Verkeerde bloedtransfusie komt zelden voor

ALMERE
Een verkeerde bloedtransfusie zoals in het Flevoziekenhuis heeft plaatsgevonden, komt zelden voor. Dat zegt klinisch chemicus Karen de Vooght van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het Flevoziekenhuis in Almere heeft deze week een 77 jarige vrouw met bloedgroep 0 (nul) bloedtype A toegediend. Deze medische misser kan de dood tot gevolg hebben.

Volgens De Vooght zijn bij iedere stap dubbelchecks ingebouwd. Bij elke handeling moeten twee personen onafhankelijk van elkaar de werkwijze controleren. Juist vanwege die strenge controles komt een verkeerde bloedtransfusie maar eens in de drie jaar in Nederland voor.

Als iemand een verkeerd type bloed toegediend krijgt komt het afweersysteem van het lichaam onmiddellijk in actie. Volgens De Vooght is niet precies te voorspellen wat er verder gebeurt. De patiënt kan door een sterke verlaging van de bloeddruk in shock raken en zelfs overlijden.

De gevolgschade op lange termijn is lastig in te schatten, zegt de klinisch chemicus van het UMC Utrecht. Ieder persoon reageert anders. De Vooght noemt het bemoedigend dat de patiënt weer thuis is.

reacties (10)

 • Zeewolde

   

  Wat ik erg vreemd vind is dat de betreffende verpleegkundige die het zakje aansloot geen vraagtekens heeft gekregen. Bloedtransfusie is er geprotocolleerd proces. Indien je dit protocol niet kent/beheerst ben je dus onbekwaam. De wet BIG zegt dat onbekwaam onbevoegd is! Waarom sluit je wel bloed aan, wanneer je geen idee hebt wat je doet? Helaas is het maken van fouten hierbij NIET toegestaan! Doe het dan met zn 2en. Natuurlijk zal er een verhaal aan vast zitten, echter de tuchtrechter zal daar geen begrip voor hebben. Neem je verantwoordelijkheid en doe niet iets waar je niet genoeg van weet!

  reageer
 • Paul

   

  Volgens mij reageer jij over negatief op

  reageer
 • frits

   

  de enige die hulp nodig heeft van een tweederangs arts bij het Flevoziekenhuis ben je zelf er is daar van alles fout heb er genoeg gezien en meegemaakt voor mij effe geen Flevoziekenhuis .

  reageer
 • Paul

   

  Heeft u onderzoek gedaan? Waar mensen werken worden fouten gemaakt , Niemand doet zoiets expres en degene die dit heeft gedaan zal wel met een behoorlijk schuldgevoel lopen

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  De omroep vraagt juist om de reactie en is de organisator

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • SteveS

   

  Ongefundeerde beschuldigingen

  reageer
 • qwerty

   

  Heel veel slachtoffers? Nou kom eens met cijfers dan. Ik word al jarenlang bijzonder goed geholpen door de afdeling neurologie van het flevoziekenhuis. En ben daarom ook uiterst tevreden over dit ziekenhuis.

  reageer
 • nvt

   

  vorige week bij me schoonmoeder ook bloed toevoeging gedaan naar zeker geen dubbel check geweest in flevo je ga er ook vanuit dat het goed gebeurd

  reageer
 • Almeerder

   

  Vreemd dat een klinisch chemicus van het UMC reactie geeft op deze hysterie journalistiek! En dat omroep Flevoland zich hiervoor laat lenen...

  reageer
 • -Z-

   

  Vreemd, bij het eerste artikel hierover spuide menigeen gal. (Zoek daarvoor heel snel hulp bij een arts in het Flevoziekenhuis, want gal spuien is een heel ongezond teken!). De oorverdovende stilte hier zou mij kunnen doen vermoeden dat velen die weg al gevonden hebben ... Maar dat is een sprookje hahah !! Toch vreemd dat hier niemand meer iets te zeggen heeft.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert