijn altijd blind geweest voor de werkelijke kwaliteiten van Flevoland: Groen, Rust en Ruimte... Flevoland kan het meest innoverende biologische landbouwgebied van Nederland worden, met bijbehorende werkgelegenheid, met startups en veel meer! De sprookjes over werkgelegenheid bij een B-vliegveld zijn al zeer achterhaald. Ik wens de bestuurders wijsheid toe en geen domme zetten uit angst voor gezichtsverlies. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'... Denk aan 'Lelystad City Garden Airport', daar gaat Lelystad nog aan failliet, read my lips!

  reageer
 • Hannes

   

  Kan het niet beter uitleggen.

 • frits

   

  De vliegmaatschappijen worden niet gedwongen, maar verleid met lage tarieven. Ze mogen ook op het dure schiphol blijven zitten, maar dan zijn hun tickets duurder dan van de concurrent die wel verhuist. Overigens laat Corendon zien waar dit hele pokerspel om draait: de sluitingstijd van het vliegveld moet van 23 uur naar 0 uur of zelfs 1 uur. Dan is ook Corendon direct overstag. Als ze maar 2x op een dag heen en weer kunnen naar de Middelandse Zee, Rode Zee en Canarische eilanden. Dat redden de charters niet in 17 uur (tussen 6 en 23 uur); in 18 of 19 uur wel.

  reageer
 • Jeroen

   

  Precies, daar gaat het om, 's nachts kunnen vliegen. Heeft ook te maken met lagere start- en landingstarieven op de vliegvelden die ze aan doen. Oftewel, straks heerlijk 's nachts wakker liggen, want dit gaat als excuus gebruikt worden om toch vliegtuigmaatschappijen naar Lelystad te kunnen krijgen

 • willem

   

  Zo dat is duidelijk, een van de weinige maatregelen voor de bescherming van de omwonenden nml het niet s,nachts vliegen wordt nu al ter discussie gesteld. Net als bij de vogelaanvaringen zullen we merken dat er van alles is voorgelogen

 • Piet

   

  Als de KLM binnenkort failliet gaat is er ruimte zat op Schiphol.

  reageer
 • frits

   

  Welnee, dat wordt dan direct opgekocht door British Airways of Lufthansa. De behoefte aan vliegen is er toch, en internationale overstappers schijnen dat nog altijd dolgraag op Schiphol te doen. Overigens doet KLM het helemaal niet zo slecht; het is juist Air France dat de molensteen is binnen Air France-KLM.

 • Peter

   

  Klopt, maar de politiek (ook die in Flevoland) blijft horende doof. We hebben het ingezet en terugkomen wordt gezien als gezichtverlies. Dat een vliegveld onnodig en een drama is voor Flevoland deert de bestuurders niet. Trouwens ook een groot aantal inwoners van Flevoland gelooft in de spookjes van veel werkgelegenheid e.d totdat ze er achter komen dat de Polder wordt vervuild met uitlaatgassen en lawaai.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert