Vernietigend rapport over Cultuurbedrijf NOP

NOORDOOSTPOLDER
De rekenkamercommssie heeft een vernietigend rapport geschreven over de totstandkoming van het Cultuurbedrijf in Noordoostpolder. Belangrijkste punt van kritiek is dat de regie van de gemeente op het project tekort is geschoten. Verder heeft de gemeenteraad zich te passief opgesteld.

In het Cultuurbedrijf zijn theater 't Voorhuys, het Muzisch Centrum, de Kunstuitleen en museum Schokland samengebracht om op die manier te bezuinigen. Volgens de rekenkamer is er bij het maken van de plannen niet gekeken of ze haalbaar zijn en zijn de financiële risico’s onderschat. Verder zijn de kosten en inkomsten slecht onderbouwd en niet getoetst door een onafhankelijke externe partij.

Ook concludeert de rekenkamer dat de kosten van het project Cultuurbedrijf fors zijn geweest. De budgetten voor externe inhuur en frictiekosten waren veel te hoog. De aannames dat de inkomsten vanaf het eerste jaar jaarlijks met gemiddeld 5% zouden stijgen, waren volgens de rekenkamer niet realistisch.

De gemeenteraad krijgt ook een veeg uit de pan. De raad heeft zich passief opgesteld als het gaat om het bespreken van belangrijke stukken en bij de besluitvorming. Verder heeft de raad budgetten vastgesteld zonder daar vragen over te stellen.

reacties (12)

 • Joeb

   

  Uiteindelijk is de meerderheid van de gemeenteraad van dezelfde politieke partijen als de wethouders. Zoals het meestal gaat stellen de wethouders iets voor, en knikken hun raadsleden uiteindelijk braaf mee. Zo niet dan is dat uiteindelijk niet goed voor de politieke carrière van het raadslid, of voor hun eigen bedrijf of voor hun loopbaan.

  reageer
 • Pipo

   

  6 stuks

  reageer
 • Johan

   

  En wat voor mensen moeten er dan wel in een gemeenteraad zitten?

  reageer
 • hj

   

  hoeveel dan?

  reageer
 • Simpel

   

  De aanbevelingen uit dit rapport om het beter te doen staan ook in het rekenkamerrapport over de gang van zaken rond de Deel. Dat rapport is rechtstreeks naar de prullenbak gegaan. Gaat ook met dit rapport gebeuren. De grootste voorstander van het cultuurhuis was de burgemeester samen met Poppe. Ze mogen allebei blijven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dennis

   

  Dat komt omdat het bijelkaar voegen het doel doel is, niet de bezuinigingen zelf.

  reageer
 • Piet

   

  Zitten ook te veel boeren in de raad.Boeren horen op een tractor of in de melkput maar niet in het gemeentehuis

  reageer
 • whoknows

   

  is toch te verwachten van onze gemeenteraad, een visie en uitvoeren zonder het door te laten rekenen. Helaas al vele projecten al gepasseerd. En natuurlijk wisten ze dat het niet goed zat, maar ja dat laten ze niet aan grote klok hangen

  reageer
 • piet

   

  Reken kamer kom eens met oplossingen, geen een visie op termijn. Je hebt dit geconstateerd en nu... Toon dat je een visie hebt hoe het wel zou moeten. Constateren is leuk maar moooier is het aandragen van oplossingen, welke ook controleerbaar zijn.

  reageer
 • Harm

   

  Gemeenteraad stelt zich ook hier weer te passief op, net als tijdens die smoesjes parade rondom het noodweer, bah!

  reageer
 • stop

   

  Hoe is dit toch mogelijk, met zoveel knappen koppen in de raad? Plannen maken zonder te kijken of het haalbaar is, wie is verantwoordelijk voor een dergelijk beleid? En weer was er geen regie.. Wordt het niet tijd voor kwaliteit binnen het ambtelijk apparaat?? Helaas falende ambtenaren worden gewoon weer ergens herplaatst, zowel landelijk of gemeentelijk. Zo krijg je dus nimmer kwaliteit in je organisatie.

  reageer
 • Krek

   

  Nou dat is duidelijk. Verder gebeurt er natuurlijk helemaal niets.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert