Mogelijke vertraging door tekort aan verkeersleiders

LELYSTAD
De ingebruikname van Lelystad Airport loopt mogelijk vertraging op door een tekort aan luchtverkeersleiders. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

Lelystad Airport wil op 1 april 2018 open gaan voor groot luchtverkeer. Daarvoor moet er verkeersleiding komen, zodat de vliegtuigen veilig kunnen starten en landen. Door een dreigend tekort aan civiele en militaire verkeersleiders moet de herindeling van het luchtruim mogelijk worden uitgesteld.

Het ministerie is met Defensie, de luchthaven en Luchtverkeersleiding Nederland in gesprek over een oplossing voor Lelystad. Komend voorjaar verwacht het ministerie hierover meer duidelijkheid.

reacties (34)

 • Harry

   

  Waarom miljarden uitgeven aan infrastructuur en benodigde diensten (douane, KMAR, beveiliging, luchtverkeersleiding, etc.) terwijl er dichterbij een luchthaven ligt (Rotterdam - The Hague Airport) die reeds over alle faciliteiten en infrastructuur beschikt?

  reageer
 • Hannes

   

  De waarheid achterhaald zich wel. Als je het bepaald op de fiets, dan ja dan hebt je ruimte zat.

  reageer
 • Herbert

   

  Dat is je reinste kul. Er is al sinds 2010 een Europees raamwerk om Luchtverkeersleiding elders in te kopen. Wetmatig kan dit al sinds de inwerkingstelling van de wet luchtvaart. Het zijn in dit geval de krachtenvelden LVNL, IL&T en het Ministerie die niet van plan zijn dit te doen. Hiervoor zijn tal van (legitieme en niet legitieme) redenen voor te verzinnen.

  reageer
 • Cor

   

  Volgens laatste onderzoek iets meer dan de helft, dus heel ruim is dat niet. Bovendien geven de voorstanders als belangrijkste reden de economische voordelen. Maar die zijn nu juist niet aangetoond. Werkgelegenheidsonderzoek deugt niet en inkomende toerisme-effecten zijn niet te verwachten. Hoewel dit jarenlang anders is voorgespiegeld. Dit project kon nog wel eens de grootste zeperd uit de geschiedenis van onze provincie worden...

  reageer
 • Maartje

   

  U heeft inderdaad gelijk als u zegt dat de overgrote meerderheid voor uitbreiding is

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hetty

   

  Ik heb nog nooit gevlogen en zal het ook nooit doen. Ons kleine autootje rijdt hooguit 2000 km per jaar. De rest doen we met de benenwagen. 1 op 20 dus wij zijn de grootste vervuilers niet.

  reageer
 • Hetty

   

  Ik had dus wel gelijk dat niemand op die vliegtuigen zit te wachten in Lelystad. Bedankt voor jullie reacties.

  reageer
 • Marcel

   

  Dit is zo grappig, alle negatievelingen pakken alles aan om gal te spugen. Verdiep u erin, in veel landen is het normaal om 2 vliegvelden dicht bij elkaar te hebben. aanvliegen is geen probleem. fijnstof, ja vervelend gelukkig worden de vliegtuigen steeds beter. geen banen? luchtverkeersleiders, beveiliging, horeca, grond personeel, platform personeel enz enz. laat maar snel komen het vliegveld ipv het amateur veldje nu

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik klaag heel hard, waarschijnlijk niet het hardst, maar ik ga nooit met het vliegtuig op vakantie. En zal dat dus ook niet doen wanneer vliegveld Lelystad operationeel is. En even over astma, het is zeker zo dat een opstijgend vliegtuig vele malen meer fijnstof uitstoot als een autootje. Deze uitstoot komt dus nog eens bovenop de bestaande uitstoot en is dus wel degelijk een EXTRA belasting voor mensen met ademhalingsproblemen. Maar LELYSTAD lekker blijven dromen (nu kan het nog, straks lig je wakker van vliegtuigen)

  reageer
 • Piet

   

  Probleem is dat Lelystad Airport door de overheid wordt gedwongen om luchtverkeersleiding in te kopen bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Andere aanbieders in Europa zijn inderdaad goedkoper, maar deze dienst mag niet Europees aanbesteed worden. Geen vrije concurrentie dus.

  reageer
 • lelystad

   

  De mensen die hier het hardst klagen, staan straks als eerste in de rij om in te checken voor een vlucht!! Want dan hoeven ze niet meer 4 uur voor vertrek al naar Schiphol te vertrekken! En dat astma verhaal van Hetty, wat dacht Hetty van al die fijnstof van uitlaatgassen? Of komt Hetty nooit buiten? En gaat Hetty zelf ook niet met een vliegtuig op vakantie?

  reageer
 • Henk

   

  Het is bijna knap, zo negatief u kunt denken...

  reageer
 • Bart

   

  Dit is ronduit onzin Hannes. Er is ruïmte genoeg en beide luchthavens liggen ver genoeg van elkaar af. Je moet geen dingen schrijven die niet waar zijn.

  reageer
 • Bart

   

  Ach rob wat een negativisme toch weer en dan ook nog appels met peren vergelijken. .. kom op ga leuke dingen doen joh

  reageer
 • Jos '56

   

  Ach weet je wat het is, het is een prestige project van Bobo's met een hoog luchtfietserij gehalte en het moet en zal ons door de strot geramd worden :-(

  reageer
 • Oud lelystedeling

   

  Volgens mij oud nieuws, dit was ruim 2 jaar geleden ook al bekend. Wat heeft het ministerie er ondertussen dan mee gedaan. Ik kan mij heugen dat dit medium hier al over bericht heeft. Slaap lekker in Den Haag. O ja mocht u t nog niet weten beste volksvertegenwoordigers, bij u om de hoek zit al jaren een Hastens store. Kunt u gemakkelijk betalen van de ruime vergoeding van het volk

  reageer
 • Flevowatcher

   

  En dat is nog maar het begin van alle vertragingen... Nu geen verkeersleiders (zijn die nodig op een vliegveld waar nauwelijks vliegtuigen landen?), geen douane ambtenaren, geen cateringbedrijven, geen stewardessen (nee, als Cor en don het ook al opgeven), geen fatsoenlijke aankomst- en vertrekhal... Slechts een héle lange baan voor een paar kleine zakenjets: precies zoals het jaren geleden was, nu is en voorlopig ook zo zal zijn... Met dank aan alle dwazen, wethouders, provinciebestuurders en andere hotemetoten, die miljoenen, misschien wel miljarden belastinggeld hebben weggedonderd in deze bodemloze gedachtenput sinds 1980. Hoe ver weg van de realiteit kun je zijn? Ja, hoop doet leven, maar dat geldt niet voor dwaze plannen, die gaan gewoon de geschiedenis in als 'rariteit', en dat is zeker het geval met 'Lelystad Airport', het vliegveld dat er nooit gekomen is.....

  reageer
 • Dirk2

   

  Weer een hele storm in een glas water. De luchtverkeersleiding moet zelf even landen. Ik zie het probleem niet, je haalt ze uit Duitsland, China of elders. Het is toch Engelstalig en deze professionals zijn stukken goedkoper (en wellicht beter) dan de Nederlandse. Wat een heisa allemaal.

  reageer
 • Maartje

   

  Mijn hemel en daar komen ze nu mee... sorry te laat. Zorg er maar voor dat het in orde komt!

  reageer
 • robin

   

  Hier moet geld bij let maar op. Dit vliegveld wordt een groot fiasco. En dan heb ik het nog niet over de Oostvaardersplassen en alle astma patiënten , geluidsoverlast etc.hier in Flevoland. De tijd zal het leren.

  reageer
 • Hannes

   

  Ik zet U even weer boven aan.

  reageer
 • Joop

   

  Je hebt nog 2,5 jaar om te verhuizen naar een voor jou wel hemelse plek. Dat lijkt me een stuk effectiever dan hier negatief te reageren.

  reageer
 • Rob

   

  Het is sowieso een belachelijk geld verspillend plan, Schiphol om de hoek die dan heel veel landingsrechten gaat verliezen aan low budget airliners terwijl de reguliere maatschappijen marktterrein aan het verliezen zijn en zelfs vluchten staken op Schiphol, ook de veiligheid zal het zeker niet ten goede komen. Qua openbaar vervoer is er geen trein ed. Kortom een prestige object dat op voorhand dreigt te mislukken. Dit soort projecten heeft de samenleving al genoeg gekost, denk aan de Betuwelijn, HSL, NoordZuid lijn Amsterdam enz. Enz.

  reageer
 • Hannes

   

  Ja Hetty, het is gewoon een zielige vertoning, hier zit meer achter. vliegverkeersleiders hebben al heel vroeg aangegeven dat de vliegvelden veel te dicht op elkaar liggen, om de veiligheid hoog te houden. De tijd zal het nu moeten waarmaken . Hopelijk wordt het afstel.

  reageer
 • Willem

   

  geeft aan hoe complex het is om hier te vliegen. Schiphol zijn aanvliegroute kruist die van Lelystad , vandaar dat er ook zo lang zo laag gevlogen moet worden met allerlei rare bochten.Nu maar hopen dat zehier eindelijk mee gaan stoppen .

  reageer
 • ton

   

  Ja, dankzij een tekort aan luchtverkeersleiders hebben we ook minder luchtverkeerslijders .

  reageer
 • Jos '56

   

  Op Schiphol wordt ultrafijn stof vooral uitgestoten door opstijgende vliegtuigen. De uitstoot is 50x !! hoger dan van een dalend vliegtuig en 100x !! groter dan van een taxiënd vliegtuig. TNO heeft vorig jaar metingen gedaan bij met name de Kaagbaan waar veel vliegtuigen opstijgen. Daarbij bleek dat de hoeveelheden van de extreem kleine stofdeeltjes benedenwinds in woonwijken van Amstelveen en Amsterdam 2 tot 3x!! hoger zijn dan normaal in de lucht. En dat willen we hier hebben? nee toch.

  reageer
 • Ron

   

  Nou dit weer.

  reageer
 • Beveiliger

   

  Opent dit ook meer banen garantie voor de beveiliging op het Airport of duurt dat ook nog langer?

  reageer
 • Jeroen

   

  Hahaha, is nu al een goede 1 april grap dat hele vliegveld. Dat krijg je er van als je op 1 april 2018 open wil gaan. Ik hoop dat er nog jaren een tekort is aan luchtverkeersleiders en dat dit hele onzin verhaal met al zijn leugens en valse voorwendselen (werkgelegenheid) nog jaren niet doorgaat. Wie zit er nou te wachten op opstijgende vliegtuigen op 600 meter hoogte boven zijn woonomgeving....niemand dus!

  reageer
 • Hetty

   

  Ik ben er ook blij mee. Laat maar wegblijven die sterk vervuilende vliegtuigen. De Lelystad bevolking zit daar denk ik niet op te wachten en de longartsen ook niet.De longpatienten al helemaal niet.We moeten de vervuiling toch terugdringen? Ik hoop dat van uitstel afstel Komt. Een astmapatiënt.

  reageer
 • Jan H

   

  Hè wat vervelend nou, hahaha. Lekkere voorbereiding weer... Maar ja moet allemaal snel en op zeer korte termijn geregeld zijn,krijg je dit gedoe er gratis bij.

  reageer
 • Focus

   

  Euhhhh... Weet niet hoor. Nog 2.5 jaar de tijd om hier maatregelen voor te nemen. Ik zou zeggen... Ga aan de slag mevr Dijksma.

  reageer
 • Bram

   

  Goed nieuws ,niet anders dan verwacht,in dit ...vergeten land lopen ze eeuwig achter de feiten inplaats te zorgen dat je goed voorbereid aan iets begint.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert