Vogelbescherming in beroep tegen uitbreiding luchthaven

LELYSTAD
Vogelbescherming Nederland verzet zich tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. De organisatie is bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan van de gemeente in beroep gegaan. Volgens de Vogelbescherming heeft Lelystad te weinig oog voor de grote risico's van deze uitbreiding voor de natuur en de vliegveiligheid.

Vorig jaar nam het kabinet het besluit de luchthaven uit te breiden naar een vliegveld met 45.000 vluchten per jaar met grote passagiersvliegtuigen. Dit besluit nam het kabinet volgens de Vogelbescherming zonder deugdelijk onderzoek.

Lelystad Airport ligt vlakbij zeer vogelrijke natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen, het Markermeer, de Lepelaarplassen en de randmeren. In de natuurgebieden rondom luchthaven Lelystad zitten veel grote vogels zoals ganzen, zwanen en reigers. Juist grote vogels vormen een risico voor landende en opstijgende vliegtuigen, aldus de Vogelbescherming.

reacties (24)

 • Cor

   

  Best gek dat de heren politici zo graag een luchthaven willen ten koste van mens natuur. En dat hier ruim 200 miljoen euro verkwanseld wordt aan een stuk asfalt terwijl een paar honderd kilometer verder vluchtelingen in tentenkampen onmenselijke taferelen meemaken. Dat geeft te denken.

  reageer
 • Bart

   

  Pfff komen zij ook nog eens aanzetten. Net wakker geworden zeker. Hopelijk totaal kansloos. Ik zeg tegen de ontwikkelaars 'vooral doorgaan' er moet nu eens met werkgelegenheid in die dooie polder komen.

  reageer
 • Bas

   

  He wakker worden Vogelaars... op de luchthaven Lelystad wordt als sinds jaar en dag gevlogen. Het is al jaren het drukste klein zakelijke vliegveld van Nederland. De hele dag starten en landen er vliegtuigen. Nooit een probleem geweest met die vliegtuigen.

  reageer
 • Dick

   

  Komen ook nog even als mosterd na de maaltijd......

  reageer
 • natuurkunde

   

  reactie op Luisteraar OF. er is ook zoiets als onderzoeksjournalistiek. het is in het verleden wel vaker gebeurt dat OF op aandragen van een inwoner van flevoland een onderzoek ging instellen dus zo gek is dat niet. ik kan je zo een paar zaken noemen waar OF de gang maker van was. dus toch natuur KUNDE

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Antibird

   

  Gewoon plat asfalteren dat gekunstelde stukje natuurgebied. Er is voldoende ruimte voor natuur een stukkie verderop buiten nedeland. Het is hier toch al te vol en al dat rekening gehou met nep natuur moet maar is ophouden. Als ee een bepaald type vogel een scheet laat dan staan die vogellui op hun achterste benen...e natuur past zich in de loop van decenia wel aan...

  reageer
 • Kenjebestemmingsplan

   

  Hahahahahahahaha... Kansloos.... Bestemmingsplan betreffende de uitbreiding is al lang onherroepelijk.... Kom op met die vliegtuigen.... Duurt me al veel te lang....

  reageer
 • hendrik

   

  Dat zou je misschien wel willen, maar een bestemmingsplan is toch echt wat anders dan een luchthavenbesluit. Op een bestemmingsplan kan wel degelijk bezwaar worden gemaakt. Er is aantoonbaar gebruik gemaakt van verouderde informatie over het aantal vogels. Daarom niet alleen bezwaar maken bij de Raad van State maar ook dringend nodig dat de Onderzoeksraad van de Veiligheid hier goed naar kijkt.

 • natuurkunde

   

  is dit geen verspilling van gemeenschapsgeld laten we daar eens een onderzoek naar doen. misschien door omroep flevoland

  reageer
 • Luisteraar OF

   

  Dat "kunde" achter natuur had je beter weg kunnen laten. .. Trouwens, Omroep Flevoland is geen partij in deze, maar alleen een doorgeef - luik in kwestie!!

 • Big mvt

   

  Wat denken jullie van de werkgelegenheid die er straks gaat komen en die we hier in de polder hard nodig hebben!!!!! Anders effe met je vogels praten dat ze eerder links af moeten. Pfffff zo moe word je van die groene partijen pffffff Vogels hebben genoeg Ruimte in de polder. VLIEGVELD HOOP DAT JE SNEL KOMT!!!!!!!

  reageer
 • Ash

   

  Stelletje hypocrieten zeg. Hoeveel personen die tegen geluid geven heeft nog nooit gevlogen? Hoeveel mensen hebben hier een stukje grond voor de huisvesting wat ten koste van het moeder natuur is gegaan. We rijden zeker geen auto, want anders zou uitbreiding van A1 en A6 niet nodig zijn, toch? Laten we maar niet over verpakkingen hebben voor ons voedselwaren. Alles wat we doen gaat ten koste van. En bijna niemand leeft klimaat neutraal. Wees gewoon eerlijk. Geef toe dat je een egoïst bent en geen vliegveld in je achtertuin wil. Dit zegt een natuur liefhebber.

  reageer
 • Willem

   

  Even een lesje politiek. Natuurlijk zijn er veel meer vogels dan in de MER rapporten werd gezegd dat wist iedereen. Nu wordt er beroep aangetekend omdat dat nu ook pas mogelijk is. De conclusie zal zijn: inderdaad er zijn veel meer risico's voor vogelaanvaringen.Maar het grote economisch belang van het vliegveld gaat boven de vogels maw de leugen wint en regeert En er zullen miljoenen worden uitgeven om de vliegveilgheid te garanderen

  reageer
 • vliegopbhz.nl

   

  De onderzoeken waarop het luchthavenbesluit is gebaseerd zijn zeer matig op dit punt. Het beroep van FB is zeker niet kansloos.

  reageer
 • Rob

   

  De volgelbescherming kan procederen tot ze een ons wegen maar dat vliegveld komt er zonder vertraging. Ze hadden daarmee eerder op de proppen moeten komen toen er nog niets beslist was. De plannen voor een burgervliegveld zijn al jaren aan de gang en nog nooit een woord gehoord van de vogelbescherming dus een beetje vreemd is het wel toch

  reageer
 • lelystedeling

   

  Wie breidt de vogelstand uit: Vogelbescherming en Natuurmonumenten door de Marker Wadden aan te leggen,terwijl ze weten dat het vliegveld wordt uitgebreid. Teken beroep aan tegen bestemmingsplan Markerwadden !

  reageer
 • Hetty

   

  Ik steun de vogelbescherming van ganser harte. Ik hoop dat ze succes hebben.Ik ben ook helemaal niet blij met het vliegveld.Allemaal extra vervuiling en gevaar Het gaat ten koste van onze mooie natuugebieden en dieren.

  reageer
 • Beetje laat om dat nu nog te doen

  reageer
 • Peter

   

  Hulde, waar kan ik lid worden?

  reageer
 • Blondje

   

  Volgens mij ben je een al een grote lid!!

 • Freek

   

  Prachtig initiatief van de vogelbescherming. Ik steun ze al jaren, en zal dit nu zeer zeker blijven doen. U begrijpt dat ik geen voorstander ben van dit zogenaamde noodzakelijke vliegveldje.

  reageer
 • frits

   

  dan stap jij nooit in een vliegtuig zeker he

 • vogelaar

   

  Hulde voor de vogelbescherming. Ik hoop echt naar ganse harte dat ze succes halen. Die vliegveld mag van mij zo de klei in zakken. .!!

  reageer
 • SuperGans

   

  In Den haag worden ze waarschijnlijk pas wakker als het eerste vliegtuig als is neergestort. Onze premier zal in reactie daarop wel weer er persoonlijk voor gaan zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren, blah, blah, blah.

  reageer
 • Tuuk

   

  Lekker op tijd om nog in beroep te gaan, nu er al vast staat en de voorbereidingen al in volle gang zijn!! Er is al zeker 30 jaar bekend dat ze willen uitbreiden dus tijd zat gehad om in beroep te gaan tegen dit besluit.

  reageer
 • Piet

   

  Nee, je kan echt pas in beroep gaan tegen een besluit als dat besluit eenmaal genomen is.

 • Luisteraar OF

   

  Vogelbeschermers maken meer stuk dan U lief is!!! Airport Lelystad is een must en geen hobby project... Wanneer worden die gasten eens wakker????

  reageer
 • Frits1

   

  Nee, geen hobbyproject maar wel een prestigeproject van een aantal oostindisch-blinde politici. Vliegveld Lelystad is en blijft een grote miskleun tot in lengte van jaren......misschien lossen onze kinderen het op, zij krijgen uiteindelijk de rekening gepresenteerd van de tekorten, de milieuschade en de herrie

 • .\/\/.

   

  Niks must. Gewoon stoppen met die onzin.

 • frits

   

  en let op zodra de vliegtuigen gaan vliegen gaan ze allemaal aanboord om naar hun vakantie bestemming te vliegen , dan doen ze of hun neus bloed daar

 • Boels

   

  VB heeft boter op het hoofd door windturbines niet te willen zien als vogelgehaktmolens.

  reageer
 • J.Homan

   

  Terecht. Rond Schiphol ,waar weinig pure vogelgebieden en reservaten rondom liggen, is het al tientallen keren per jaar raak; rond Lelystad is het een vogel el dorado die een grote bedreiging vormen voor de veiligheid van passagiers en omwonenden indien een vliegtuig met deze in aanraking komt; eerst beter onderzoek doen en vooral een effectief verwijderingsplan !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert