Kasteel in handen van pretpark WitchWorld

ALMERE
Het kasteel van Almere, de ruïne langs de A6, moet worden omgetoverd tot pretpark WitchWorld. Het kasteel is nu verkocht aan WitchWorld, dat bevestigt de eigenaar van het kasteel Gravin BV. Er is een principeakkoord bereikt. De verwachting is dat tussen nu en half november het contract getekend wordt.

Volgens Het Financieele Dagblad is met de verkoop van het kasteel naast het toekomstige Floriadeterrein zo'n twintig miljoen euro gemoeid. Gravin BV wil dit niet bevestigen. WitchWorld berekende eerder dat er 80 miljoen euro nodig is om het pretpark met heksen en trollen te bouwen. Om dat bedrag bijeen te krijgen zou WitchWorld op zoek zijn naar investeerders, banken en subsidies.

Rabobank Almere zegt in Het Financieele Dagblad dat WitchWorld een niet te missen boegbeeld voor Almere is, waar ook Amsterdam veel interesse in heeft. Als de financiering rond is, kan het park na twee tot drie jaar openen, aldus de bank. Eigenaar Ton Theunis van WitchWorld wil niet op het nieuws reageren.

Zweden

Het idee voor het sprookjespark stamt uit 2009. Ton Theunis wilde toen op een stuk grond in het zuiden van Zweden een sprookjesbos ontwikkelen waar trollen, heksen en magie de hoofdrol spelen. Zweden haakte af en WitchWorld verhuisde naar Almere.

Ton Theunis liet zijn oog in 2013 vallen op Kasteel Almere. Hij wil daar een pretpark bouwen wat jaarlijks 840.000 bezoekers zou moeten trekken. Ook zou het honderden banen opleveren. Theunis wil het kasteel afbouwen in middeleeuwse stijl. In de toren moeten attracties worden gebouwd.

De eerste paal

Het plan voor Kasteel Almere is al bijna twintig jaar oud. De eerste paal werd in het jaar 2000 geslagen maar uiteindelijk kwam de bouw in 2002 stil te liggen.

Sinds die tijd heeft het kasteel meerdere eigenaren gehad en zijn er verschillende initiatieven geweest. Zo zou het kasteel een hotel moeten worden met restaurant en een trouwlocatie. Ook zou speelgoedfabrikant Playmobil een themapark op die plek willen bouwen.

Uiteindelijk kwam het gebouw in 2006 in handen van Gravin BV. Naast een hotel en restaurant wilde de ontwikkelaar ook zorgwoningen bij het kasteel bouwen. Daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Sindsdien is er niks meer gebeurd.

reacties (36)

 • mopper

   

  Als ik de reacties zo lees zijn er veel mensen jaloers omdat zij niet op dit geweldige idee gekomen zijn. Een super goed plan, ik wens de eigenaren veel succes!

  reageer
 • avd

   

  Natuurlijk vindt de rabobank er iets van.... betaal de investeringen dan ook en laat er geen cent belasting geld naar toevloeien

  reageer
 • Koos

   

  Als private investeerders hier wat in zien. So what?? Ik denk als hier een pretpark in komt wat b.v. door bedrijven kan worden afgehuurd voor een personeelsfeest (weer eens wat anders dan paintball of bowlen) en er een mogelijkheid komt om je bruiloft in deze sferen te vieren, dit wel eens een goed lopend bedrijf zou kunnen worden, en eventueel met de Floriade een groot succes zou kunnen zijn. Zolang er geen overheid (gemeente Almere) gel in wordt gestoken dan zou ik zeggen; gaan..........

  reageer
 • Hannes

   

  Als de Floriade en Witch World nu een samenwerking aangaan, en dan 2 vliegen in een klap pakken. En het terrein zo gaan indelen dat het voor de toekomst een Expositie en een Thema park gaat worden. Denk ik juist met de nieuwe technologie, een prachtig ontmoeting centrum, om alle mogelijke Thema´s aan elkaar kunnen toe vertrouwen. Dan kan het Eiland met zijn Jachthaven zeker met wat aanpassingen, in zijn huidige pracht een aanvulling zijn. Ook dan blijft het gebied voor de aansluiting overzichtelijk. Hoe mooi kan het zijn, dat je in de toekomst dan soepel kan inspelen op verschillende activiteiten.!! En de 600 duurzame woningen, deze kunnen nu al in het huidige Almere worden gerealiseerd. De Duurzaamheid ligt nu al op de planken te wachten, daar kun je nu al mee aan de gang.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Heerlijk een dagje in de file naar Witchworld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • -Z-

   

  Witch World heeft haar eigen agenda. Een agenda vol verwachtingen, planningen, aannames etc. Die worden gerechtvaardigd omdat er nu een paar studenten een stage plek aan over houden. Honderden banen is echter wat anders, 800.000 jaarlijkse bezoekers een utopie. Maar vooral: trollen in een polder gaan geen mensen trekken.

  reageer
 • Hend

   

  Ver van Almere hoeft niet te betekenen dat het wel gaat lukken in Almere? Nee de plek is misschien wel centraal in NL maar zo'n park gaat het niet redden. De markt is verzadigd met allerlei (indoor)pretparkjes en speelparadijzen. Met als gevolg dat men met kortingsacties allerlei toegangskaarten dumpt op de markt met gevolg dat deze parken om gaan vallen. Gewoon niet doen.

  reageer
 • Hendriksen

   

  Prima duidelijke argumenten. maar hoe groot is de herhalingswaarde? Je kan dan wel veel mensen lokken in het openingsjaar maar of men terug komt?

  reageer
 • Tja

   

  Een grote investering en grote plannen in Almere, waar heb ik dat vaker gehoord?

  reageer
 • Sofie

   

  Met deze gave zou je wat moeten doen .

  reageer
 • Rodolfo

   

  Kansloos! Behalve voor wie in sprookjes geloofd.

  reageer
 • Kansloos, zonde van al die investeringen

  reageer
 • Jos

   

  Waar vluchteling toe in staat zijn...

  reageer
 • Hannes

   

  Oké.... Begin nu eerst met het Kasteel af te bouwen. Het Kasteel als basis project. Laat de inspiratie dan maar komen. Mocht het dan toch mis gaan, dan kan men er zeker van op aan om weer een andere weg te vinden. Dan pas krijgt het Project een geloofwaardig bestaan. Veel SUCCES er mee.

  reageer
 • A.

   

  Bij walibi komen al zeker 10 jaar rond de 800.000 bezoekers per jaar. Alleen in de beginjaren van Six Flags Holland werden er meer dan een miljoen gehaald. Witch World zou zich dus met Walibi willen meten qua bezoekers. Echter zeggen ze nergens dat dit in jaar 1 al het geval zou moeten zijn. Kijk naar Toverland, klein begonnen en nu toch echt een grote concurrent voor zowel Efteling als Walibi.

  reageer
 • Ben

   

  Dat is echt geen prestatie van Almere, hoor ........ dat komt door al die economische vluchtelingen, vooral die uit Amsterdam !

  reageer
 • Kritisch

   

  anderhalf miljoen bij Walibi, laat mij niet lachen, als walibi 700.000 bezoekers per jaar heeft, inclusief Halloween, dan mogen ze in hun handen klappen. Walibi heeft echter 1 voordeel, omdat het diverse keren verkocht is zijn de attracties voor een groot deel afgeschreven. De EDBA heeft het onderzoek betaald van DHV dus de gemeente heeft al deel genomen. Het onderzoek is heel generiek er is alleen gevraagd of er in Nederland plaats is voor een themapark. Het in de markt zetten van een nieuw concept kost vele miljoenen en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe dit allemaal tot stand moet komen. maar goed de eerste stap is genomen, althans als het door gaat

  reageer
 • Antje

   

  De pretparken waar jij over hebt, zijn allemaal zover van Almere. Het is wel 'n goed idee, 'n trollenpretpark is er nog niet in Nederland. Wordt het toch meer gezelligheid in Almere...... Je moet ook de positiefe kant bekijken.

  reageer
 • Paul

   

  Zo die druiven zijn zuur zeg!

  reageer
 • Hans

   

  Inderdaad zijn er voor kleine kinderen attractieparken genoeg. Witchworld richt zich op een andere Europese doelgroep. Kijk bv naar Walibi Halloween dagen daar komen elk jaar meer bezoekers op af. Bij de efteling komen jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers en ook bij Walibi komen er meer dan anderhalf miljoen. Ik vind 840.00 bezoekers een redelijk uitgangspunt. Stel entreeprijs / souvenirs gemiddeld van 25 euro zijn de inkomsten dan 21 miljoen. Hiermee zijn de financieringskosten van de investering van 80 miljoen makkelijk te betalen en is een sluitende exploitatie mogelijk.

  reageer
 • Karel

   

  Dit wordt niets en gemeente almere: geef geen subsidie! Ze geven aan dat er 750.000 bezoekers per jaar gaan komen. Wat een kolder. Dit wordt de grootste flop ooit.

  reageer
 • johan

   

  Mensen, het is volkomen kansloos en ik hoop dat hier GEEN geld van de gemeente Almere naar toe moet. Het start idee is gewoon zo krom als wat: er worden 800.000 bezoekers per jaar verwacht. VOOR WAT ?? Walibi met de top achtbanen is echt om de hoek en er zijn al veel parken voor de kleinere kids met sprookjes. dus dat getal slaat echt helemeel nergens op. En hoe komt die man nu al aan 20 miljoen voor een kasteel? Wat een beerput wordt dit weer....

  reageer
 • Hannes

   

  Ook niet in hekserij.!!!

  reageer
 • Jos

   

  Ik vind het nog steeds een mooie prestatie dat Almere in staat is geweest om in 40 jaar van 0 inwoners naar bijna 200.000 door te groeien. Ik bewonder de stad en vele buitenlandse bezoekers met mij. Naast de Oostvaardersplassen straks nog een mooie plek van internationale allure en dat op basis van een Almeers initiatief en ondernemerschap. Proficiat.

  reageer
 • sjonny

   

  Zijn de Zweden dan zo dom dat ze dit project hebben laten lopen, of geloofde men daar niet in luchtkastelen?

  reageer
 • A.

   

  Yumble is niet te vergelijken met Witch World. Yumble was gedoemd te mislukken vanaf de eerste gedachten. Ze zeiden al meteen dat ze wel eventjes concurrent van de Efteling zouden zijn. Hun USP was dat het allemaal nieuw en modern zou zijn, terwijl daar uiteindelijk niks van waar is. De lokatie was echt slecht (achteraf industriegebied in een stad waar verder niemand komt). De attracties die er waren deden het niet in het begin. De prijs was raar (afhankelijk van wanneer je kwam) en te hoog. Je mocht niet de hele dag je ding doen maar slechts een dagdeel waarin Yumble dingen voor je vastlegde. Het hele concept was echt heel slecht. Dit is in het geval van Witch World een stuk minder. Ze doen rustig aan, zijn vrij open in de communicatie (als je even mailtje naar zze stuurt mag je zelfs langskomen en door kantoor lopen, onderdelen bekijken en gezellig kleppen met de initiatiefnemer). De lokatie is vrij goed, makkelijk te bereiken met de auto en ze willen dan een pendelbus vanaf station poort laten rijden dus ook met OV ook prima. Ze hebben laatst een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van dit project en die was positief. het kost allemaal een hoop geld en het blijft natuurlijk een gok. Ik hoop dan ook niet dat de gemeente er veel geld in steekt omdat ik vind dat een project als dit op eigen benen moet kunnen staan. En daar heb ik best wel veel vertrouwen in juist omdat ze nuchter blijven. Dat de deal met het kasteel is gelukt geeft mij eigenlijk alleen maar meer vertrouwen.

  reageer
 • Karel

   

  Precies, daar had dus geld kunnen worden verdient. Bussen met toeristen, restaurant erbij, entree heffen, toeristen belasting en Cees van Bemmel rondleidingen laten geven. Nu kun je er gratis in. Zonde

  reageer
 • Hendriksen

   

  Waarom voel ik op voorhand al aan dat dit gedoemd is te mislukken? Ik vrees dat dit een flop gaat worden. pretparken genoeg in NL. En ze vallen allemaal langzaam om. zoals Yumble in Roermond en Verkeerspark Assen om maar te noemen. Respect dat men het gaat proberen maar ik vrees dat dit niet goed gaat aflopen.

  reageer
 • FdH

   

  Op naar het volgende sprookje mbt dit luchtkasteel...

  reageer
 • Adriana

   

  Whaahaa!! En ik mijn man als trol!!

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Gewoon met je bootje afmeren en de entree is vrij. Niet struikelen of vallen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Eigenlijk moest daar het tweede deel van het Weerwater komen. De gemeente zit er ook flink in want de 22 hectare (220.000 vierkante meter) hebben wel voor heel weinig afgestaan.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Hopelijk wordt het wat. Het zou overigens wel aardig zijn als er in de toren op de hoogste verdieping een algemeen en entreevrij restaurant zou komen zodat Almeerders van het uitzicht kunnen genieten.

  reageer
 • Karel

   

  Nooit begrepen waarom het kasteel niet te bezichtigen is als de ruine van Almere. Als we naar het buitenland gaan betalen we ons scheel aan toegangskaartjes om ergens een hoop stenen te bezichtigen, waarbij een bordje staat wat het ooit is geweest. Gemiste kans.

  reageer
 • Rob

   

  Graag wil ik mijn vrouw opgeven als heks zij voldoet aan alle eisen

  reageer
 • Hans Dijk

   

  verplaats camping Waterhout naar het terrein nabij het kasteel . Dan is iedereen blij, Floriade en de camping tijdens het seizoen vol met gasten voor witchworld

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert