ONS en SP willen snel draadloos internet

NOORDOOSTPOLDER
ONS Noordoostpolder en de SP willen dat de gemeente per direct snel draadloos internet realiseert in het buitengebied van Noordoostpolder. De beide fracties dienen daarover maandag in de gemeenteraad een amendement in. Ze vinden dat er lang genoeg is gepraat over de aanleg van snel internet in het buitengebied.

Het college van B en W kiest voor de aanleg van glasvezel en wil bedrijven drie maanden de tijd geven om zich daarvoor in te schrijven. Volgens ONS en SP duurt het dan nog zeker twee jaar voordat overal een glasvezelkabel ligt.

PvdA-GroenLinks zal maandag juist wel pleiten voor de aanleg van glasvezel. Die fractie denkt dat dat snel kan worden uitgerold.

Namens bewoners en bedrijven uit het buitengebied bepleiten de Ondernemersvereniging Groendorpen, LTO-Noord en Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN) draadloos internet.

reacties (8)

 • Swiebertje

   

  Boeren willen van alles als de gemeenschap het maar weer betaald. Zonnepanelen asbestsanering, windmolens.. alles betaald vanuit de staatskas.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Je kan a la minute een bedrijf vinden dat snel en goed een Wi-max net aanlegt voor je eigen buurtschapje of boerderijen groep. Dat wordt in zoveel gebieden gedaan. De bewoners kunnen dat zelf regelen. Dan zijn ze eigen baas en hoeven ze de rest niet om geld te vragen.

  reageer
 • Jan

   

  Glasvezel kost overal evenveel per meter om aan te leggen. En internet via de schotel? Je upload gaat nogsteeds via de telefoonlijn. Iets met dubbele kosten. Glasvezel kan makkelijk betaald worden door opbrengsten van windpark Nop.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat is allang verleden tijd. Grote evenementen hebben tegenwoordig vaak een Wi-Fi net wat gevoed wordt door een satelliet verbinding. Thuis werkt het net zo goed. Per meter is glasvezel misschien even duur maar per betalende aansluiting is het zo 10-25 keer zo duur. EN waarom zou het geld van iemand anders moeten komen dan de gebruikers.

 • vlefo

   

  Er moet eens doorgepakt worden in deze gemeente. Er dient met spoed een compleet glasvezelnetwerk langs alle buitenwegen en alle dorpen te worden aangelegd. Dit is de enigste juiste optie. Dit dient direct te worden gecombineerd met 'drukriolering" in het buitengebied. Ik verwacht ook concrete stappen van het Waterschap. De druk op riolering in het buitengebied zal alleen maar toenemen met de komst van meer accomodaties en "tweede" en volgende woningen op boerenerven. Indien dit niet als "combi-project" wordt uitgevoerd zal dit voor eeuwig een gemiste kans zijn.

  reageer
 • Jan

   

  @de ingenieur, jij hebt vast ook een mi-fi router? A 400-500 euro? En wat denk je dat 4g data kost? Als je voor je mobiel al zeker 30 euro betaalt voor tien gigabyte, wat denk je dat een thuis internet verbinding verbruikt? Helemaal als je dan ineens van 0.6Mbps naar 60Mbps gaat? Dan is glasvezel echt wel goedkoper

  reageer
 • De ingenieur

   

  Kijk aan. Ik krijg ruim gelijk: http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4182750/2015/11/10/KPN-voorziet-platteland-van-snel-internet.dhtml Sofort beschikbaar. Stop maar met graven.

 • Dirkz Zaan

   

  EN waarom zou men recht hebben op goedkope voorzieningen op kosten van de gemeenschap? Een consequentie van buitenaf wonen is minder voorzieningen. Via ISDN kun je overigens het beheer op afstand nog makkelijk doen. TV kijken doet men maar via de schotel. Internet kun je ook goed via de schotel krijgen. Wel zelf betalen.

 • De ingenieur

   

  Uw idee is klaarblijkelijk de spullen gratis van de mensen uit het dorp te krijgen. U heeft werkelijk geen idee van de aanlegkosten van glasvezel door landelijk gebied.

 • Swiebertje

   

  goedkoper voor de gebruiker(klant) zeker, maar rendabel vrees ik niet. en daar draait het uiteindelijk toch om.

 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Draadloos heeft bij zoveel gebruikers niet genoeg capaciteit! Glasvezel is de enige toekomstbestendige oplossing. Je wilt toch ook niet weer terug naar de gaslamp en de waterput? Je wilt ook de zenders en de aether vervuiling niet die draadloos met zich mee brengt!

  reageer
 • De ingenieur

   

  En hoe zou men snel draadloos INternet moeten verwezenlijken? Ga er maar van uit dat het te laat zal komen niet zal werken. Er is gewoon G4 dekking in de polder wat met een goed data-abonnement goed kan voorzien in de behoefte. Neem een my-fi apparaatje en stop met zeuren. Die glasvezel zal er niet komen want het is gewoon te duur over die lange afstanden met zo weinig gebruikers per lokatie. Vier boederijtjes per 500 meter is veel te weinig.

  reageer
 • sjonny75

   

  Dat willen volgens mij alle inwoners van de Noordoostpolder. Maar ons ambtenaren apparaat werkt nog niet op glasvezel snelheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert