Zes huiseigenaren weigeren gasleidingen te vervangen

LELYSTAD
Zes huiseigenaren uit de Lelystadse Zuiderzeewijk weigeren de verroeste gasleidingen onder hun woning te vervangen. De gemeente Lelystad stuurt ze een laatste brief en gaat, als er niet wordt gereageerd, binnen een maand over op gedwongen vervanging. Dan wordt de woning binnengetreden.

De Lelystedelingen kregen eerst zes weken de tijd om actie te ondernemen. Daarna hebben ze nog een herinnering gekregen en ook daarop is niet gereageerd.

Het probleem met de gasleidingen speelt al jaren. Uit onderzoek is gebleken dat bij onbeschermde stalen gasleidingen roestvorming kan ontstaan. Waardoor ze kunnen gaan lekken.  

reacties (30)

 • Kitty

   

  Waar haalt u zo'n bedrag vandaan? Ik krijg eind april een installateur over de vloer voor het vervangen van de gasleiding, inclusief het plaatsen van een nieuwe slang op mijn gasfornuis. Dit alles kost me rond de 275 euro. Dat vind ik niet overdreven ofzo.

  reageer
 • Coda

   

  Volgens mij lees je niet goed Als iemand toestemming geeft n vergunning afgeeft Of roest staal nu pas de laatste 15 jaar en daarvoor roeste het niet

  reageer
 • Coda

   

  Jij draai het nu om te strooien is n verplichting daar is de overheid instantie verantwoordelijk voor Als door gladheid iemand valt en daar wat aan overhoud heet dat nalatigheid in de wet

  reageer
 • coda

   

  Daar heb jij gelijk in Feit blijft dat je er belasting voor betaal om hem dan bij de burger neer te gaan leggen is niet helemaal de weg

  reageer
 • Je spreekt je lekker tegen zeg....eerst zeggen dat die vervangen is voor een slang die NOOIT meer vervangen hoeft te worden en daarna elke 5 jaar....wat is het nou?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lelystad

   

  Huh, ene keer zeg je heb het laten doen en vervolgens roep je dat je het zelf hebt gedaan! Ergens klopt er iets niet in je verhaal. Heb hier de brief van de gemeente en daar staat duidelijk in dat je een keuringsrapport moet kunnen weerleggen of een faktuur!

  reageer
 • Ben

   

  Misschien opnieuw melden, ze zijn maar met een paar leidingen bezig zo`n 13000 Zeker als u een van de zes bent

  reageer
 • Tuuk

   

  Inderdaad! Bij Breeman vragen ze bijna 3 keer zoveel als andere installateurs! Ons kost het tussen de 250 en 300 euro! En dan krijg je ook nog een nieuwe gasslang in de keuken voor je fornuis die je nooit meer hoeft te vernieuwen. Wat een hoop mensen niet weten is dat je die ook om de 5 jaar MOET vervangen. Krijg je brand ontstaan in de keuken daardoor en ze ontdekken dat je gasslang ouder is dan 5 jaar ben je NIET verzekerd!

  reageer
 • Tuuk

   

  Sinds wanneer is de gemeente verantwoordelijk voor eventueel te hoog grondwater peil? Dat is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar de verantwoordelijkheid van het waterschap en de provincie!

  reageer
 • Puala

   

  Hier ook heb echt allang laten doen dit ook Door gebeld naar gemeente en was prima. Aangegeven dat ze mogen komen controleren dit omdat we het zelf hebben gedaan en geen factuur of bon. Nou sjoege jonge ze moeten nog komen. Ben benieuwd of ik die brief krijg laat ze maar komen

  reageer
 • Bert

   

  Het is altijd de schuld van een ander.

  reageer
 • Veenstra

   

  Als jouw type woning uit de steekproef valt, als onveilig, ben je gewoon de sjaak, tenzij je de leiding al vervangen hebt. Bij controle kan de leiding nu goed zijn, maar dat is een momentopname. Vervang je niet terwijl je dat volgens de gemeente wel moet doen, dan ben je dus één van de weigeraars waar wordt binnengetreden en je de kosten, die het 5-6 voudige zijn, kunt betalen. Juridisch helemaal dichtgetimmerd, geloof mij.

  reageer
 • Veenstra

   

  Ik koop een auto, door stooizout (gemeente) en door de regen die op het door mij gekochte stukje grond van de gemeente valt, is de auto gaan roesten en wordt nu afgekeurd, ik mag er niet meer mee rijden. Maar hij was toch RDW goedgekeurd. Waar kan ik verhaal halen dat hij nu doorgeroest is en ik er niet meer mee kan rijden? Allemaal de schuld van de gemeente met hun strooizout en regen op hun voormalige stukje grond. Doe is ff normaal! Alle materialen zijn onderhevig aan weerinvloeden, vocht, uv stralen, noem maar op. Dit vergt onderhoud. Als de veiligheid van de omgeving in het geding kan komen/komt, omdat er niet of niet voldoende onderhoud wordt gepleegd MOET de gemeente ingrijpen, leuk of niet.

  reageer
 • ok

   

  Ahaa,bedankt voor de uitleg. Helemaal duidelijk.

  reageer
 • Leo

   

  Hebben ze bij jou persoonlijk gecontroleerd? ? Ben het met je eens hoor. ..goed is goed. .. dan is vervangen niet nodig...

  reageer
 • coda

   

  Er is ooit toestemming door de gemeente gegeven voor het gebruik van stalenleiding jaren terug roeste staal zeker niet Als het roest staat het grondwater peil tehoog en wie is daar verantwoordelijk voor juist de gemernte daar betalen wij belasting voor Dus voor wie zijn dan de kosten De gemeente maakt zich er heel makkelijk vanaf

  reageer
 • Roel

   

  De kans dat u er in slaagt de vorige eigenaar aansprakelijk te stellen is vrijwel nihil. Was er wel sprake van een verborgen gebrek of had u of een deskundige bij aankoop van het huis het gebrek ook kunnen constateren? Als dat laatste niet zo is, dan zal de koper moeten bewijzen dat de vorige eigenaar wist dat de leidingen een geval vormden. En u heeft natuurlijk helemaal gelijk als u zegt dat de eigenaar hoe dan ook verplicht is de leidingen te laten vervangen. Je zet je hoekdakpannen toch ook vast als die na twee stormen bij de buren in de tuin liggen?

  reageer
 • KC

   

  De bewoners moeten wel goed kijken naar de prijzen. Het lijkt er op dat de grote Lelystadse installateurs prijsafspraken hebben gemaakt. Zij rekenen zo maar 600 euro voor ca. 2 uur werk met twee man en een stuk kunststof leiding of koper en koppelingen. Ga je een beetje shoppen dan kan dat voor de helft van de prijs van deze bedrijven. De bewuste huizen zijn ouder dan 10 jaar voor een verborgen gebrek. Dus zelf betalen.

  reageer
 • Dennis

   

  Wat is de achtergrond van uw weigering? Iedereen roeptoeterd wel van alles, maar waarom weigeren de bewoners, misschien hebben ze wel een goede reden.

  reageer
 • jan

   

  het klopt dat het om woning eigenaren gaat de gemeente heeft dit probleem juridisch dicht gemaakt men gaat met een bevel van de rechtbank naar binnen om dit door een bevoegd bedrijf te vervangen deze kosten kunnen oplopen tot wel 2000,00 euro dit word op de bewoner verhaald. komt men niet binnen dan is een gaatje graven in de straat en de boel word afgesloten van het gas. Dus deze mensen kunnen beter de boel zelf laten vervangen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je zou misschien een discussie op kunnen zetten over of dit als een verborgen gebrek gezien kan worden en de kosten dus op de vorige eigenaar te verhaald kunnen worden, maar het ontslaat de huidige eigenaren er niet van deze aanpassing te laten uitvoeren omwille van hun veiligheid en die van de omwonenden.

  reageer
 • Toch

   

  Heel even dat moest bij mij ook gebeuren terwijl er niets aan de hand was. Ook ik heb geweigerd en bij mij komen ze er niet in. Goed is goed dus beetje bezopen om mij op extra kosten te trakteren.

  reageer
 • Ikke

   

  Mensen die een eigen woning bezitten draaien zelf voor deze kosten op. Geen gemeente of woningbouw die er voor aansprakelijk is.

  reageer
 • Dirkz Zaan

   

  U begrijpt het stukje niet? De mensen gaan het gewoon zelf betalen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Mensen kopen een huis maar gedragen zich als huurder waarbij de gemeenschap maar voor de bijzondere kosten moet opdraaien.

  reageer
 • Tuuk

   

  Waarom zou je als je buurman weigert de gasleidingen te laten vervangen en jij wel, de boete van je buurman moeten betalen? Sorry, maar snap niet helemaal wat je eigenlijk bedoeld te zeggen.

  reageer
 • michael

   

  Ben je dan lekker eigenwijs zeg, en het straks raar vinden dat de boel ontploft??

  reageer
 • Jeroen

   

  Lees nu eens goed: huisEIGENAREN, het gaat dus om huizen waarvan de eigenaar dit weigert, aangezien het hier gaat om een gevaar voor de omgeving kan men dus hiertoe verplicht worden. Vanuit de oude nuts-regelgeving is het nutsbedrijf verantwoordelijk tot de meterkast en daarna is het voor de huiseigenaar. De huizen zijn indertijd gemaakt conform de toenmalige wet- en regelgeving en dus kan de bouwer ook niet aansprakelijk worden gesteld. Helaas een gevalletje pech, maar dit zal ook straks gebeuren met de asbest-daken

  reageer
 • Piet

   

  Het gaat om "huiseigenaren". Dan heb je het over koopwoningen. Als daar een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan ben je als eigenaar verplicht om dat op te lossen. Als je vindt dat de bouwer of een eerdere eigenaar daar verantwoordelijk voor is kun je proberen daar een schadeclaim neer te leggen, maar daar heeft de gemeente geen boodschap aan. Eerst het gevaar oplossen en zelf betalen. De rest komt later.

  reageer
 • Ok

   

  Maar hoe zit dat eigenlijk met de kosten als ik vragen mag. Lijkt mij dat als je buurman n boete krijgt jij deze niet hoeft te betalen. Zoals ik dus ook vind dat de WB of gemeente in gebreke is gebleven wat dit betreft. Lijkt me niet dat ze je kunnen dwingen om hun fouten te corrigeren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert